Следва

Дневен ХОРОСКОП - 20.3.2020

"Харви Уайнстийн не е единственото животно в Холивуд - какво ще кажете за тези, които го защитаваха?"

Размишленията на Таня Голд, автор на The Telegraph, следяща процеса отблизо - заслужава си.

Celebrities преди 4 години

Американският продуцент Харви Уайнстийн бе осъден на 23 години затвор - две седмици след като Върховният съд в Манхатън го призна за виновен по обвиненията за сексуален тормоз. "Хищникът" вече е зад решетките, но светът стана ли по-добро, по-безопасно място? Какво остава за Холивуд - градът на мечтите? Или пък Уайнстийн ще се окаже просто изкупителната жертва, а "встрани" сексуалното посегателство ще продължи да съществува, но в по-малки количества? Редакторката от британския вестник е озадачена. Прави коментар, че киното няма как да създаде своеобразна платформа за изнасилване, но нека бъдем честни - през всичките години Харви живее по хотели из целия свят: парижкият Ritz, лондонският Savoy или Beverly Hills в Холивуд, където младите актриси са угоявани за негово собствено удоволствие. Десетки филми е можело да не бъдат заснети. Така наречените звезди са знаели за грозните случки, но се казвали нищо...

Ако познавате най-могъщия мъж в Холивуд, човекът, който ви е създал, и сте наясно, че е насилник, но въпреки славата, която той ви е подарил, нямате сила да го изобличите, то това поведение ви прави какви? И тук не става въпрос за секс, разбира се, а за контрол и унижение. Уайнстийн е изтъкан от комплекси - дебелото момче от Куинс, на което му е приятно да консумира най-красивото, за да засити глада си за свежа плът.

Британската актриса Кейт Бекинсейл например е само на 17, когато Харви се опитва да прави секс с нея в хотел Savoy. Тя се извинява, като казва, че на следващия ден е на училище. През 2001 г., след филмовата премиера, на която Кейт се появява с мъжки костюм, Уайнстийн я подмамва да посети дома му, където крещейки я нарича "к…", затова, че не е била с рокля на червения килим. Той унищожава жените, които казват НЕ. Унищожава ги, ако казват и ДА. Това обяснява защо някои актриси ненадейно изчезват от екрана, така че никога да не бъдат видени отново.

В корпорацията му, служителите от нежния пол се съветвали помежду си да не остават насаме с него, да носят връхни дрехи, два чифта чорапогащници, да сядат на стол, а не на диван, защото той ще се настани до тях. Когато протестите се развихрира по-активно през 2017 г., адвокатите му се разпръснаха, за да раздават споразумения за "неразгласяване".

Таня Голд не се задълбочава в изготвянето на психопрофил на Харви, а се интересува защо хората, които са го защитавали десетилетия наред, му обръщат гръб, опитвайки се да пощадят собствената си съвест, след като на бял свят излизат близо 90 обвинения за сексуално посегателство над жени от шоубизнеса. По думите й, като кинопродуцент Уайнстийн не е създал никакво изкуство, използвал е единствено финансовата структура на Холивуд, за да краде от другите - "той беше само един гневен паразит".

В книгата She Said от 2019 г. е публикувано "трогателното писмо" до Харви от неговия брат и партньор Боб, очевидно написано през 2015 г., в което го моли да потърси помощ за "сексуалната си зависимост". Един от пасажите гласи: "Толкова ми беше трудно да гледам как се влошаваш през годините - в един момент моят брат Харви изчезна и вече не мога да го разпозная.[...] Виждам една празна душа, която действа по необясним за мен начин, опитвайки се да запълни празнотата... но наранявайки другите, болката няма да изчезне. [...] С нетърпение очаквам завръщането на този човек, който беше просто Харви." Очевидно е, че Боб Уайнстийн целенасочено е подал текста към редакцията, за да може да се разграничи от постъпките на брат си.

Световноизвестният режисьор Куентин Тарантино също се изказва по темата в зората на скандала: "Имаше нещо повече от обикновени слухове, от обичайните клюки. Беше ми известно, че е направил някои от тези неща." Тарантино наистина е знаел дори за случая, в който Уайнстийн се е опитал да нападне собствената му приятелка по онова време Мира Сорвино. Знаел е също, че Харви е платил на актрисата Роуз Макгауън, след като я нападнал. От своя страна, Роуз е изумена от думите на Бен Афлек, който твърди, че е отвратен от деянията на Харви, а в същото време е бил много добре запознат със случващото се.

Брад Пит също е бил наясно със случката между бившата си приятелка Гуинет Полтроу и американския продуцент, в която Харви поканил 22-годишната актриса в хотелската си стая, за да се отдадат на масажи в спалнята непосредствено преди началото на снимките на филма "Ема".

И така се нанизва една върволица от знаещи, които дали от страх, или просто защото предпочитат да запазят мястото си на червения килим, след като веднъж са усетили блясъка и притегателната сила на славата, запазват мълчание. В Холивуд не може да се говори за самоизцеление, няма и за какво звездите да се поздравяват след обявената присъда. Щастливата развръзка на сагата Харви Уайнстийн стигна до благополучен край благодарение на две жени, които водиха дълга и ожесточена битка, защото по обвиненията на холивудските диви бе оправдан.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 3 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 32 минути

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката. 

Тенис мода номер 4 от Зендая, този път в бяло

Celebrities преди 1 ден

Тенис модното турне на Зендая вече е към своя край. Признаваме се, никога не сме се радвали толкова на буквалната мода. Стилът на актрисата, вдъхновен от тениса, за премиерата на предстоящия филм Challengers, обаче, определено е нещо много специално. През уикенда видяхме разнообразие от бели тенис визии в Милано, следващи показаното в Сидни, Париж, Рим и други столици, така че се гмурваме в приказния стилов свят на талантливата актриса, създаден от стилиста Лоу Роуч (Law Roach), за пореден път.