Следва

Женския пазар ще бъде дезинфекциран редовно

#IoSonoMilano: VF с брой, изцяло посветен на Милано

Новият брой на Vanity Fair е изцяло посветен на Милано и ще бъде разпространен безплатно в Ломбардия. С приноса на 74 личности от света на културата, модата, дизайна, предприемачеството и институциите, започвайки от кмета Бепе Сала.

Celebrities преди 4 години

Предаване на послание за единство, рационалност и сила от един град и един регион, които са сред първите засегнати от вируса COVID-19: това е идеята, от която се ражда изданието на Vanity Fair, изцяло посветено на Милано, по щандовете от 11 март, и което ще бъде раздавано безплатно на читателите в града и в цяла Ломбардия.

Освен това всички потребители от Ломбардия, регистрирани на уебсайта на Vanity Fair, ще получат имейл код, за да изтеглят безплатно цифровата версия на броя.

"Призовани сме да носим отговорност заедно на всички нива. Всеки трябва да направи своя принос, да даде нещо повече. Това е малък жест. Само това", казва Феделе Усай, изпълнителен директор на Condé Nast за Италия – глобална медия, част от която са и Vogue, The New Yorker, GQ, Glamour, Architectural Digest, Vanity Fair и други .

"В този труден момент за Милано, за неговия регион и за цяла Италия, искахме да обединим хората, известни или не, но жители на град, изправен пред извънредна ситуация. Това е хоров апел за единство, рационалност и чувство за дълг. Ценности, за които смятаме, че са основни, за да се изправим пред глобалното предизвикателство, което представлява този вирус", добавя Симоне Марчетти, директор на Vanity Fair.

"Никога не трябва да спираме да се учим. Не знаем кога и как тази криза ще се разреши и на каква цена. Но ако искаме тези трудни дни да не бъдат само цена, която е трябвало да платим, Милано трябва да се опита да извлече някои уроци от ситуацията, които да ни обогатят и това да ни направи по-способни да се изправим пред бъдещето", са думите на Джузепе Сала, кмет на Милано.

В изданието, което на корицата ще има лицата на 64-ма миланчани, се разказва коректно и рационално за момента, в който живеем, и от Милано се изпраща послание за солидарност до другите градове на Италия и света, които в момента са изправени пред аварийната ситуация Covid-19. Седмичникът, редактиран от Симоне Маркети, избира да включи личности, символи на силата и ангажираността на страната и на града Милано, влиятелни личности, но и хора, които са се отличили с всеотдайност и страст. На първо място е кметът на Милано Бепе Сала, който подписва този брой на списанието.

Двама големи представители на италианската музика, Орнела Ванони и Махмуд, свидетелстват за Милано от погледа на две различни поколения. Художникът Франческо Вецоли предлага творба, направена специално по повода. Джорджо Армани пише отворено писмо, Доменико Долче и Стефано Габана (които подкрепиха Хуманитас с дарение за изследвания на коронавируса) разказват за въведените стратегии за справяне със ситуацията, докато Миуча Прада добавя себе си към припева на всички останали италиански дизайнери, от най-известните до новоизлюпените.


Орнела и Махмуд

Сред тях има предприемачи, интелектуалци, журналисти и писатели. И със сигурност не липсват представителите на дигиталния Милано, млади хора, стартирали приложения и други инициативи като Satispay и Cortilia от столицата на Ломбардия, предназначени да завладеят всички останали страни. Накрая Vanity Fair дава глас на "непознатите", които тези дни се отличават заради приноса си към града: от медицинската сестра на болницата Сако до човека, който всеки ден пресича Милано, за да прави доставки по домовете.

Диего Абатантуоно, актьор и сценарист
"Изникват неочаквани подозрения, дори по отношение на близки приятели - кой знае какво са правили снощи, къде са били, представи си, че са го хванали. Коронавирусът, имам предвид."


Биаджо Антоначи, автор на песни
"Мой Милано, мой роден град, моя майка, любовница, мой приятел, мирен Милано, красив и оживен, преминаващ през миг на несигурност и мрак, на крехкост. Но ако войните и кризите не са те спрели, то тогава и страхът и ирационалността няма да го сторят. Милано, който се разраства всеки ден, мислейки за това, което следва, ти си образът на Италия, тласкащ я към бъдещето. Ще излезеш от тези дни невредим, с древната сила на чувствителност и грижа, с радостния плам на онези, които ще възстановят живота."


Джорджо Армани, дизайнер
"Избрах Милано. Не просто като място за живеене, а като начин на живот. Заради неговата енергия, силата да започвам отново всяка сутрин, знаейки, че работата ще подскаже възможните решения. Именно този дух винаги е знаел как да реагира на трудни моменти и трагедии, пред които историята го поставя. Както успя да направи по време на реконструкцията, когато със своята жизненост и талант, който е както практичен, така и интелектуален, Милано успя да отговори на нуждите на държава, която се променяше. Той ще го направи отново, ще може да разчете знаците на времето и "ще ги направи милански", може би осъзнавайки, че на моменти забавянето е само знак за сила."


Бианка Балти, топмодел
"Родена съм в Лоди... после живях в Милано, а сега в Лос Анджелис. Всяко парче от сърцето ми е разпръснато по света. В този момент на страх и несигурност, любовта става още по-силна и дълбока. Това, което наистина има значение в живота, свети по-ярко отпреди."


Лоренца Барончели, художествен ръководител на Triennale di Milano
"Имайте предвид, че Милано никога няма да бъде Рим, градът, в който съм родена. Тук няма забързани скутери, които за половин час те извеждат към морето. Красотата на Милано е друга. Неразривно свързана с настоящето, с хората, които живеят там, с една съвсем нормална и невероятна динамичност."


Ото Битйока , президент на асоциацията на Съюза на африканските общности в Италия
"Никой не е достатъчен сам за себе си, нужен е общ път."


Марко Бидзари, президент и изпълнителен директор на Gucci
"Изследователи, лекари и медицински сестри работят неуморно, давайки ни пример за подражание, както и институциите в града, които направиха толкова много за Милано през последните години. Време е да изслушаме експертите, уверени сме, че ще успеем да се справим добре и заедно да излезем по-силни от това изпитание."


Стефано Боери, архитект, професор по градоустройство в Politecnico di Milano и директор на Future City Lab към университета Tongji в Шанхай
"В Китай дейностите и офисите затвориха преди около месец и оттогава хората работят дистанционно, всеки от собствения си дом, в един Шанхай, все още затворен. Магазините, кината, театрите, училищата, университетите и градският транспорт едва сега започват постепенно да отварят врати...  Културата не означава непременно зрелищни публични събития, а осъзнатост и щедрост, особено към най-крехките слоеве от нашето общество… Означава да знаем как да спрем и да намерим алтернативни пътища, нови начини на комуникация, които да ни подготвят за бъдещето... Милано е в труден момент и всички трябва да гледаме на този проблем без паника, но в същото време с голямо внимание. Случаят в Китай показва, че когато има това внимание, когато всички вървят в една и съща посока, инфекцията всъщност може да се забави и животът да започне отново..."


Роберто Боле, звезда на Teatro alla Scala
"Всеки знае колко е обичан този град. Но днес не говорим само за Милано, имаме два вируса: COVID-19 и този, може би още по-опасен - страха. Единият води до спазване на дистанция, другият - до обединение, за да мислим за бъдещето. Сигурен съм, че и по този повод Милано ще може да даде своя пример и своя принос."


Роберто Буриони, лекар и учен
"В Милано ежедневните програми на хората вече не са толкова забързани и запълнени. Преди бяха изпълнени с посещения във фитнеса, уроци, конференции, бизнес обеди, срещи, аперитиви, вечери, посещения в Ла Скала или в театъра. Изведнъж страниците са празни, времето се забавя неочаквано и се чувстваме малко изгубени. Оставането в Милано е почти немислимо, представлява почти непоносима жертва, но ние го правим без да се оплакваме, защото само по този начин ще успеем бързо да преодолеем тази пречка."


Виктория Кабело, телевизионен водещ
"Обичам Милано, защото ме посрещна и ми даде възможност, когато имах нужда, както прави с всички, които от цяла Италия и от целия свят го наричат дом. Това е щедър град и си личи ясно от това как не се поколеба да спре и да се погрижи за най-уязвимите, въпреки че знае, че стартирането отначало ще бъде сложно. Но миланчаните имат креативността и ресурсите да покажат на света как винаги можем да се възстановим: в края на краищата преживяхме испанското, австрийското и френското господство, чумата, бомбардировките и корумпираната политическа система до 1990г."


Карло Капаза, президент на Модната камара в Италия
"Модата няма граници, генерира информираност и изгражда мостове. В този дух стартирахме първата седмица на виртуалната мода, правейки възможно и китайците, които не можеха да пътуват, да присъстват на Модната седмица в Милано. 25 милиона души изпитаха емоциите ни на живо. Днес повече отвсякога нашата енергия и творчеството служат на града и страната."


Кристиана Капотонди, актриса
"Милано е градът, който ме осинови, който избрах, който се превърна в мой дом. Винаги е бил мостът, който свързва страната ни с останалия свят, а днес той е призован, заедно с много други места и региони, да действа като бариера за овладяване на този вирус и страха, който той носи, и който рискува да ни нанесе толкова голяма вреда, колкото болестта. Традицията и модерността в услуга на гражданския дух, на солидарността. Всички качества, които Милано притежава."


Алесандро Кателан, телевизионен водещ
"Ако исках да мисля за Италия като за личност, Милано нямаше да е нейното лице. Не би бил и сърцето й, нито мускулите й. Бих определил Милано като съвестта на тази страна. И съвестта не може да си позволи злополуки, тя трябва да се възстанови възможно най-скоро, не може просто да спре. Милано живее благодарение на своите хора, на енергията, която вдишваш, обикаляйки наоколо, на движението, на яростта, на напрежението. Да затвориш хората в Милано по къщите им е все едно Колизеумът в Рим да бъде съборен."


Маурицио Кателан, художник
"Вирусите са демократични и нямат морал, нямат паспорт и поразяват всичко наред, но ако Милано може да победи австрийците за 5 дена, тогава съм много оптимистично настроен, че скоро ще победим и коронавируса."


Chariry Chea, съосновател, партньор в Toni&Guy
"Кризите и несгодите често стават повод за вътрешен растеж, който можем да изградим само като действаме с позитивност и вяра. Давай, Милано!"


Карло Крако, главен готвач
"Милано даде толкова много на мен и всички нас, които сме го избрали. Дойде време да му дадем нещо и ние, да си сътрудничим, за да му помогнем да се възстанови."


Джулиа Мария Креспи, предприемач, един от основателите на FAI
"Смятам, че всичко това, което се случи на човечеството, има и положителен аспект - може да накара хората да се замислят и да разберат, че всички тези сложни мобилни телефони, все по-съвършени машини, все по-бързи комуникации, все по-задълбочени изследвания, както и огромните обещания за нови финансови възможности, могат да се сринат във всеки един момент, да загубят своята стойност и да ни оставят голи."


Джузепе Де Белис, директор на SkyTg24
"Милано те кара да растеш, преди да го поискаш, дори отвъд онова, което мислиш, че искаш. Това е независимостта, самостоятелността, съвестта, силата, самочувствието. Това е отговорността - истинската душа на града: правиш това, което трябва, правиш това, което обичаш, за да станеш това, от което се нуждаеш - ти и другите."


Масимо Де Карло, собственик на галерия
"Културата винаги трябва да надхвърля границите на галерията, на музея, бара, стадиона. Дори физическите движения да са ограничени в момента, нашият интелект е винаги свободен: нека се ангажираме с общи усилия да си представим за в бъдеще най-добрия възможен Милано за нас и за онези, които ни наблюдават."


Диего Дела Вале, изпълнителен директор на Tod's
"Каквото и да е необходимо на Милано, готов съм."


Доменико Долче и Стефано Габана, дизайнери
"Милано, Ломбардия и цяла Италия бяха сред първите, които се изправиха пред спешната ситуация с вируса и затова ще бъдат сред първите, които ще излязат от нея."


Емануеле Фарнети, главен редактор на Vogue Italia
"Като главен редактор на Vogue наистина разбрах колко модата е дала на този град и колко повече е взела. Вълнуващата история на тези години на растеж, добра администрация и гостоприемство не отминава. Днес Милано се учи как да се справи с тази неочаквана болест: не се съмнявам, че ще може да се върне, по-силен отпреди."


Федез, рапър
"Когато човекът е изправен пред нещо, което не разбира и не може да контролира, най-непосредствената реакция е да се остави на ирационалността и екстремизма. В тези дни, в които бяхме засегнати от един от най-сериозните проблеми, поставени пред здравеопазването в най-новата ни история, станахме свидетели на разпространяването на паника от всички: институции, медии, компании, до обикновените хора... Сега ни очаква най-трудната задача: да запазим здравия разум и рационалността, да покажем на всички, че все още сме най-модерният и оживен град в страната, въпреки трудността, от която не трябва да се срамуваме. Нека реагираме и станем по-силни отпреди."

Киара Ферани, предприемач и инфлуенсър
"Когато се преместих в Милано, веднага реших да се разходя по улиците, изгубих се сред хората и желанието им да живеят и да бъдат значими, защото в Милано всичко е възможно. Боли ме да гледам града и страната ни днес в тази извънредна ситуация, това ми напомня за историите на моите баби и дядовци и техните години на съпротива по време на войната. Това е нашата съпротива, защото в сърцето си знам, че с рационалност и предпазливост всичко ще премине. Защото в Милано всичко е възможно."


Барнаба Форнасети, художествен директор на Fornasetti
"Тази криза показва, че всички проблеми, които ни вълнуват, сега имат глобален характер и че техните решения трябва да бъдат идентифицирани като излезем отвъд границите, като обединим сили, без да изграждаме стени помежду си. Този вирус ни предлага възможност да разсъждаваме, индивидуално и колективно, върху устойчивостта на нашия живот. Това е доказателството, че вече не можем да живеем, без да се питаме какво влияние оказва нашето поведение на екологичните и социалните екосистеми."


Елио Францини, ректор на Università Statale
"Решението се крие в изследванията, проучванията, анализа, в търпеливата работа на онези, които възлагат надежди на рационалното: само така можем да извлечем от тези моменти продуктивна информация за бъдещето."


Ана Гастел, президент на MITO (ежегоден музикален фестивал в Милано и Торино)
"La miseria aguzza el talent (Мизерията скрива таланта - древна миланска поговорка). Кризата може да бъде възможност... може би за един възраждащ се Милано?" 


Лука Гуаданино, режисьор, носител на "Оскар"
"Пристигнах в Милано за първи път, когато бях на шестнайсет през 1987 г. За мен - много голям любител на киното – това бе символично място, започвайки от Антониони. Дойдох за Коледа с най-добрия си приятел от тийнейджърските години. Семейството на майка му е от Милано. Бях посрещнат, наполовина арабин и наполовина италианец, толкова грижовно, както никога – с любопитство и неподправеност. Две черти, които ме накараха да се чувствам възрастен и същевременно интересен. Това за мен са сред великолепните качества на Милано, градът, който ме осинови, мястото, което ме посреща всеки ден откровено и без лицемерие."


Бали Лавал, бизнесдама и бивш модел
"Родена съм в Нигерия. Пътувала съм по целия свят и живея в Милано от двадесет години. Този град ми даде много и сега е редно да върна жеста: с организацията A Coded Word ние сме по-ангажирани отвсякога в изпълнението на творчески проекти, изкуство, музика, мода, всичко, което може да даде положителен тласък към тази Италия, от която сега всички сякаш искат да избягат. Но вярвам, че сме заедно не само да празнуваме, но и да преодоляваме трудните моменти с повече сила."


Пиеро Лисони, архитект
"Милано: трамваят, музеят Bagatti Valsecchi, тичането в парка, покривът на Duomo, трафикът, тишината на ботаническата градина, претъпканата галерия, кварталът Brera, кафето на крак, туристите, новата архитектура и архитектурата от нашето минало, красотата на модата, коктейлите Негрони, университетите, базиликата S.Ambrogio, La Scala, "Тайната вечеря" на Да Винчи и църквата S. Maria delle Grazie, панеттоните, готвачите и ресторантите, Chinatown …живот и хора, работа и космополитна енергия, култура. Подправете с щипка объркване... "


Фра Марчело Лонги, президент на Opera San Francisco
"Този свръхвирус, който ще победим, ни учи колко човешко и дори красиво е да се нуждаем един от друг! Заедно с нашите гости от сърце благодаря и благославям всички, които ни даряват с любов, страст и професионализъм: НЕКА СЕ ГРИЖИМ ЕДИН ЗА ДРУГ, ЗА ДА СЕ СПРАВИМ С КОРОНАВИРУСА!"


Клаудио Лути, президент на Kartell
"Бизнес Италия винаги е била в състояние да демонстрира, дори в моменти на сериозни затруднения, че може да се изправи на крака и да се справи с критичните ситуации, благодарение на желанието си за реакция и способността за иновации. Този момент може да бъде повод за размисъл върху новите начини, чрез които един бизнес може да се превърне в етичен."


Никола Маканико, изпълнителен вицепрезидент на Sky Italia и Vision Distribution
"Мислех, че познавам Милано, но не беше така. Можеш да разбереш Милано само ако работиш в този град, ако изживяваш неговите блестящи светлини и най-меланхоличните му кътчета, огромното му желание за бъдеще, в конкретността на неговата ефективност и в безбройните човешки преживявания. Наистина открих Милано, когато достигнах зряла възраст, и опознах истинската му горда, здрава и подкрепяща душа. Тази душа, която ще го спаси и съживи за пореден път."


Алберто Мантовани, имунолог, научен директор на Humanitas
"Театърът La Scala - казвам го като любител на лириката - е една от душите на Милано и е част от неговата идентичност. В годините след войната възстановяването на града започва именно от това символично място, което перфектно въплъщава същността на Милано като град на културата. Но необикновената доброволческа дейност и кварталните организации като Campo Olimpia (организация, която създава възможности за децата – да играят на открито в безопасни условия) в Lorenteggio (асоциация за подобряване на търговията в района на ул. Lorenteggio ), чийто член съм и аз, също са част от душата на Милано. Тези души са това, което поддържа Милано жив дори в тази извънредна ситуация, наред с публичните и частните болници, които със своите лекари и здравни специалисти вършат превъзходна работа."


Федерико Маркети, президент на YOOX NET-A-PORTER
"Аз съм придобит миланчанин, дошъл от Равена преди тридесет години, за да учи в университета. Днес Милано е моят град и седалището на компанията, която основах преди 20 години. Бях свидетел на страхотната трансформация на Милано, ние сме МОДАТА и ДИЗАЙНА на света и съм убеден, че смелостта и желанието на миланчаните да действат ще ни накарат да се издигнем по-силни отпреди. Да живее “Произведено в Милано!"


Мауро Мелис, изпълнителен директор на IEO, Европейски институт по онкология
"Милано е модел на устойчивост и способност за управление и преодоляване на най-лошите извънредни ситуации, за коeто заслужава внимание, уважение и международна солидарност."


Доминик Мейер, директор на Teatro alla Scala
"Милано не трябва да губи радостта си, която избухна след Expo. La Scala винаги е била символ на града и ние ще дадем най-доброто от себе си за отварянето на театъра. Трябва да дадем на хората ново усещане за сила и вече да мислим как да започнем отново."


Франческо Мичели, финансист, основател и президент на Genextra
"Италия е най-безопасното място за престой, ние сме сред първите по имунология с една от най-добрите здравни системи. Днес знаем точно каква е ситуацията, докато други държави все още извършват намалени проверки, рискувайки да улеснят разпространението на вируса. Затворените училища, електронното обучение и smart технологиите, значително намаляват използването на обществен транспорт, така че да се намали и разпространяването на инфекцията. Икономиката, в момент като този, може само да се забави, но не и да спре: по време на кризата през 2008 г. нещата бяха много по-зле."


Мартина Мондадори, основател и редактор на списание Cabana
"Невероятно е как устойчивият дух на Милано вече се е събудил и е достигнал и до онези миланчани, които като мен живеят в Лондон. Ще бъде интересно да се види как дори новите поколения ще участват за първи път в новото прераждане на града, което ще донесе позитивно послание за всички."


Антония Монополи, управител на Sportello Trans (асоциация, посветена на трансджендърите) в Милано
"Свикнала съм с погледите, които хвърлят хората, и с годините станах експерт по това. Тези, които се виждат сега обаче са различни, в тях има страх. Помислете как гледате на другите и се обърнете към тях с усмивка, това е заразно."


M ¥ SS KETA, рапър
"Коктейлът ми против страх? Нека останем спокойни и си приготвим една темпура."


Джана Нанини, автор на песни
"Дръжте се на разстояние... от манипулираната информация, но не се отдалечавайте от себе си! Аз съм в Милано, обичам Милано и живея в Милано!"


Давиде Оланди, главен готвач
"Днес да бъдеш миланчанин означава да идваш отвсякъде, защото Милано е открит град и може да проявява предпазливост, но никога няма да разпространи страх."


Росана Орланди, собственик на галерия
"Духът, който винаги е подклаждал Милано, ни е учил да не спираме пред трудностите. Никога Милано не се е нуждаел от всички нас, както в този момент: наш дълг е да върнем на този град всичко, което ни е дал."


Пиеро Пиаци, световен президент на Women Management
"Истинският вирус не е коронавирусът, а невежеството, лошата информация, паниката и гротеската. Ще продължа да работя, да пътувам, да ходя на кино, в ресторанти, да се целувам и прегръщам. Никога с маска. И дори няма да се забърквам в това безчестие, което заплашва да ни убие социално и икономически. Обичам моята страна, моя Милано, моя живот."


Сиама Абдел Кадар, социолог, активист за правата на жените, първият мюсюлмански общински съветник, избран в Милано през 2016 г.
"В един исторически момент, който ни поставя пред нашите собствени граници и противоречия, най-добрият начин да реагираме е да трансформираме времето на страх и дезориентация във време на отговорната общност, на красотата, която отдава почит на живота и на загриженост към другите. Само по този начин можем да сме стабилни, пълноценни и можем отново да процъфтим."


Ремо Руфини, президент и изпълнителен директор на Moncler
"През годините разбрах, че важното в живота не е това, което ти се случва, а по какъв начин се справяш с него. Винаги отношението е това, което e от значение. Милано със своята творческа сила, с желанието си да промени нещата винаги ни е тласкал към бъдеще, изпълнено с енергия и доверие. Във всяка ситуация.“


Габриеле Салваторе, режисьор, носител на "Оскар"
"Милано, пиша ти... защото те обичам. Ти си една красива, опитна дама, която много пъти е гледала в тъмния кладенец на страха и която винаги е била в състояние да се изправи, със своя ведър поглед, насочен към бъдещето. А твоята душа се крие в преодоляването на страха и недоверието, запретването на ръкави и съвместната работа, в гостоприемството. Винаги си се справяла, приятелко моя, ще се справиш и с това!"


Лилиана Сегре, активист и сенатор
"... познавам моя град и съм сигурна, че няма да се предаде на страха. След този тежък период ще се възстанови по-трудолюбив, иновативен и жизнен отпреди. Би било хубаво, ако и този път повторното отваряне на La Scala символизира възраждането на града."


Андре Рут Шама, художествен ръководител на театъра Franco Parenti в Милано
"Целия си живот съм посветила на извеждането на хора от вкъщи, за едно уникално преживяване - това на споделянето на една и съща емоция, на същото място, в същия миг. Това е начинът за преодоляване на страха от другия, който характеризира нашата ера и който вече може да се превърне в страх от всеки друг. Театърът безспорно е противоотровата."


Марко Поркаро, собственик на start-up компания
"Всяка промяна е чудесна възможност. За нас това е възможност за ускоряване на контакта с италианските училища и семейства. Инициативата #ScuolaACasa (училище вкъщи), която стартирахме благодарение на приноса и подкрепата на Global Thinking Foundation, няма да приключи с края на заплахата от коронавируса: аварийното състояние на училищата в Италия ще остане, докато няма повече нужда от "образователна стратегия", с оглед на устойчивостта, според логиката на Програмата на ООН за 2030 г."


Кристина Пиоти, медицинска сестра, координатор на отделението по инфекциозни болести на Сако
"От нас зависи да бъдем сериозни, а не да подценяваме ситуацията. След няколко месеца ще премине, но не сега." 


Миуча Прада, дизайнер
'Милано ме научи на сериозност, на етика. Чувството за отговорност към промяната и категоричната необходимост от подготовка на плодородна почва за бъдещето не са само моя страст. Аз съм една от най-дълбоките души в този град."


Марко Тронкети Провера, изпълнителен вицепрезидент и изпълнителен директор на Pirelli
"Милано винаги е бил отворен към света и част от него, без комплекси. От модата до дизайна, от индустрията към културата. Никога не е бил предградие, винаги център. Обичам да го наричам метрополис, не по размер, а по енергия. Тук нещата се случват. Ангажираността, способността за реакция, упоритостта винаги намират реализация. По време на световните войни, а след това и в годините на тероризма, Милано и неговите жители реагираха, като показаха своята най-добра страна. Без измами, без да се пречупи, с високо вдигната глава. Ще стане така и този път." 


Патрисиа Уркиола, испански дизайнер и архитект, живее и работи в Милано
"В тази криза нямаме определена дата пред нас, но е сигурно, че трябва да работим с повече сила, с повече енергия, с повече решителност за всички онези проекти, които сме имали в главата си и не сме могли да реализираме или поне не достатъчно бързо. Засаждането на 3 милиона дървета в града, преосмисляне на мобилността, качеството на въздуха, качеството на живот, социалното качество. Давай, Милано!" 


Патриция Валдуга, поетеса и преводач
"Единствената наистина смъртоносна болест за човешкото съвместно съществуване е несправедливостта" (Рабони)."


Франка Валери, актриса
"Научих се да обичам смелостта на жителите на Милано, когато бях младо момиче и служител на общината ми даде фалшива лична карта, за да се спася по времето на преследването на евреите. Милано никога не е губил тази смелост, гражданската смелост на хората, които работят всеки ден. Това ще му помогне да се изправи на крака и този път."


Франческо Вецоли, художник
"Когато бях дете, мечтаех да бъда поканен на първия ред на модно ревю на Ромео Джили. Тази романтична, понякога андрогинна и откъсната женственост обобщаваше в дребните ми буржоазни очи цялата дискретна и културна изтънченост на несравнимия Милано. Милано, обичам те и все още копнея за теб като онова провинциално дете от онова време и за да видя светлините на модния подиум да се завръщат бързо. Приемам и място на втори ред."


Франческо Ву, президент на Съюза на предприемачите Италия-Китай и връзка с китайската общност в Милано
"Бях поразен от солидарността на гражданското общество и италианските политици през януари и в началото на февруари, когато епидемията беше в Китай и засегна китайския бизнес. Точно както бях поразен от китайската общност в Италия, която въпреки моментите на дискриминация, направи много дарения, включващи медицински материали като маски за органите, отговорни за борбата с коронавируса: ние заедно се борим срещу вирус, който няма националност и не заплашва конкретно никого."


Нина Яшар Нилуфар, основател и собственик на галерия Nilufar
"… приемам тази ситуация с енергия и положителен дух, защото вярвам, че всяка промяна винаги носи нещо ново и благоприятно. Надявам се и съм сигурна, че с интелигентност, доверие и предприемане на необходимите предпазни мерки ще успеем да се изправим срещу това, което ще дойде, по най-добрия начин и ще излезем от тази криза по-силни."

За този специален брой на Vanity Fair ни разказа Vogue Italia.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.