Следва

На любовницата посланието: какво написа Камила на Даяна точно преди сватбата им с Чарлз

Коронавирусът от първо лице: 60-годишна английска лекарка разказва подробно

Случаите с коронавирус във Великобритания бързо се покачват, а спираловидното огнище вчера подтикна Борис Джонсън да предприеме драстичната стъпка, за да забави разпространението на инфекцията.

Health преди 4 години

Напрежението на Острова ескалира, в резултат на което Daily mail излезе по-рано днес с водеща статия, в която се описва личния опит с Covid-19 на д-р Клеър Герада, 60-годишна, личен лекар в Ламбет, Южен Лондон и бивш председател на Кралския колеж за лични лекари.

Дамата разказва подробно какво се случва със състоянието й, как разбира, че е носителка на вируса, кога и как е тествана, през какво преминава и как се чувства сега. Следва подробен разказ от пациент и лекар едновременно, в първо лице, единствено число. На нас ни беше много интересно, надяваме се, и на вас! 

"Първоначално помислих, че имам "джетлаг". Три дни по-рано летях от Ню Йорк, където присъствах на конференция по психиатрия. В момента, в който тръгнах да се прибирам в Англия, Ню Йорк обяви извънредно положение заради коронавируса. Почувствах облекчение, че си тръгвам - дори отидох на летището четири часа по-рано, отколкото трябваше, бях толкова нетърпелива да се прибера.

Всъщност не знаех какво означава "извънредно положение" и се притесних, че могат да спрат полетите.

Прибрах се в неделя сутринта, а в понеделник отидох на работа. 

Вторник сутринта вече се чувствах доста уморена, беше започнала суха кашлица. И все пак беше толкова лека, че въобще не се замислих и причислих "кашлицата“ към обичайните неща, които получавате често след дълъг полет.

Скоро след това обаче бързо развих ужасно възпаление на гърлото. Знам, че някои хора казват, че не винаги боли гърло с корона, само че имах чувството, че някой реже трахеята ми с нож. Тогава ме удари висока температура. Усетих тръпки по цялото тяло. 

Естествено, в този момент започнах да се чудя: може ли да е коронавирус? Мисля, че го усетих, подсъзнателно почти, че е именно корона, но не се почувствах уплашена, тъй като нямам съпътстващи здравословни проблеми. Имам добър режим, водя здравословен живот, ходя страшно много пеша.

Разбрах, че да работя няма да е възможно и се посъветвах онлайн с дежурните телефони. Все пак бях извън страната в продължение на шест дни, нещата се развиха бързо след връщането ми. В онзи момент дори не знаех какви са най-новите насоки за реакция.


КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ


Изпратих имейл на 111. Не получих отговор, затова отидох да се тествам в местната болница.

Отначало ми отказаха тест, защото тогава САЩ не бяха от страните, за които това беше препоръчително. Обясних, че в Ню Йорк току що е обявено извънредно положение, съответно рискът е налице.  

Знаех, че това е коронавирусът, тъй като аз трудно се разболявам, а и грипният сезон беше почти свършил.

Освен това, състоянието очевидно беше повече от настинка. В рамките на часове след появата на първите симптоми загубих всякакъв апетит. Прекарах два дни без никаква храна, тъй като нямах апетит и също устата ми имаше ужасен метален вкус, което направи вкуса на храната неприятен. Храненето отнемаше твърде много усилия.

Свита в леглото спях изключително дълго, най-вече заради високата температура. Принудих сама себе си да пия много течности - лимонада и битер лимон. Не можех да пия чай, защото болките в гърлото бяха ужасни. 

Всичко, което исках, беше да спя - обмислях да водя видео дневник, но дори мисълта да държа телефона ми беше непосилна. 

Приемах по два парацетамола на всеки осем часа.

Със съпруга ми Саймън се отделихме на безопасно разстояние. Той започна да спи в стаята за гости, аз слагах всичките си съдове в съдомиялната отделно от неговите, не споделяхме кърпите си. Той не е болен, въпреки че остана в къщата. Съседи разхождаха кучето. 

Следва да кажа, че преди 15 години имах тежък грип, но няма нищо общо. Тогава боледувах само половин ден. Да имам коронавирус беше най-лошото, което съм усещала. През следващите няколко дни почти всичко, което можех да правя, е да спя - никога през живота ми не съм спала толкова много.

В петък от болницата позвъниха с резултатите: беше коронавирус. Не се уплаших, тъй като към този момент вече започвах да се чувствам по-добре; температурата ми спадна, кашлицата затихна, не усещах нужда от парацетамол.

Отново можех да ям, макар и не много. Мисля, че в събота успях да си направя пилешка супа и до неделя - седмица от завръщането ми от Ню Йорк - ядях яхнии и супи, донесени от съседите.

За щастие съпругът ми е добре и никой друг, с когото съм имала контакт в Лондон, не се е разболял досега.

Вчера се почувствах толкова по-добре. Просто исках да изляза, така че стоях на прага с маска, за да си поема въздух.

Повечето хора бяха много приятелски настроени, но изненадани, когато им казах, че имам коронавирус.

Зададоха ми много въпроси, тъй като никой от тях все още не е срещал някой, който всъщност е имал корона.

През своите 35 години като лекар съм виждала страшни неща, включително огнище на менингит и случаи на ТОРС. Но короната е по-страшна по отношение на въздействието си върху обществото и икономиката.

Казаха ми, че мога да спра със самоизолацията пет дни, след като започнах да се чувствам по-добре, но останах вкъщи цяла седмица, за да съм сигурна, че няма да заразя някой друг. Ще се върна на работа следващия понеделник.

Ясно е, че това е мрачно заболяване с по-висока смъртност от обикновения грип, въпреки че съм чувала за хора с толкова леки симптоми, че дори не са осъзнавали, че го имат.

Всички се страхуваме от него, защото не знаем за какво става въпрос. Но за мен това беше просто седемдневна болест, която според мен е същата при повечето хора.

Моето 60-годишно тяло се пребори срещу новия вирус. То мобилизира антителата ми - ако сега вземете проба от кръвта ми, тя ще да е пълна с тях - и защити дробовете, сърцето и бъбреците ми от атака.


Covid-19: Конспирации и "Прогнози"


По-голямата част от хората, които се заразят с този вирус, ще спечелят битката срещу него. Умиращите са тези с тежки здравни състояния, при които дихателните проблеми стават твърде много.

Чувала съм да казват, че това не е много успокоително за хората с тежки заболявания. Но е важно, защото това означава, че повечето от нас могат да се държат далеч от болниците и да оставят леглата за наистина животозастрашените.

За мнозинството от нас коронавирусът е поносим. Надявам се и вярвам, че това не е нещо, от което повечето от нас трябва да се страхуват."

Четете и прогнозите на астролозите за възникването и развитието а ситуацията с корона вируса в 2 части: тук и тук.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.