10 цитата

10 цитата "за разтуха" от времето на изолацията в "Декамерон"

Започва първият ден на Декамерон. Авторът обяснява защо са се събрали и разговарят същите лица, които после, ръководени от Пампинеа, беседват по въпроса кому какво най-много се прави.

Едва ли някой от нас си е давал сметка, че ще изпаднем в положение като сегашното: възможно най-отдалечени от начина си на живот, социално изолирани по домовете си, опитващи се да се справим с настъпилата вирусна пандемия.

Седем века по-рано италианският писател, поет и ренесансов хуманист Джовани Бокачо пише своя сборник с новели "Декамерон", вдъхновен от чумната епидемия във Флоренция през 1348 година. Героите на Бокачо, 7 жени и 3 мъже, решават да избягат от грозните гледки и страшните мисли, изолирайки се в едно извънградско имение, където се отдават на веселие, приятна компания и 100 новели.

Джовани Бокачо определя своя труд като книга за разтуха. Преди и ние да се потопим в "Декамерон", припомняме романа с 10 емблематични цитата.

“...в славния град Флоренция[...] избухна смъртоносна чума, може би под влиянието на небесните светила, а може би да беше изпратена върху нас, смъртните от справедливия Божи гняв, за да ни накаже за греховете и да ни накара да се поправим.”

“Какво друго бихме могли да кажем, освен това, че поради жестокостта на небето, а отчасти може би и поради хорското коравосърдечие, от март до юли (било поради силата на чумната зараза, било защото страхът, вселил се у здравите, им пречеше да се грижат както трябва за болните и да задоволяват нуждите им) сред стените на град Флоренция измряха, както се твърди, над сто хиляди души.”

“Докато всеки от вас разкаже по някоя новела, слънцето, току-виж, почнало да клони към заник, горещината ще намалее и ние ще можем да отидем където си искаме и да прекараме приятно.”

“Да изпитваш състрадание към страдащите е човешка добродетел, която всеки трябва да притежава, особено тези, които са имали нужда от утеха в миналото и са успели да я намерят у другиго.”

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.