Следва

Астрологията за Коронавируса... to be continued? vol.2

Covid-19: Конспирации и "Прогнози"

Изследваме конспиративни теории и предполагаеми "прогнози", свързани с новия коронавирус.

Health преди 4 години

Появиха се различни алтернативни теории, които оспорват така наречения "официален разказ" за възникването и откриването на новия коронавирус. Твърди се също, че някои източници необяснимо са "предсказали" огнището на коронавируса много години преди да се случи.

Прочетете нашата проверка на тези твърдения по-долу.

Здравните експерти "предсказаха", че новият коронавирус може да убие 65 милиона души?

На фона на нарастващата тревожност на обществото от степента на разпространение и пораженията от новия коронавирус, произхождащ от Китай, различни медии съобщават за ужасяващо предупреждение, което предполага, че вирусът може да убие 65 милиона души годишно.

"Daily Mail" например съобщава, че здравните експерти са "предвидили", че вирусът може да убие 65 милиона души за една година. По-късно публикацията излезе с корекция и актуализира цифрата с по-висока. 

Хипотезите всъщност водят началото си от макетно упражнение за пандемия, проведено от Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс на 18 октомври 2019 г. Но това упражнение не "предвижда", че настоящият вирус ще убие 65 или повече милиона души.

Джон Хопкинс пусна изявление в контекста, оспорвайки вирусните новини: "През октомври 2019 г. Центърът за здравна сигурност Джон Хопкинс бе домакин на пандемично настолно упражнение, наречено Събитие 201 с партньори, Световния икономически форум и Фондация Бил и Мелинда Гейтс. Наскоро Центърът за здравна сигурност получи въпроси дали това пандемично упражнение предсказва сегашното огнище на коронавирус в Китай. За да бъдем ясни, Центърът за здравна сигурност и партньорите не са направили прогноза по време на нашето настолно упражнение. За сценария моделирахме измислена пандемия на коронавирус, но изрично заявихме, че това не е прогноза. Вместо това упражнението има за цел да тълкува степента на готовност и реакция, които вероятно биха възникнали в много тежка пандемия. Сега не прогнозираме, че епидемията от nCoV-2019 ще убие 65 милиона души. Въпреки че нашето настолно упражнение включваше макет на нов коронавирус, данните, които използвахме за моделиране на потенциалното въздействие на този измислен вирус, не са подобни на nCoV-2019."

Според Американския център за контрол на заболяванията, коронавирусите са "голямо семейство вируси, често срещани при много различни видове животни, включително камили, говеда, котки и прилепи. Рядко коронавирусите от животните могат да заразят хората и след това да се разпространят между хора, като например MERS и SARS."

Коронавирусът, за който за първи път бе съобщено в Ухан, провинция Хубей, в Китай, е респираторна болест, наречена 2019-nCoV, при която са умрели 3 213 души в Китай към момента. На 30 януари 2020 г. Световната здравна организация го обяви за глобална спешна ситуация. Китайските власти карантираха 50 милиона души в безпрецедентни усилия за овладяване на вируса.

И така, вярно ли е предсказанието "Здравните експерти прогнозираха, че новият коронавирус може да убие 65 милиона души"
Отговорът е: Не.

Арестуван ли е Чарлз Лийбър за връзки с Коронавируса и лаборатория в Ухан?

Арестът на професора от Харвард подхранва конспиративни теории за новата епидемия от коронавирус през 2020 г. На 28 януари, професорът от Харвард Чарлз Лийбър беше арестуван и обвинен, че е направил съществено невярна декларация пред федералните власти за получаване на финансиране от Китай.

Арестът на Лийбър бе голяма новина в академичните среди; но след като интернет потребителите забелязаха, че предполагаемото финансиране идва от университет в Ухан, Китай, центърът на огнището на новия коронавирус, дивите спекулации преминаха вирусно и се оказа, че връзките между Лийбър и теорията на конспирацията, че коронавирусът е лабораторно-изработено биологично оръжие, са несъстоятелни. 


Чарлз Лийбър

"В случай, че сте пропуснали, днес федералните агенти арестуваха д-р Чарлз Лийбър, председател на катедрата по химия и химическа биология на университета в Харвард, по лъжливо обвинение от Министерство на отбраната за тайни месечни плащания от страна на Китай в размер на 50 000 долара плюс друго многомилионно плащане, с цел да се подпомогне създаването на химическа/биологична лаборатория за "изследвания" в Китай. Арестувани бяха и двама китайски "студенти", работещи като асистенти, единият от които всъщност е бил лейтенант в китайската армия, а другият е заловен на летище Логан, докато се опита да хване полет до Китай и да контрабандира 21 флакона с „чувствителни биологични проби“ според ФБР."

Твърденията, описани в тази публикация във Facebook, като цяло са верни. Лийбър наистина е  арестуван през януари 2020 г. заради лъжата към федералните агенти за финансиране, което се твърди, че е получил от Китай. Арестът на Лийбър обаче не е свързан с коронавируса и няма доказателства в подкрепа на твърденията, че тази болест е биологично оръжие, създадено от човека.

Защо всъщност е арестуван Чарлз Лийбър?

Лийбър е арестуван за това, че заблуждава властите относно участието си в китайска правителствена програма за набиране и култивиране на научен талант.

Бяха ли арестувани двама студенти, единият от които лейтенант в китайската армия, с 21 флакона „чувствителни биологични проби?“

Департаментът по правосъдие на САЩ обяви три отделни ареста през януари 2020 г. Първият беше Лийбър. Вторият е Янкин Йе, лейтенант в китайската армия, обвинен в кражба на американски изследвания. Трети - Заосонг Джън, който открадва 21 флакона с биологични изследвания. Въпреки че всички тези арести включват хора, които лъжат за връзките си с Китай, те работят с различни университети и не са свързани.

Какво съдържат в 21-те флакона?
Ракови клетки.

Коронавирусът е биологично оръжие, създадено от човек?
Няма доказателства, че коронавирусът е създаден от човек и няколко водещи изследователи развенчаха тази идея.

Конспирацията: Професорът от Харвард Чарлз Лийбър е арестуван за укриване на финансиране от китайска лаборатория, за която се предполага, че е свързана с произхода на новия коронавирус.

Отговорът: Да и Не


Какво е вярно?
Професор Чарлз Лийбър наистина е арестуван през януари 2020 г. за заблуждаване на федералните власти относно средства, които уж е получил от Университета на Ухан Технологии (WUT) и връзките му с финансираната от китайското правителство програма за набиране на персонал.

Какво е невярно?
Конспирацията, че новият коронавирус е био оръжие, разработено в лаборатория, е неоснователна и е отхвърлена от няколко водещи изследователи.

Откри ли китайски разузнавач „Истината за огнището на коронавируса“?

Епидемията от COVID-19 от 2020 г. предизвика много страхове, притеснения и конспирации в интернет. Една от най-известните (и неоснователни) теории твърди, че коронавирусът е създаден в правителствена лаборатория като биологично оръжие и след това пуснат на пазара в Китай. Няма доказателства в подкрепа на това твърдение и няколко изследователи оспорват тази теория като нелогична.

Все пак, това не сприра слуховете да се разпространяват. През февруари 2020 г. уебсайтът UFO Spotlight On публикува статия, разкриваща „истината“ за болестта:

"Аз съм старши офицер от китайското военно разузнаване и знам истината за епидемията от "вируса на короната". Много по-лошо е, отколкото ви казват медиите. Имам информация, която смятам, че може да доведе до свалянето на моето правителство. Това е от значение и за милиарди хора извън Китай, които сега са в екзистенциална опасност. Досега сте запознати с неотдавнашното избухване на 2019-nCoV, известно още като NCP, или просто „коронавирус“. Чули сте, че произхожда от Ухан, индустриален град в Китай, и че идва от животно - най-вероятно прилеп или панголин - което се продава на пазара за диви животни в града. Казали са ви, че това е грипоподобно заболяване, което в тежки случаи може да причини пневмония, дихателна недостатъчност и смърт.И накрая, може би сте чували, че въпреки че болестта е силно заразна, тя е опасна само за възрастни хора или за тези, които имат компрометирана имунна система. Официалната смъртност е приблизително 3%. Всичко това са куп лъжи, измислени от китайската държава с мълчаливата подкрепа на САЩ и нейните приятели в Европейския съюз, Русия и Австралия и разпространени от послушните медии във всички тези страни."

Статията продължава с твърдението, че Китай, недоволен от масовите протести, избухнали в Хонконг, решава да направи биологичен агент, който може да направи протестиращите "по-послушни". Това биологично оръжие, твърди статията, се оказа по-смъртоносно от предвиденото. Китай решава, че програмата е твърде опасна (авторът на статията пише „искахме населението на Хонконг да ни се подчини; не искахме да го унищожаваме“) и спира да използва биологичното оръжие. Но САЩ според статията осъзнават силата на това оръжие и го искат за себе си. Сключена е сделка САЩ да придобие биооръжието, но преди размяната да се случи, група китайски агенти, включително авторът, се втурват да я спрат. Това довежда до престрелка, твърди статията, довела до случайно пускане на биологичното оръжие близо до Ухан, Китай.

Ако всичко това звучи като фантастика, подходящо за шпионски роман или филм на ужасите, това е така. Тази история първоначално е публикувана на NoSleep, раздела на Reddit, посветен на страшни фантастични истории. Статията на UFO Spotlight On съдържа линк към оригиналния автор. Въпреки това тази връзка може да е трудна за някои читатели, тъй като е написана на китайски.

Публикациите на NoSleep са създадени така, че да бъдат реалистични истории на ужасите и коментаторите често се отнасят с тях така, сякаш са истински. Всъщност това е едно от правилата на подкатегорията:

Потребителите трябва да действат така, сякаш всичко е вярно на nosleep и да го третират като такова в публикации и коментари.

Това може да създаде потапяща обстановка на ужасите за феновете на жанра, но също така може да доведе до объркване за всички, които не са запознати със subreddit. И когато една от тези истории избяга от границите на оригиналната си платформа, читателите може погрешно да повярват, че четат истински доклад за инцидент в реалния свят.

Конспирацията: Китайски разузнавач разкри, че в лабораторията е разработен нов коронавирус като биологично оръжие.

Отговор: Лъжа.

Дали само описаният медуим Силвия Браун „предсказа“ коронавирусът?

В началото на март 2020 г. на фона на страховете от международно огнище на заболяването, причинено от новия коронавирус, потребителите на социалните медии споделят изображение на страница в книгата „Край на дните“, публикувана през 2008 г. от автора и медиум Силвия Браун.

"Предвидила ли е Силвия Браун коронавируса в книгата си "Край на дните"?“, пита читател.




Силвия Браун

Браун почива през 2013 г., като получава известност за твърденията си, че може да предсказва бъдещето и да общува с духове. Но тя също е обект на критика, защото предлага на скърбящите родители на изчезнали деца невярна информация.

Браун неясно пише в книгата си от 2008 г., че респираторната болест ще се разпространи по целия свят през 2020 г. Ето нейните собствени думи от версията на Google Books на "Край на дните":

"Около 2020 г. тежко заболяване, подобно на пневмония, ще се разпространи по целия свят, като атакува белите дробове и бронхите, като ще се противопостави на всички известни лечения. Почти толкова смущаващ, калкото самата болест ще бъде фактът, че изведнъж ще изчезне толкова бързо, колкото е пристигнала, ще атакува отново десет години по-късно и след това напълно ще изчезне."

Въпреки че терминът „прогноза“ е субективен, може да не е изненада, че Браун твърди, че е предвидилa международна епидемия от респираторни заболявания, като се има предвид, че епидемията от SARS (тежък остър респираторен синдром) в началото на 2000-те се е появила преди публикуването на книгата й. Терминът "тежък" със сигурност ще се прилага за някои случаи на COVID-19, коронавирусната болест, смъртоносна за хиляди пациенти през 2020 г. Болестта изглежда по-смъртоносна от сезонния грип, въпреки че някои от случаите са доста леки или безсимптомни.

И накрая, би било точно коронавирусът да се опише, като „смущаващ“. Коронавирусните инфекции не са нещо ново, въпреки че COVID-19 е нов щам и поради това все още не съществуват ваксини или терапевтични методи за борба с него. И разбира се, няма доказателства, че COVID-19 "изведнъж ще изчезне." Всъщност здравните специалисти заявиха, че това може да се превърне в сезонно заболяване.

Предсказанието: Медиумът Силвия Браун „предсказа“ избухването през 2020 г. на новия коронавирус.

Отговор: Да и Не

Какво е вярно?

Че Силвия Браун написва в книгата си "Край на дните" от 2008 г., че респираторно заболяване ще се разпространи по целия свят около 2020 г.

Какво не е?

Не е ясно дали "прогнозата" на Браун е по-скоро щастливо предположение, като се има предвид, че книгата е написана след епидемията от SARS. Освен това не е известно дали други аспекти от пасажа на книгата на Браун ще се окажат реалност.
 

 

More from View Sofia

Една вечер в операта с Мик Джагър, Каролин де Мегре, кралица Летисия или когато дрескодът е важен

Celebrities преди 1 година

Дрескодът може и да е размито понятие напоследък, но има едно място, един повод и едно велико изкуство, които не допускат подобна фриволност. В мекия, спокоен януари, сякаш имаме малко повече време за себе си, което значи и за изкуство. Затова с удоволствие преглеждаме как се докарват някои от най-красивите и талантливи хора на планетата за посещение на оперен спектакъл, от което взимаме повод и резервираме билети на мига  >>> 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.