Andrà tutto bene! Как италианците не падат духом, обръщение от заключено Милано

Andrà tutto bene! Как италианците не падат духом, обръщение от заключено Милано

"Добрата новина е, че италианците имат богат вътрешен свят, който не им позволява да паднат духом. Те не са склонни да обвиняват никого, когато лодката им започне да потъва. Волята и оптимизмът им са безпрекословни."

“Езикът на музиката е общ за всички поколения и нации”, казва веднъж Джоакино Росини, виртуозният италиански композитор. Разбира се от всички, стига да се разбира със сърцето. През последните седмици италианците приеха езика на музиката като средство за комуникация, за да издържат като общество на опустошителното изпитание COVID-19. Във време, в което най-важните музикални зали в страната, от Ла Скала до Ла Фениче, затварят вратите си заради пандемията, граждани от всяка точка на Италия на различни възрасти решават да използват музикалните си инструменти и гласовете си, за да запълнят тягостната тишина, която сякаш реже с нож въздуха. Италианците отявлено показват, че дори и за миг да си осигурят единство чрез музиката, това им доставя глътка оптимизъм и сила да преодолеят непрестанното безпокойство.

Италия ежедневно съобщава за хиляди нови случаи на коронавирус. С близо шейсет хиляди положителни теста, смъртността в страната от над пет хиляди души е най-високата в света, като надминава дори тази в Китай. Самодейните концерти започнаха малко след цялостното блокиране на страната и прилагането на тежките мерки за овладяване на ситуацията.

Италианците за поредна седмица са под строга карантина, но това не им пречи да поддържат бодрия си дух, като организират така наречения ​​Flash Mob Sonoro, или звуков флашмоб с участието на всички съседи от Болоня до Рим. Разбира се, няма никакви изисквания за музикалната компетентност. Една саксия или дървена лъжица може да е предостатъчна, защото звуците се присъединяват към многобройните други по веригата, свирещи и пеещи от балкони и прозорци, надявайки се да създадат връзка чрез музика.

Модният и интериорен дизайнер J.J. Martin споделя от първо лице как Милано се справя с кризата.

“Добрата новина е, че италианците имат богат вътрешен свят, който не им позволява да паднат духом. Те не са склонни да обвиняват никого, когато лодката им започне да потъва. Волята и оптимизмът им са безпрекословни.

Можете да ги чуете с радостната музика, която гръмва из целия град, или да ги видите чрез възрастната двойка италианци, които танцуват на малката си тераса. Оставаме затворени и въпреки това толкова емоционално извисени. Непрекъснато се вдъхновяваме от лекарите и медицинските сестри, които работят ден и нощ в пренаселените, осакатени болници. По улиците, на гигантски дървени врати от XIX-ти век са залепени жълти стикери, обещаващи Andrà tutto bene: Всичко ще бъде наред! Получавам текстови съобщения, за да изляза на балкон си в 21:00, когато заедно осветяваме небето с фенерчето на телефоните си.

Италианците са по-благи, по-фриволни, по-малко подвластни на правила в сравнение с американците, сред които съм израснала. Това не е съвсем полезно, когато рестрикциите, изготвени за борба с пандемията, се разглеждат повече като насоки, отколкото като закони. Виждам много хора да бягат и да се разхождат, докато самата аз развеждам вече депресирания си мопс. Виждам хора в коли да шофират... кой ли знае накъде? Няколко дизайнерски екипа от модни компании в Милано се срещат тази седмица в офисите си. Приятел кацна от Хон Конг на летището в Малпенса, Милано, без никакви проверки. Десет други полета кацнаха в Милано едновременно, въпреки съобщенията, че пътуванията със самолет ще бъдат отменени или силно ограничени.


Назаем взехме: доцент д-р Атанас Мангъров - къде бъркат щабът, политиците и Гешев


Неспазването на правилата ще има влияние върху всички нас. В същото време човечността на Италия в затруднено положение е красива за съзерцаване. Тук няма презапасяване с хранителни стоки, в супермаркета няма празни рафтове.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.