Следва

Нов скандал с испанското кралско семейство: бивша любовница на Хуан Карлос заплашвана и следена

Токио 2020: отлагането неизбежнo?

Японският премиер Шиндзо Абе призна, че забавянето на Олимпийските игри в Токио може да се окаже "неизбежно", тъй като светът продължава борбата с пандемията от коронавирус.

All About Life преди 4 години

В понеделник Абе заяви пред парламента, че Япония не се отказва от ангажимента си по домакинството на Олимпиадата, но добави: "Ако това се влоши, с оглед здравето на спортистите, може да се наложи да вземем решение за отлагане. Неизбежно е."


Шиндзо Абе

Решението дойде, след като отборите на Канада и Австралия откаха да изпратят спортистите си, ако игрите се организират тази година.

МОК (Международен олимпийски комитет) заяви в неделя, че ще проведе дискусии, при които ще обсъди възможност за преместване на началната дата (24 юли) или дори отлагане на игрите с година или повече напред във времето, поради глобалната епидемия. В изявлението се казва също, че отмяната на игрите няма да реши проблемите ни и няма да помогне никому.

Председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах изпрати писмо до спортистите, в което обясни решението и защо може да отнеме толкова време.


Томас Бах

"Знам, че тази безпрецедентна ситуация оставя много от вашите въпроси неотговорени", написа той. "Знам също, че този рационален подход може да не е в съответствие с емоциите, през които много от вас трябва да преминат."

Действията на МОК изглеждаха неизбежни след седмица на натиск от всички страни - спортисти, спонсори, излъчващи и повече от 200 национални олимпийски комитета и международни спортни федерации.

Малко след изявлението на Бах, Олимпийският комитет на Канада заяви, че няма да изпраща отбори на Олимпиадата, освен ако игрите не бъдат отложени с година. Австралия излезе с изявление, в което се казва, че съветва своите спортисти да се подготвят за Олимпиада през 2021 година.


Летопис на смутното време: Николай Гюлеметов


Изпълнителният съвет на австралийския комитет се съгласи единодушно, че "австралийският екип не може да бъде събран при променящите се обстоятелства в страната и чужбина".

Президентът на световната организация на атлетите Себ Кое изпрати писмо до Бах, в което казва, че провеждането на Олимпиадата през юли "не е нито възможно, нито желателно". Той очерта редица причини, включително състезателна честност, вероятността спортистите да се претоварят, ако им се даде тежък график и несигурността, породена от промените в много страни, забраняващи хората да посещават фитнес и други тренировъчни зали.

Националните олимпийски комитети в Бразилия и Словения също призоваха за отлагане до 2021 г. Олимпийският съвет на Норвегия заяви, че не иска да пуска спортистите си в Токио, докато световната криза в здравеопазването не бъде овладяна.

Управляващите органи при леката атлетика и плуването на САЩ призовават националните си олимпийски служители също да настояват за отлагане.

Японският премиер Шиндзо Абе, изказвайки се на парламентарна сесия, заяви, че отлагането на Олимпиадата в Токио ще бъде неизбежна, ако игрите не могат да се проведат пълноценно заради пандемията от коронавирус.

"Ако е трудно да се проведат пълноценно, решението за отлагане би било неизбежно", каза той.

Абе каза, че се надява МОК да вземе решение колкото се може по-рано, тъй като организационният процес включва много работа и трябва да започне възможно най-скоро.

Губернаторът на Токио Юрико Койке подкрепи Абе:

"МОК ще получи пълно разпореждане какво да предприема през следващите четири седмици и отлагането съвсем не е изключено", каза тя.

МОК държи по-голямата част от картите при всяко разсрочване, посочено в Договор за град-домакин, подписан през 2013 г. между МОК, Японския олимпийски комитет и града Токио.

По официални данни Япония е похарчила 12,6 милиарда долара за организиране на Олимпиадата, но извършен национален одит увеличи цифрата в сметките повече от два пъти. Сумата със сигурност ще се увеличи още повече с отлагането.

МОК разполага с резервен фонд от около 2 милиарда долара, а също така има и застраховка срещу отлагане или отмяна.

"Обществото очаква и подкрепя отлагането, така че поне това няма да представлява огромен проблем", казва Джеф Кингстън, който изучава японската политика в университета Темпъл в Токио, в имейл до Associated Press. "Хората са много по-притеснени от икономическите последици и угрижени за работата си."

Бившият маркетинг директор на МОК Майкъл Пейн заяви, че забавянето може да заработи в полза на МОК и Япония: "Каква по-добра платформа може да съществува от Олимпийските игри, веднъж щом светът се изцели от вируса", заяви Пейн пред Associated Press.


Отмениха и Евровизия 2020, появиха се спекулации за фестивала в Кан


По данни от неделя в Япония има 1813 потвърдени случая на вируса, включително 712 от круизен кораб и 49 смъртни случая.

Докато Япония засега успява да забави ускоряването на епидемията, експертите твърдят, че са открили нарастващ брой струпвания в градски райони с непроследими инфекции.

More All About Life