Следва

Олга Куриленко, коронавирусът й и някои лични впечатления

Абдикиралият испански крал Хуан Карлос завлича сина си в скандал с офшорки?

Хуан Карлос доброволно се отказа от престола в полза на сина си - настоящият крал на Испания - Фелипе през 2014 г. след редица скандали и обвинения, свързани с личния му живот и кралския двор.

Celebrities преди 4 години

Британският Telegraph предава, че на вниманието на разследващ швейцарски екип и испанската антикорупционна комисия е попаднала информацията, че настоящият крал Фелипе е определен от баща си, 82-годишния Хуан Карлос, за бенефициент на две офшорни фондации, регистрирани съответно в Лихтенщайн и Панама под имената "Загатка" (Zagatka) и "Лукум" (Lucum), захранвани с пари от Саудитска Арабия.

В последвало изявление, 52-годишният крал Фелипе (съпругът на кралица Летисия) - естествено - се разграничи от скандала, като заяви, че се отказва от каквото и да било наследство, което би могъл да получи по линия на баща си и от същата минута спира издръжката му от дворцовия бюджет, възлизаща на 194 232 евро годишно.

На свой ред бившият крал отговори, че никога не е информирал сина си нито за фондацията в Панама, нито за тази в Лихтенщайн. Допълни също, че се е разграничил от кралския двор, като отново напомни, че през май миналата година се е оттеглил официално от обществения живот и от "цялата институционална и официална дейност".

Прокурор от Женева започва предварително разследване още през септември 2018 г. за възможни нередности, свързани с мрежа от швейцарски акаунти, притежавани от бившия крал или негови предполагаеми сътрудници. Разследването се задълбочава, след като испанските медии публикуват изтекъл компрометиращ аудио запис, в който Корина цу Сайн Витгенщайн, някогашна метреса на Хуан Карлос, твърди, че кралят е участвал в многобройни финансови сделки, включително таксуване чрез комисионни различни испански компании от името на консорциум, който в последствие печели договор за 6,74 милиарда евро за изграждане на високоскоростен железопътен проект в Саудитска Арабия през 2011 г.

По-рано този месец испанската антикорупционна прокуратура изиска от съда в Женева информация относно "подаръка" на Хуан Карлос от покойния крал на Саудитска Арабия - Абдула бин Абдул Азис. Фондацията "Лукум", базирана в Панама със сметка в швейцарската банка Mirabaud, е създадена благодарение на "дарение" от саудитския крал в размер на 65 милиона евро през 2008 г.

Въпреки че испанската конституция описва краля като "неприкосновен" и ограничава преследването му за действия, извършвани, докато е бил на трона, то това по никакъв начин не се явява пречка пред чуждото законодателство. Хуан Карлос бе принуден да наеме известен адвокат, бивш член на испанската антикорупционна прокуратура, който в частната си практика е специализирал именно в сложни финансови дела, за да упражни правото си на защита.

Реакцията на обществеността също не закъсня - късно снощи хиляди испанци излязоха от терасите си и с тракане на тенджера и тигани се опитаха за заглушат обръщението на крал Фелипе в знак на протест.

Призиви в социалните мрежи предизвикват Хуан Карлос да "върне" крупните суми, като ги дари на здравната система, която се опитва да се справи с рекордния брой заболели от коронавирус.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 5 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.