Следва

Дневен ХОРОСКОП - 24.3.2020

Andrà tutto bene! Как италианците не падат духом, обръщение от заключено Милано

"Добрата новина е, че италианците имат богат вътрешен свят, който не им позволява да паднат духом. Те не са склонни да обвиняват никого, когато лодката им започне да потъва. Волята и оптимизмът им са безпрекословни."

All About Life преди 4 години

“Езикът на музиката е общ за всички поколения и нации”, казва веднъж Джоакино Росини, виртуозният италиански композитор. Разбира се от всички, стига да се разбира със сърцето. През последните седмици италианците приеха езика на музиката като средство за комуникация, за да издържат като общество на опустошителното изпитание COVID-19. Във време, в което най-важните музикални зали в страната, от Ла Скала до Ла Фениче, затварят вратите си заради пандемията, граждани от всяка точка на Италия на различни възрасти решават да използват музикалните си инструменти и гласовете си, за да запълнят тягостната тишина, която сякаш реже с нож въздуха. Италианците отявлено показват, че дори и за миг да си осигурят единство чрез музиката, това им доставя глътка оптимизъм и сила да преодолеят непрестанното безпокойство.

Италия ежедневно съобщава за хиляди нови случаи на коронавирус. С близо шейсет хиляди положителни теста, смъртността в страната от над пет хиляди души е най-високата в света, като надминава дори тази в Китай. Самодейните концерти започнаха малко след цялостното блокиране на страната и прилагането на тежките мерки за овладяване на ситуацията.

Италианците за поредна седмица са под строга карантина, но това не им пречи да поддържат бодрия си дух, като организират така наречения ​​Flash Mob Sonoro, или звуков флашмоб с участието на всички съседи от Болоня до Рим. Разбира се, няма никакви изисквания за музикалната компетентност. Една саксия или дървена лъжица може да е предостатъчна, защото звуците се присъединяват към многобройните други по веригата, свирещи и пеещи от балкони и прозорци, надявайки се да създадат връзка чрез музика.

Модният и интериорен дизайнер J.J. Martin споделя от първо лице как Милано се справя с кризата.

“Добрата новина е, че италианците имат богат вътрешен свят, който не им позволява да паднат духом. Те не са склонни да обвиняват никого, когато лодката им започне да потъва. Волята и оптимизмът им са безпрекословни.

Можете да ги чуете с радостната музика, която гръмва из целия град, или да ги видите чрез възрастната двойка италианци, които танцуват на малката си тераса. Оставаме затворени и въпреки това толкова емоционално извисени. Непрекъснато се вдъхновяваме от лекарите и медицинските сестри, които работят ден и нощ в пренаселените, осакатени болници. По улиците, на гигантски дървени врати от XIX-ти век са залепени жълти стикери, обещаващи Andrà tutto bene: Всичко ще бъде наред! Получавам текстови съобщения, за да изляза на балкон си в 21:00, когато заедно осветяваме небето с фенерчето на телефоните си.

Италианците са по-благи, по-фриволни, по-малко подвластни на правила в сравнение с американците, сред които съм израснала. Това не е съвсем полезно, когато рестрикциите, изготвени за борба с пандемията, се разглеждат повече като насоки, отколкото като закони. Виждам много хора да бягат и да се разхождат, докато самата аз развеждам вече депресирания си мопс. Виждам хора в коли да шофират... кой ли знае накъде? Няколко дизайнерски екипа от модни компании в Милано се срещат тази седмица в офисите си. Приятел кацна от Хон Конг на летището в Малпенса, Милано, без никакви проверки. Десет други полета кацнаха в Милано едновременно, въпреки съобщенията, че пътуванията със самолет ще бъдат отменени или силно ограничени.


Назаем взехме: доцент д-р Атанас Мангъров - къде бъркат щабът, политиците и Гешев


Неспазването на правилата ще има влияние върху всички нас. В същото време човечността на Италия в затруднено положение е красива за съзерцаване. Тук няма презапасяване с хранителни стоки, в супермаркета няма празни рафтове.

При италианците не съществува егоцентризмът от типа “Аз, аз първо!”, което е вдъхновяващо. Все пак много хора изпитват безпокойство, неудовлетвореност и страх, защото са заседнали по домовете си без почти никаква физическа активност. А това е потискащо. Всеки има своя лична реакция и мнение за този своеобразен затвор и за несигурността, която се върти наоколо.

Имам малка модна компания, La Double J, която има 30 щатни служители и 15 на свободна практика. Ние оставаме енергични и активни - до колкото е възможно от диваните си, свързани чрез непрекъснати видеоконферентни разговори, докато се борим с ежедневните лоши новини. Но се поддържаме заедно, за да планираме Възкресението. Обмисляме нови начини за работа, креативни решения за бъркотията, неспирно творим от разстояние. Ежедневно ми правят впечатление моите служители, които успяват да се мобилизират в този момент на хаос, вместо да се сринат или да се оплакват.


Коронавирусът от първо лице: 60-годишна английска лекарка разказва подробно


Компанията ми произвежда всичките си продукти на територията на Италия. За нас е чест и привилегия да подпомогнем малките италиански занаятчии, които продължават, дори и сега, да работят по нашите платове край езерото Комо, по нашите стъклени съдове в Мурано или по порцеланови сервизи във Верона.

Сега, повече от всякога, е моментът да се култивира състрадание. Колкото повече сме внимателни към себе си, докато седим в дискомфорта си, толкова повече ще можем да предадем това на другите. Положителният отговор е завладяващ и неочакван, дори в най-трудните ни моменти винаги има какво да научим, появява се място за отглеждане и възможност за посев. Това важи за всички нас, колкото и мрачни да изглеждат нещата.”

Нашият Летопис на смутното време четем ТУК.

More from View Sofia

Сватбите на холивудските легенди: красиви ретро моменти, запечатали любовта

Celebrities преди 1 година

В архивните снимки има особена романтика. От младата и влюбена в Жак Шарие Брижит Бардо до трогателните кадри от сватбите на Лорън Бакол и Ингрид Бергман: днес, защото е малко мрачно навън, а нуждата ни от мечти е все така силна, ви показваме най-красивите черно-бели кадри от сватбените церемонии на холивудските звезди, от които няма да можете да откъснете очи .  

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 13 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 13 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.