Следва

Джона Хил и adidas, just around the corner

Know-how от стилиста: как да запазим непокътния вид на най-ценните си притежания

Всички сме чували думите на Анна Дело Русо, която споделя, че притежава отделен апартамент за своите дрехи и аксесоари - там тя не просто ги складира, но и поддържа специална температура, предпазваща ги от увреждане.

 

All fashion преди 4 години

Анна Дело Русо

Подобна екстравагантност невинаги е приложима в ежедневието, но пък правилното съхранение на любимите ни дизайни, особено в момент като този, когато устойчивото мислене и климатичните промени са теми на преден план, е от особено значение. За да предприемем правилните мерки за складиране на дрехи и аксесоари, най-вече за тези, извън настоящия сезон, се допитваме до съветите на консерватори от различни музеи по света. Те споделят, че опитималната температура за съхранение е точно 21 градуса и 50% влажност, но взимайки под внимание факта, че тези условия са трудни за поддържане през всичките сезони, обобщаваме другите основни препоръки така:

Влагата има пагубно влияние върху дрехите в дългосрочен план, затова не бива да държим палтата и саката си на закачалки, намиращи се до външните стени на жилището, там влагата пропуска лесно. Същото се отнася и за складирането на модни вещи в мазета, тавани и гаражи - освен ако не е с контролирани нива на влага и температура, не е препоръчително.

Слънцето пък уврежда яркостта на цветовете, затова отново закритите гардероби се оказват най-доброто решение.

Преди да отделим някоя дреха за складиране, е добре да я почистим - на химическо чистене или в пералнята, зависи от материята. Различни вещества като най-обикновен парфюм или дори лека следа от сол и/или захар могат да имат пагубни последствия върху материите в дългосрочен план, дори и в момента нищо да не забелязваме. 

Не бива да оставяме дрехите си върху закачалките от химическото или върху обикновени такива от пластмаса. Добре е да им осигурим по-стабилни с уплътнение за рамената. В противен случай дрехите увисват и се разтягат.

Избягваме да складираме дрехите, обувките и чантите си в пластмасови кутии и найлонови торби. Въпросният материал много лесно задържа влага, а в резултат се получава плесен, която отслабва нишките на плата и променя цвета му. Вместо това се насочваме към торбите за съхранение от плат или просто опаковъчна хартия.

More All fashion