Следва

Once upon a time... когато имаше street style

Стилът на съдия Рут Бейдър Гинсбург, supreme all the way

Три дни след 87-ия й рожден ден разглеждаме отблизо особата на прогресивната съдийка Рут Бейдър Гинсбург и всичко онова, която я прави Икона в стила и в съда

All fashion преди 4 години

"Върховният съд на САЩ" и "Fashion Icon" прозвището може и да не са вписани като синоними в речника, но намират допирната си точка в лицето на съдия Рут Бейдър Гинсбург - скрънчи репертоарът, колекцията й от аксесоари и блещукащите й обувки (досущ като тези на Дороти от "Магьосникът от Оз") са готови да скочат в защита на синонимността им.

Накратко за кариерата на Рут: президентът Бил Клинтън я номинира за член Върховния съд през 1993, правейки я едва втората жена-съдия в ешелона на американската съдебна система. В трийсетте години, през които е член на Върховния съд (постът е пожизнен, а Гинсбург казва, че би се отказала единствено, ако сметне, че няма какво повече да даде на системата), Рут Бейдър Гинсбург (RBG) се превръща в борец за правата не жените и интернационална поп-културна икона - отчасти благодарение на заявяващите позиция сарториални стилови решения.

В и извън залата, Гинсбург умее да прави впечатление с модните си избори - обхождаме появите й от Ден Първи в защита на тезата:

SCOTUS (Supreme Court of the United States) униформата е unisex и в замисъла си скучновата; състои се от черна оувърсайзд роба, която крие торса и обединява сидиите, но е изрязана така, че да се подават мъжката яка и вратовръзка. От стъпването си в длъжност Гинсбург стилизира патриархалната форма с дантелени якички и жаба, с времето прерастващи в нещо много по-голямо от първоначалния си замисъл. Инкрустираните яки на Рут не само заявяват  ролята й на жена в един строго мъжки свят, но също и отразяват доста динамично променящите се позиции и настроения на съдийката.


Стилът на Урсула фон дер Лайен - по-зле и от Меркел


Жабо-арсеналът, в чиито редици се събират подаръци, поръчки и ръчни изработки от цял свят, варира от белоснежна яка, плетена на една кука (любимата й) до обсипана с шипове черна такава, която носи винаги когато иска да излъчи несъгласие или остра критика. С нея например, RBG се яви ден след избора на Доналд Тръмп за президент и с почти същия модел позира на първия си официален портрет с новоизбрания съдия Брет Кавано.


Анна Уинтур за отмяната на MET Gala, Тръмп и защо ще гласува за Джо Байдън


Еднакво удивление буди подбора на жаба на Рут у феминисти, модни журналисти и политици. Яките на съдия Гинсбург отразяват мнението й в съдебната зала, както вече споменахме, още преди да е заела мястото си, поставят на изпитание статуса на съдебната униформа и дефинират незаличимата й женственост съвсем ненатрапчиво.

Шармантните аксесоари на RBG се превърнаха в символи на модерната справедливост, но селекцията й отличителни белези на стила не се ограничава само до яките. Съдийката не пропуска възможност да покаже обеците си, не по-малко утвърждаващи и изпъкващи на фона на винаги прибраната й в нисък кок коса. Рут започва да колекционира обеци през 1999, по нейни думи, за да "излекува" психиката си след химиотерапиите, през които минава в борбата с рака. Дантелените ръкавици също са отличителен белег на Рут Бейдър Гинсбург-стила - с почти същата сила като на емблематичните яки.

Извън адвокатската кантора и съда, Гинсбург се доверява на вечните класики, при които се наблюдава слабо изменение от началото на експанзивната й кариера. Шикозни блейзери, прави поли, страхотни модели от обувките на Ферагамо, мрежести ръкавици, не по-малко координирани костюми и копринени шалове - Рут е овладявала до съвършенство силните страни на гардероба си и като че ли никога не се затруднява да изуми публиката с ансамблите си. Off-duty стилът й разполагаме в галерията горе>>> Само преди месец на церемонията по връчването на наградите Woman of Leadership се появи с чифт блещукащи обувки с нисък ток, които за малко не отнеха вниманието от дамите на вечерта. Supreme All the Way!

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 50 минути

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 19 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.