Коя е Ан Идалго, новият стар кмет на Париж

Коя е Ан Идалго, новият стар кмет на Париж

На 11 януари 2020 година Ан Идалго обяви, че ще се кандидатира за втори мандат като кмет на Париж. 

Съответно спечели още на първия тур на изборите за кмет на френската столица. Датата, припомняме, 15 март 2020 година.

Ана Идалго, дъщеря на двама испански граждани – Антонио и Мария, е родена на 19 юни 1959 година близо до град Кадиз, в Андалусия. Пристига във Франция през 1961-ва със семейството си. Нито тя, нито родителите й, нито сестра й Мари говорят френски. Израства в популярен квартал в Лион, а през 1973-та цялото семейство получава френско гражданство, заедно с което името й става Ан. Мечтае да стане известна балерина и да танцува в Ballet de l'Opéra national de Paris или поне журналист. В крайна сметка решава да се реализира в съвсем друга сфера, като избира да учи право.

Завършва първо Социални дейности, после Социално и синдикално право. През 1984 година получава поста на Инспектор по труда към парижката община Chevilly-Larue, като се оказва най-младият служител на този пост /бидейки на едва 23/. Седем години по-късно става директор на Националния институт по труда (l'Institut national du travail). Преди да стане кмет на Париж, Ан прави първи стъпки в политиката с различни постове в министерство на труда. Работейки като съветник в кабинета на Мартин Обри (Министър по заетостта и солидарността от 1997 до 2000 г.), тя се запознава с Жан-Марк Жерман, който също е съветник и с когото сключва брак през 2004 година. Заедно имат син – Артур, роден през 2002-ра. От предишен брак Ан има две деца – Матю, роден през 1986 г., и Елза – родена през 1988 година.

През 2001 и 2008 година на общинските избори се кандидатира за кмет на 15-ти район на Париж, но и двата пъти губи изборите. Едва през 2014-та печели, но този път се цели по-високо и става първата жена кмет на френската столица. На 11 януари 2020 година обявява, че ще се кандидатира за втори мандат и печели веднага. Ан е старият нов кмет на Париж.


Ан Идалго

По повода, и защото много харесваме тази испано-французойка, припомняме това много приятно интервю с Ан, свързано не толкова с предизборни кампании и как градът ще стане по-чист, а с модната индустрия, благодарение на която Париж е това, което е, и което ще продължи да бъде. Интервюто е публикувано във френския Vogue, автор е Пиер Гропо, а датата - 14 март 2014 – дни преди Ан да спечели изборите и да встъпи в длъжност. Темата е повече от актуална и днес, защото въпросителните пред модната индустрия, предвид пандемията от коронавирус, са извънредно много. Да видим какво е било тогава, за да опитаме да си отговорим какво евентуално предстои.

Какъв е първият ви спомен, свързан с модата? Защо още го пазите?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.