Следва

Дневен ХОРОСКОП - 18.3.2020

Коя е Ан Идалго, новият стар кмет на Париж

На 11 януари 2020 година Ан Идалго обяви, че ще се кандидатира за втори мандат като кмет на Париж. 

Celebrities преди 4 години

Съответно спечели още на първия тур на изборите за кмет на френската столица. Датата, припомняме, 15 март 2020 година.

Ана Идалго, дъщеря на двама испански граждани – Антонио и Мария, е родена на 19 юни 1959 година близо до град Кадиз, в Андалусия. Пристига във Франция през 1961-ва със семейството си. Нито тя, нито родителите й, нито сестра й Мари говорят френски. Израства в популярен квартал в Лион, а през 1973-та цялото семейство получава френско гражданство, заедно с което името й става Ан. Мечтае да стане известна балерина и да танцува в Ballet de l'Opéra national de Paris или поне журналист. В крайна сметка решава да се реализира в съвсем друга сфера, като избира да учи право.

Завършва първо Социални дейности, после Социално и синдикално право. През 1984 година получава поста на Инспектор по труда към парижката община Chevilly-Larue, като се оказва най-младият служител на този пост /бидейки на едва 23/. Седем години по-късно става директор на Националния институт по труда (l'Institut national du travail). Преди да стане кмет на Париж, Ан прави първи стъпки в политиката с различни постове в министерство на труда. Работейки като съветник в кабинета на Мартин Обри (Министър по заетостта и солидарността от 1997 до 2000 г.), тя се запознава с Жан-Марк Жерман, който също е съветник и с когото сключва брак през 2004 година. Заедно имат син – Артур, роден през 2002-ра. От предишен брак Ан има две деца – Матю, роден през 1986 г., и Елза – родена през 1988 година.

През 2001 и 2008 година на общинските избори се кандидатира за кмет на 15-ти район на Париж, но и двата пъти губи изборите. Едва през 2014-та печели, но този път се цели по-високо и става първата жена кмет на френската столица. На 11 януари 2020 година обявява, че ще се кандидатира за втори мандат и печели веднага. Ан е старият нов кмет на Париж.


Ан Идалго

По повода, и защото много харесваме тази испано-французойка, припомняме това много приятно интервю с Ан, свързано не толкова с предизборни кампании и как градът ще стане по-чист, а с модната индустрия, благодарение на която Париж е това, което е, и което ще продължи да бъде. Интервюто е публикувано във френския Vogue, автор е Пиер Гропо, а датата - 14 март 2014 – дни преди Ан да спечели изборите и да встъпи в длъжност. Темата е повече от актуална и днес, защото въпросителните пред модната индустрия, предвид пандемията от коронавирус, са извънредно много. Да видим какво е било тогава, за да опитаме да си отговорим какво евентуално предстои.

Какъв е първият ви спомен, свързан с модата? Защо още го пазите?
Първият ми спомен е свързан с майка ми, тя беше шивачка и винаги държеше аз и сестра ми Мари да сме безупречно облечени. Винаги носехме красиви рокли, които сами проектирахме, а после давахме на мама да ги ушие. Днес смятам, че елегантността е форма на уважение към другите.

Като жена, какво е модата за вас?
Обичам модата, тя винаги е отражение на епохата. Особено ми харесва модата, която се фокусира върху свободата и еманципацията на жените. За мен основоположникът винаги ще бъде Ив Сен Лоран. Дизайнерите са художници, те пренасят цялото ни въображение и желания в работата си.


Кметът на Париж Ан Идалго открива изложбата Woman Fashion Power в Design Museum, Лондон, 28 октомври 2014 година.

Каква е ролята на парижката мода?
Париж е столицата на модата и ще направя всичко възможно да гарантирам, че ще остане така. Имаме късмет, че градът ни кипи от творчество и че парижаните са известни с вкуса си към модата и свободата. Трябва само да наблюдавате мъжете и жените по улиците на града, за да видите, че Париж е град на дизайна. Уменията и професионализмът на нашите художници и занаятчии са скъпоценни и са една от причините столицата ни да блести: в Париж имаме това, което другите градове биха искали да имат, като нашите métiers d'art ( титла за “майстор на изкуството” която се присъжда до живот на професионалистите в сферата на изкуствата от Министерството на културата), които градове като Ню Йорк биха искали също да имат. В Париж модата е индустрия, която пряко създава 60 000 работни места, без да броим десетките хиляди косвени работни места. Това е мощен и много динамичен сектор, това е самото ДНК на нашия град.

Какво прави Париж, за да защити тази индустрия и хората, които работят в нея?
Вече повече от 10 години водим активна политика в полза на модната индустрия. Създадохме няколко награди и стипендии, разработихме Grands Prix de la Création и предоставихме оборудване. Свършихме много работа около бизнес инкубаторите, за да насърчим този иновативен начин на работа. Les Ateliers de Paris, занаятчийски инкубатор, открит през 2006 г. на rue du Faubourg Saint-Antoine, вече е посрещнал повече от 70 местни дизайнери, които ползват студийното пространство за период от една година, както и персонализирана бизнес подкрепа. Повече от 400 други са успели да работят с екипите на Ateliers. Разработили сме и достъп до студия с ниски наеми.

Какви допълнителни действия могат да бъдат предприети?
Трябва да продължим и да увеличим усилията си, насочени към дизайнерите, особено към тези, които най-много се нуждаят от това. Всички млади дизайнери трябва да разполагат със средства за да работят и показват колекциите си в Париж. Градът трябва да направи повече, за да даде възможност на талантливите млади дизайнери да се покажат, получавайки достъп до събития в сферата. Поех ангажимент да популяризирам още повече ателиета и métiers d'art инкубаторите. Имайки това предвид, гледаме да разработим редица занемарени индустриални зони, които да служат за целта. 

Искам също да създам голямо събитие, което да обедини всички силни страни на създаването, модата и дизайна. Седмицата на модата може да бъде възможност за истински фестивал на творчеството, включващ публични пространства, както и местни фирми - в партньорство с Chambre des Métiers - камарата на занаятите - паралелно с културни събития и модни изложби, отворени за всички.

Ние също трябва да помогнем на производството в Париж, като работим с регионални и национални органи за финансиране, за да предоставим подходящи инструменти на дизайнерите, за да могат да развиват бизнеса си. Ще увелича и ролята на проектантския фонд Fonds de Dotation des Ateliers, който събира частни пари за дизайнери. И накрая, искам да подкрепя парижките училища Duperré и Boulle. Те са отлични учебни заведения, чиято квалификация трябва да бъде международно призната.


Chanel S/S 2015, на Седмицата на модата в Париж, 30 септември 2014 година.

Как гледате на висшата мода, предвид факта, че други столици се опитват да отнемат от Париж тази много специфична форма на изкуство?
Haute couture е роден в Париж и тук винаги ще бъде у дома. Оттогава Париж се изгражда като град на модата и дизайна. Всяка седмица на модата, която се провежда тук, е едновременно огромен успех и значителен тласък на привлекателността на нашия град. Париж е този, който определя тенденциите на утрешния ден и дизайнерите, които ще са на мода в бъдеще. Именно на нашите подиуми се задава тонът за следващите сезони. Безспорно Париж е все още толкова креативен, колкото и преди, а парижкият печат за качество все още е също толкова уникален в колективното съзнание и на международните пазари. И аз съм ангажирана да доведа това движение до още по-голям успех.


Дита фон Тийз на ревюто на Jean Paul Gaultier, част от Paris Fashion Week Haute Couture Spring/Summer 2014  година.

Съвместима ли е думата „лукс“ с това, че сте представител на лява партия?
Не мисля в тези рамки. Всички форми на художествено и културно творчество допринасят за позицията на Париж като водещ. Модните дизайнери в Париж са изключително талантливи, особено тези, които работят в сферата на луксозните продукти. Имаме късмет, че ги имаме, горда съм, че всички тези таланти могат да се реализират в нашия град. Искам да ги насърча в работата им, тъй като те са неразделна част от икономическата динамика на града.

Често чуваме, че Лондон е по-динамичен или че Ню Йорк е по-комерсиален. Как можем да запазим ролята, която Париж играе на международната сцена?
Фактите опровергават тези впечатления. В Париж модата се равнява на 60 000 директни работни места. Други 100 000 работни места също играят косвена роля. Това е мощен и динамичен сектор на икономиката, също така в Париж имаме най-голям брой и най-креативни фешън програми. Всяка Седмица на модата привлича хиляди професионалисти. Но е вярно, че този динамизъм трябва да се засили и това е основната цел на всички мерки, които предприемам. Освен това бих искала да превърна граничната зона около Париж в дъга на иновациите, за да се развие нова икономическа зона, посветена на новата икономика. Това ще включва бизнес сгради, инкубатори, Fab-Lab и отдалечени работни центрове. Модата очевидно ще има място тук.

Наскоро видяхме блокбъстърски изложби, включително Louis Vuitton и Dries Van Noten в Art Décoratifs, Cartier в Grand Palais и Madame Grès в Musée Bourdelle. Какво означава успехът на големите изложби, посветени на модата и свързаните с нея индустрии като бижутерийната и парфюмерийната?
Да не забравяме и миналогодишната изложба Paris Haute Couture, организирана от Hôtel de Ville и Palais Galliera, която приветства над 200 000 посетители! Всички тези шоута имаха огромен успех, хората намират модата за очарователна, това са неща от мечтите. Някои дрехи показват спиращо дъха ниво на творческо и техническо съвършенство. Мисля за ретроспекцията на Алая в Palais Galliera или за изложбата на Madame Grès в Musée Bourdelle, където представените творби са абсолютно разкошни. Радваме се, че успяхме да покажем такива шедьоври и не се учудвам, че хората бяха толкова ентусиазирани.


Вечерна рокля на Madame Grès (1903-1993 г.)

Като председател на Paris Musées, какъв е вашият принос за повторното откриване на Musée Galliera?
Бих искала преди всичко да отдам почит на таланта на Оливие Саяр, директора на Palais Galliera, който отново беше отворен след обновяването си през септември 2013 г. Искахме това да бъде уникално пространство и екипите на Paris Musées и самата Galliera работиха за постигането на тази цел, което води до красивия музей, който виждаме днес /Музеят е затворен от 14-ти март предвид обстоятелствата, очаква се да заработи отново след успокояването на нащета с Коронавирус епидемията, бел. ред./


И накрая, как виждате ролята на тази институция и естеството на фонда Vogue Fashion Fund, създаден, за да позволи на Palais Galliera да обогати колекциите си?
Стартиран от Condé Nast France, Vogue Paris Fashion Fund ще помогне на музея да придобие дизайнерски произведения, по-специално съвременни произведения. Това е изключителен шанс за Galliera, създаването на този фонд ще ускори създаването на богато и разнообразно наследство и ще даде възможност на обществеността да види някои изключителни изложби.
Palais Galliera е Музеят на модата на град Париж, с колекция, която е уникална в света. Ако парижаните инвестират в мен /в предстоящите избори за кмет/, ще развия диалог с дизайнерите и майсторите на изкуствата и занаятите около тази невероятна институция, за да се гордеем заедно с Париж.


Превод и адаптация: Милена Михалева

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.