Следва

Летопис на смутното време: Мариан Башур

Летопис на смутното време: Кристин Илиева

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!

Interviews преди 4 години

Кристин Илиева е на 22 и е един от най-успешните български модели, с рекламни кампании за ASOS, New Yorker, PACSUN, Juicy Couture, TWINSET, Tous, още и още. Силно момиче е нашата Кристин - справя се в всяко предизвикателство на живота и го оставя зад гърба си като урок, а не като белег.

С борбения си, несломим дух извървя пътя от болничното легло до страниците на италианския Vogue и съвсем не спира дотук. Помолихме я за страничка в нашия Летопис, ето какво ни разказва за своята карантина - как се справя и за какво мечтае:

Дядовците ни действително са викани на война, а от нас се изисква единствено да си стоим вкъщи. Така е!!! Нека оползотворим това време и обърнем внимание на себе си, къщата си, хобитата си; да се обърнем към вътрешния си свят. Колко му е?! На мен лично "все не ми оставаше време" за рисуване, а това е голяма моя страст и ето, че го започнах. Рисувайки се чувствам толкова добре, погълната съм от моя си свят.

Имам време и за любими четива, открих, че кулинарията е другата ми е страст, изпробвам нови маски за лице, за тяло, уча нов език дори. Тази така наречена "изолация" ми се отразява много добре. Имах нужда от това време със себе си и за себе си и съм убедена, че всеки един от нас е имал нуждата да остане вкъщи - без срещи, без работа, без "това ТРЯБВА да направя", "това ТРЯБВА да свърша". Преоткрийте себе си, интересите си, отделете повече време на близките, на домашните любимци, поспете, помързелувайте даже, гледайте филми цял ден и през 30 минути отваряйте хладилника или шкафа със сладки. Това е моментът, в който сме свободни от всякакви ангажименти - нека го оползотворим.

Погледнете го от другата страна - когато дойде денят отново да се съберем с приятели, да отидем на кино, бар или на разходка заедно, ще е като... не като, а истински празник! Именно защото всички сме се обединили и сме се справили с това особено смутно време.

А как да се лекуваме от стоенето вкъщи?
Ами, ето например аз за N-ти път ще препрочета любимите си книги - "Тайната" (Ронда Бърн), "Малкият принц", "Великият Гетсби". Ако сте се изчерпали откъм филми, изпратиха ми много готин списък, който се казва Coronavirus Movie List - всеки е свободен да ми пише, ще му го изпратя. Само че, ако търсите ужаси, няма да откриете, защото кой въобще има нужда от допълнително сплашване?!

С вас беше Кри и се надявам да съм ви разведрила малко, спрете да мислите за тоалетната хартия!


Летопис на смутното време: Юлиан Дайнов
Летопис на смутното време: Николай Гюлеметов
Летопис на смутното време: Мария Касимова-Моасе
Летопис на смутното време: Палми Ранчев


Из "Летопис на смутното време", романът на страхотната Вера Мутафчиева от 1965-66, чието заглавие взимаме назаем за тази поредица на View Sofia:

"Защото хората не искат да разберат, че не е важно как са те ударили, а колко те е заболяло."

"Но аз си викам пък: дали винаги мисълта води движението? Дали не се случва и така, че самото движение да принуди хората към мисъл?"

"Стига сте били доволни, дето още не са ви ограбили и заклали; стига сте броили своето жалко благополучие, за връх на човешките пожелания! Има нещо над него, отвъд него. То никога не е било тъй лесно постижимо, както днес."

More Interviews