Следва

Еволюция на вечността: триумфът на червеното червило от 1912 до днес

Еволюция на вечността: мъжките маникюри

Who puts the MAN in MANICURE?

Nails преди 4 години

Модата изпитва (разбирайте стопява) границата между разнополовото облекло повече и повече с всеки изминал ден - вземете последното ревю Maison Margiela например, или пък мъжкото Gucci. Да се разграничи мъжката от дамската мода в днешно време е меко казано трудно, а и да не беше - не би било политически коректно, нали? Дори и да не сте забелязали, същото се случва и с тенденциите в бюти сектора. От абсолютния хамелеон Хари Стайлс през Bad Bunny, когото дори и да не познавате поименно, със сигурност слушате - момчетата не се страхуват от заигравки с маникюра си, но е погрешно явлението да се третира като новаторско.

Рокзвезди от ранга на Мик Джагър и Дейвид Боуи са сред първите, които проправят път на мъжкия маникюр в поп културата, но в действителност произходът на тренда датира от 3200 пр.н.е. Навремето лакът за нокти бил символ на определен статут във вавилонската, египетската и китайската култура - или с цвета на лака, обозначаващ социалния статус, или просто със самия жест, маникюрът, независимо от пола, се смятал за белег на по висшата класа. По-подробни данни за еволюцията му липсват, а най-категоричният исторически момент в развитието му бележи началото на ХХ век, когато козметичните компании започват да маркират и адресират продуктите за нокти единствено и само към женската си аудитория.

Век по-късно, половоразделените възгледи на nail-art индустрията губят силата си, като биват "подбивани" от звезди, представители на най-младата генерация - Bad Bunny, синът на Уил Смит - Джейдън, A$AP Rocky, Томи Дорфман, Хари Стайлс. Да не пропускаме и Лудото Ленче Марк Джейкъбс - той не принадлежи към никое поколение, просто е вечен!


Bad Bunny


Джейдън Смит


A$AP Rocky


Томи Дорфман


Хари Стайлс


Марк Джейкъбс

Бритни Токио, маникюрист, базиран в Лос Анджелис и отговорен за някои от най-провокативните мъжки маникюри в последната година-година и половина, не смята мъжкото лакиране на нокти за тренд - просто разрастване на индустрията. Токио, чиято клиантела включва Бионсе, Ариана Гранде, Хейли Бийбър, Playboi Carti, Бени Бланко и Лука Сабат, споделя, че получава запитвания за мъжки маникюри от вече поне пет години, а списъкът с желаещи стремглаво расте. "Първият ми клиент беше Playboi Carti. Постнах ноктите му в Инстаграм, след което доста мъже искаха да направя и техните."


Playboi Carti

Подобно на роклегендите, първи престрашили се да оцветят ноктите си, мъжкият маникюр изглежда се харесва най-вече в музикалната индустрия. "Nail art-ът се подхожда на всички музикални стилове", разказва още Бритни. "Както в модата е - ново нещо, но не само за дамите. Пригодено и за мъжете. Всъщност, дори не е от значение кой си го прави."

Мъжете, които си правят подобни - за нас жените глезотии, за мъжете, предполагаме, също - излизат извън рамките на утвърдения Кърт Кобейн-модел (червен поолющен лак) или този на Лу Рийд (в черно) - вместо това, момчетата избират калейдоскопични цветове, малки детайли и направо трещящи апликации, но не без послание, разбира се. "Преди рокзвездите харесваха черното, но мъжете сега избират червено, розово, цветя, дъгички", говори от личен опит Токио. "Моите клиенти обичат блещукащите неща, камъчетата и перлите. Много са отворени, харесват унисекс дизайните."

Тези, които тепърва навлизат в света на мъжките маникюри, Бритни съветва да започнат с безцветна база или т.нар. нюд цветове. Тази гама би предпазила от прекалено крещящата визия, която на моменти плаши. Извън "нейл арта", за който говорим, специалистката съветва мъжете да се грижат за кожичките си, за ноктите си, дори и без да ги оцветяват.

Но за момчетата, които се опитват да правят ноктите си вкъщи, е безкомпромисна: "Не мога да си го представя дори! Незабавно да си запазят част при професионалист."


Брад Пит


Джонсън Хартиг, дизайнер


Джаред Лето


Джони Деп


Хари Стайлс


Кийт Ричардс


Bad Bunny


Лука Сабат


Томи Дорфман


A$AP Rocky


Марк Джейкъбс

More Nails