Следва

Коя е Ан Идалго, новият стар кмет на Париж

10 цитата "за разтуха" от времето на изолацията в "Декамерон"

Започва първият ден на Декамерон. Авторът обяснява защо са се събрали и разговарят същите лица, които после, ръководени от Пампинеа, беседват по въпроса кому какво най-много се прави.

Celebrities преди 4 години

Едва ли някой от нас си е давал сметка, че ще изпаднем в положение като сегашното: възможно най-отдалечени от начина си на живот, социално изолирани по домовете си, опитващи се да се справим с настъпилата вирусна пандемия.

Седем века по-рано италианският писател, поет и ренесансов хуманист Джовани Бокачо пише своя сборник с новели "Декамерон", вдъхновен от чумната епидемия във Флоренция през 1348 година. Героите на Бокачо, 7 жени и 3 мъже, решават да избягат от грозните гледки и страшните мисли, изолирайки се в едно извънградско имение, където се отдават на веселие, приятна компания и 100 новели.

Джовани Бокачо определя своя труд като книга за разтуха. Преди и ние да се потопим в "Декамерон", припомняме романа с 10 емблематични цитата.

“...в славния град Флоренция[...] избухна смъртоносна чума, може би под влиянието на небесните светила, а може би да беше изпратена върху нас, смъртните от справедливия Божи гняв, за да ни накаже за греховете и да ни накара да се поправим.”

“Какво друго бихме могли да кажем, освен това, че поради жестокостта на небето, а отчасти може би и поради хорското коравосърдечие, от март до юли (било поради силата на чумната зараза, било защото страхът, вселил се у здравите, им пречеше да се грижат както трябва за болните и да задоволяват нуждите им) сред стените на град Флоренция измряха, както се твърди, над сто хиляди души.”

“Докато всеки от вас разкаже по някоя новела, слънцето, току-виж, почнало да клони към заник, горещината ще намалее и ние ще можем да отидем където си искаме и да прекараме приятно.”

“Да изпитваш състрадание към страдащите е човешка добродетел, която всеки трябва да притежава, особено тези, които са имали нужда от утеха в миналото и са успели да я намерят у другиго.”

“Мили мои дами, навярно неведнъж сте чували, както и аз, разбира се, че който се възползва от правата си по позволен начин, никому не нанася вреда.”

“Очевидно е, че всички пороци имат тежки последствия върху онези, които им се поддават. Вярвам, че това, което може най-лесно да ни изложи на опасност, е гневът. Това не е нищо друго, освен внезапен безсмислен импулс, провокиран от някакво възприето престъпление, което прогонва разума и замъглява очите на ума, разбунвайки душата до пламтяща ярост.”

“Убеден съм, че никое смъртно същество, което няма опит в любовта, не може да претендира за истинско съвършенство. И ако сте влюбени или някога сте били влюбени, няма да ви е трудно да разберете какво е това, което желая. Защото съм влюбен, господа, и любовта ме накара да ви въвлека в изпитанието, което стои пред нас.”

“От всички останали природни явления любовта най-вече не понася нито съвети, нито противодействия, защото поради своята природа тя по-скоро е в състояние да угасне от само себе си, отколкото да бъде възпряна от каквото и да е препятствие.”

“Любезни дами, вярно е, че находчивият и съобразителен ум често подсказва на тия, дето вземат думата, остроумни, полезни и прекрасни слова — според случая; но вярно е и това, че понякога случайността идва на помощ на страхливите и влага в устата им такива думи, каквито никога не биха им дошли наум, ако се намират в спокойно състояние на духа.”

“Аз мисля, уважаеми дами, че някои люде, макар и да знаят твърде малко, си въобразяват, че знаят много повече от другите, затова се противопоставят не само на хорските съвети, ами и на самата природа на нещата; ала такова самомнение винаги е причинявало безброй беди, от него никой не е видял добро.”


"Чумата" на Албер Камю в 9 разтърсващи цитата

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.