Следва

Извънредно положение до 13 април - в какво се изразява

Карантина. С какво да се запасим?

Световната здравна организация официално обяви коронавируса за пандемия.

Health преди 4 години

Вирусът, възникнал в Ухан, Китай, вече уби близо 5000 души и зарази над 140 000 в повече от 130 държави по света. Тъй като Covid-19 продължава да се разпространява, днес Народното събрание единодушно взе решение да се въведе извънредно положение в България за времето от днес до 13 април, като се очаква все повече хора да бъдат поставени под домашна карантина, доброволно или по принудата на обстоятелствата. 

Хиляди хора, наскоро пътували до тежко засегнатите райнои по целия свят, задължително остават в 14-дневна доброволна карантина вкъщи, за да се проследи евентуално възникване на симптоми, а в Ню Йорк поне 4000 души са помолени да се самоизолират у дома, защото наскоро са пътували до страна с тежко огнище или евентуален контакт със заразен пациент. Все повече компании насърчават или изискват служители да работят от вкъщи поради вируса.

Ето всичко, което трябва да имате в домашния си спешен комплект в случай на евентуална домашна карантина на фона на пандемията от коронавирус, според СЗО и други експерти.

За да се подготвите за самостоятелна карантина у дома по време на пандемията на коронавирус, трябва да се запасите с 14-дневна доза храна за всеки човек и домашен любимец във вашето домакинство. Съсредоточете се върху сухите и консервирани стоки, които са лесни за приготвяне.

Сухите стоки като ориз, макаронени изделия, боби овес трябва да бъдат основата на запасите ви, по думите на Алиса Пайк, регистриран диетолог и ръководител на комуникациите в Международния съвет за информация за храните, казани пред Business Insider.

Също така трябва да се запасите с консервирани храни, които съдържат течности, като домати, боб и риба тон. Излишната течност може да се използва за готвене на сушена храна като ориз и тестени изделия. (Уверете се, че имате отварачка за консерви.)

И не пренебрегвайте удобните хранителни продукти като шоколад и кафе, дори и да не са от съществено значение. Тези артикули могат да допринесат в голяма степен за психичното ви здраве и морала по време на домашна карантина.

Уверете се, че имате достатъчно домакински продукти като сапун, дезинфектант за ръце, тоалетна хартия, козметични продукти и памперси.

Може да звучи просто, но редовното и задълбочено миене на ръцете е един от най-добрите и лесни начини да се предпазите от коронавирус.

Затова не забравяйте да включите сапун за ръце и дезинфектант в домашния си карантинен комплект.

Поддържайте аптечка за лечение на често срещани наранявания.



За да бъдете подготвени за всякакъв вид спешни ситуации, Американският червен кръст препоръчва да се поддържа аптечка в домашни условия за лечение на често срещани наранявания, включително порязвания, ожулвания, отоци, навяхвания, главоболие и други.

Обърнете внимание на други медицински консумативи, от които може да се нуждаете, като контактни лещи, контактни разтвори, батерии за слухов апарат и лекарства без рецепта, като обезболяващи и лекарства за кашлица и настинка.

Лекарствата без рецепта, които може да искате да имате под ръка, включват обезболяващи, стомашни лекарства, лекарства за кашлица и настинка, витамини и течности, които съдържат електролити.

Федералните власти съветват американците да прескачат маските за лице, тъй като те не са ефективни или необходими за широката публика.

Не забравяйте за психичното си здраве.

В случай на домашна карантина трябва да се вземе предвид и вашето психично здраве.

Някои хора под домашна карантина споделиха пред Associated Press, че са се възползвали от възможността да изгледат всички интересни за тях предавания по Netflix и да прочетат някои от любимите си книги.

Уверете се, че имате под ръка уреди за забавление, като книги, настолни игри и игри с карти. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.