Следва

Карантина на котката? Дезинфекцирайте кучето?

Извънредно положение до 13 април - в какво се изразява

Заради COVID-19 България е в извънредно положение до 13 април

All About Life преди 4 години

С пълно единодушие от 201 гласа ЗА всички парламентарни групи одобриха предлаганото от правителство извънредно положение заради коронавируса. Извънредното положение, което е конституционен инструмент, ще е за срок от 1 месец. Първоначалната идея на правителството, лансирана в нощта срещу петък, беше без определен срок. Поставянето на едномесечен срок е било подкрепено на председателски съвет от управляващите по предложение на БСП.

"Развълнуван съм и горд, че показваме на хората, че в тежък момент мислим за тях", коментира премиерът Бойко Борисов след гласуването.

Преди това той аргументира предложението си пред Народното събрание. По думите му мерките през това време ще включват забрана за пътуване, включително затваряне на граници, затваряне на училища, университети, увеселителни заведения, както и работа от вкъщи, навсякъде където това е възможно, за да бъдат ограничени събиранията на много хора.

Година затвор за неспазване на ограниченията

"Наказанието за неспазването на ограниченията според сега действащото законодателство е 1 година затвор", каза министър-председателят и допълни, че то е достатъчно тежко, за да се мисли и за допълнително въвеждане на парична глоба. В четвъртък вечер той говори за санкция от 5000 лева, от която правителството се е отказало. "Искаме за един месец това извънредно положение, то ни е нужно главно за недисциплинирани хора", обясни премиерът.

Борисов се оплака, че много хора не спазват наложените мерки за карантина и заради това, по думите му, службите на МВР трябва да ги намират и задържат принудително.

Причини за извънредното положение

До крайната мярка се стигна, след като в четвъртък се разбра, че 23-ма души са с положителни проби за вируса. Един от тях - жена на 66 години, почина в "Пирогов", съпругът й е в тежко състояние в същата болница. По-голяма част от заразените са контактували с нея.

"Ситуацията преди две седмици беше една, преди една друга, преди два дни беше различна. Вчерашният ден беше като бомба на изявления на всички лидери в света по всички краища. Мерките, които ние въведохме от 28 февруари, във Франция ще ги въведат от понеделник, Германия от днес", допълни още Борисов. Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите.

В различни изказвания всички лидери на парламентарни партии се изказаха в подкрепа за въвеждането на извънредно положение. Основен техен аргумент беше, че освен ограничаването някои права на гражданите, трябва стриктно да се следи за злоупотреба с власт от страна на управляващите.

Какво ще включва извънредното положение

Веднага след приемането на извънредното положение в парламента останаха министрите на правосъдието и здравеопазването Данаил Кирилов и Кирил Ананиев. Те, заедно с представители на всички партии, изработват план за промяна на законите.

Правната комисия към момента работи по най-належащите промени в Закона за здравето. Първоначалната информация от управляващите е, че новите текстове са почти готови. След приемането им от правна комисия се очаква парламентът да гласува закона на две четения още в петък.

Засега най-големият спор е на какъв принцип да бъдат затваряни търговските обекти. Между парламентарните групи се обсъжда предложение да бъдат затворени всички, освен аптеки и хранителни магазини. "Вземаме най-добрите примери от развитите демокрации. В Белгия е така. Може би ако се обединим около тази мярка ще бъде най-добре", каза пред Свободна Европа представител на ГЕРБ.

Информацията е от сайта на Свободна Европа.

More from View Sofia

Летопис на смутното време: Мариан Башур

Interviews преди 4 години

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 20 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.