Следва

Назаем взехме: доцент д-р Атанас Мангъров - къде бъркат щабът, политиците и Гешев

Една от тези рецепти a day, keeps the doctor far away!

Включваме в ежедневното си меню храни, богати на витамини и антиоксиданти, които да благоприятстват укрепването на имунната система.

Food преди 4 години

Нека бъдем реалисти и да не предприемаме напразно героични подвизи, като да консумираме планини от броколи, защото това няма да ни предпази от COVID-19, съвсем не. За съжаление, не е възможно толкова лесно и бързо да повлияем на имунната си система. Генетичните фактори, възрастта, физическата активност са в основата - и нито едно допълнение към  ежедневното меню няма да ни предпази на 100% от инфекция, но определено може да намали риска от усложнения, като поддържа имунитета ни в отлична форма.


Доцент д-р Атанас Мангъров - къде бъркат щабът, политиците и Гешев



Повече джинджифил, дами и господа!


Ред на брой храни имат забележително добри антимикробни свойства, но това в никакъв случай не означава да пренебрегваме основните препоръките на Световната здравна организация (старателно измиване на ръцете; добра лична хигиена, покриване на носа и устата при кашляне или кихане, здравословно хранене като цяло) и да ги заменим с N на брой скилидки чесън на ден. Ще помогнем на най-предания си приятел - имунната система, като ядем поне пет порции плодове и зеленчуци на ден, спим достатъчно, за да възстановим организма и консумираме храни с високо съдържание на витамин Е, D и А, Желязо, Цинк и Селен. И ако местният супермаркет търпи дефицит на пресни продукти, замразените плодове и зеленчуци са също толкова полезни.

Следват няколко предложения, с които да ускорите функциите на имунната си система.

Броколи

Броколите са богати на витамини А, С и Е. Съдържат още редица антиоксиданти като сулфорафан, за който се смята, че е полезен за сърцето и храносмилането. Достъпни през цялата година, броколите са може би един от най-евтините и лесни начини да добавите допълнителни витамини в храненето си. Но подхождайте внимателно - колкото повече ги готвите, толкова по-малко питателни ще бъдат.

Червени чушки

Червените чушки съдържат три пъти повече витамин С, отколкото цитрусите. Всъщност, може да ви изненадаме, но те са с най-концентрирано съдържание на витамин С сред всички плодове или зеленчуци, както и са чудесен източник на бета-каротин, който организмът превръща във витамин А. Интересното е, че червените чушки имат 11 пъти повече бета-каротин и 1,5 пъти повече витамин С от зелените си събратя.

 

Боровинки

 

Боровинките съдържат антоцианин и флаваноид, най-широко известни заради действието си като антиоксиданти, които играят съществена роля за имунитета и на дихателните пътища.

Чесън

Богат на витамин В6, манган, селен и витамин С, чесънът отдавна се е доказал в борбата с инфекциите и вирусите. Алицин, съдържащото сяра съединение, което му придава характерната миризма и вкус, е с доказани антибактериални ефекти. Имайте предвид, че приготвянето на скилидките неизбежно ще потисне някои от лечебните им свойства.

Спанак

Спанакът е богат на флаваноиди, церотеноиди, витамин С и Е. Тази комбинация поддържа имунната система здрава, дори помага срещу борбата с някои видове рак.

Кефир

Смята се, че ферментиралата напитка, известна със своите ползи за чревната флора, има антибактериално, противовъзпалително, антиоксидантно, антиканцерогенно и антиалергенно действие. Консумирайте го редовно като отделна напитка или на закуска.

А сега е време да поготвим! Предлагаме някои от изпитаните рецепти:

Спаначена салата с бекон и сос винегрет ТУК!
Нежни пълнозърнести палачинки със сини боровинки
ТУК!
Пролетно ястие със спанак, тиквички и гъби
ТУК!
Зелено Средиземноморско бурито
ТУК!
Свински пържоли със спанак и ябълки
ТУК!
Веган паста с авокадо и чесън
ТУК!
Пиле Bourbon с червена чушка, джинджифил и чесън
ТУК!

More Food