Следва

Уютни чехли за уютна карантина

От Мерилин Монро до Анджелина Джоли: 10-те най-красиви звездни рокли в историята на Оскарите

Не е време за Оскари, те минаха точно преди ступора, наложен на всички ни от Covid-19, но винаги е време за вълшебни рокли. Като инспирация, като умиление, като едно простичко О!, има толкова красота на този свят.

All fashion преди 4 години

Мерилин Монро е известна с това, че не харесва банални дрехи. Освен неземната й хубост и свеж нрав, тя изгражда през съзнателния си живот типичния образ на пин-ап красавица, респективно от нея очакваме разсрепостеност и сексапил на макс. В далечната 1951-ва първата блондинка на Холивуд се появява в рокля от модна къща Le Maire. Направена от десетки слоеве органза в цвета на нощно небе, тя прелива наюнсите си на вечерната светлина и подчертава брилянтно и без това красивата гръд на актрисата.

Тънката хубавица Одри Хепбърн и френският моделиер Юбер дьо Живанши са много близки приятели в продължение на дълги години, съответно няма никаква изненада в това, че за церемонията по награждаването през 1954 година Одри носи тоалет под неговото авторство - белоснежен, дантелен, подчертаващ всички достойнства на фигурата. Роклята много прилича на модела, носен от актрисата във филма "Клоунско лице", в който тя основно танцува, именно в подобна рокля.



Принцесата на Монако е била много претенциозна към вечерните рокли, но абсолютно любима й е лазурната рокля от Edith Head — простичка като кройка, но много съблазнителна с корсетната си горна част, плавни драперии и умопомрачително дълъг шлейф.



Ексцентричната Мадона, вероятно вдъхновена от наследството на Мерилин Монро, излиза на подиума на Оскар-ите в блестяща рокля от Bob Macki, над която носи яка от лисича кожа. Под ръка нежно я подкрепя Майкъл Джексън. На този кадър можем да се любуваме с часове!

В началото на 2000-те Джулия Робъртс изпитва подчертана слабост към черния цвят, а доколкото не е лесна задача да направиш нескучна рокля в черно, за церемонията тя се обръща към модна къща Valentino, известни с върховите си минималистични произведения. Майсторите създават за актрисата елегантна кадифена рокля с контрастни детайли, абсолютно съвършен партньор на фигурата на Джулия.



В годините, в които дизайнерът Оскар де ла Рента се бори с онкологично заболяване, чаровната Камерън Диас се обръща към него с молба да й ушие "вълшебна рокля за "Оскар"". Де ла Рента не може да каже Не, след което Камерън изгрява на червения килим в златист тоалет с пищна пола, идеално съответстващ на определението "класически холивудски гламур".

Появата на Анджелина Джоли в готическата рокля Versace ще се помни дълго, главно заради секси деколтето и "показания" крак. Тази поява на актрисата вдъхновява огромно количество мемета и пародии, но е редно да признаем, че тогава ни увиснаха ченетата.



Балната пудрена рокля на Дженифър Лоуренс с флорални щампи попълва списъка на най-красивите тоалети на Оскарите, независимо от конфуза, дошъл от падането на Джен при появата й на подиума. Истината е, че след въпросното произшествие, приходите на модна къща Dior се увиличиха значително.



През 2013-та Ан отрязва косите си заради ролята си на Фантин в мюзикъла "Клетниците", лишавайки се от възможността да използва ефекта на буйната грива на най-бляскавия червен килим от всички. Затова пък тоалетът на звездата се придържа към минимализма. Роклята-колона от Prada подчертава природната й слабост и аристократична бледност.



През 2017 година Ема Стоун се отличи много от останалите, като избра за себе си образа на кокотка от 20-те години. Златната рокля от Givenchy c "танцуващи" ресни действително ни накара да повярваме, че пред нас стои мацка от миналото.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.