Следва

Стил урок на седмицата: over-the-top стайлинг в домашни условия

Животът, както беше: 7 велики тоалета на Бианка Джагър

Тя се появи в Студио 54 с рокля на Халстън върху кон.

All fashion преди 4 години

Сред най-редовните в Studio 54, съпруга на Мик Джагър и муза на Халстън и Уорхол, ясно защо Бианка Джагър е "момичето на 70-те". Никарагуанската красавица, родена с името Бланка Перес-Мора Макиас, но законно сменя името си на Бианка на 16 години и се мести в Париж, за да изучава политически науки. Скоро след това обаче се запознава с бъдещия си съпруг Мик Джагър на концерт на Rolling Stones във френската столица.

Красивата двойка се венчава в Сен Тропе през 1971 г., а останалото е история на диско ерата, след като Бианка се присъединява към редиците на популярните си набори, с които завладяват клубната сцена на десетилетието. Докато в поп културата легендата за Бианка Джагър е безвъзвратно обгърната от блясъка на Студио 54 - веднага се сещаме за пайетите от Халстън, плетени блейзери и разкошни шапки - истинското наследство на Джагър е невероятната й работа в полза правата на хората, която тя върши упорито от началото на 80-те, наред с голямата й благотворителна дейноат. Бианка е и посланик по собствена воля на Съвета на Европа. Днес, в Животът, както беше - една надявамe се, временна рубрика, манифест на времето, в което се любувахме повече на прически, красиви дрехи и великолепни мъже и жени в тяхната артистична или алтруистична роля, отколкото на кривите за заболели/починали от Covid-19, почитаме почерка на Бианка Джагър, хуманитарист и обладателка на страхотен стил, като си припомняме най-емблематичните й аутфити за всички времена.

На снимачната площадка на "Италианска Афера", 1969

Много преди да стане хуманист на пълен работен ден, Бианка Перес-Мора Макиас се мести в Париж, за да учи в Парижкия институт за политически изследвания. Животът обаче ще я отведе в друга професионална посока. В края на 60-те никарагуанският модел и актриса започва кариерата си с малки роли в европейски филмови продукции, като британския филм "Италианска Афера". Щракната на снимачната площадка, заедно със звездата Майкъл Кейн, Бианка изглежда точно като всяко хубаво момиче от епохата, от лентата за глава и рокля с цип, до ботушите (които не виждаме на снимката, но са там).


Сватбеният костюм в Сeн Тропе, 1971

Малко повече от девет месеца след като се срещат на концерт на Роулинг Стоунс във Франция, Бианка и Мик Джагър се венчават в Сен Тропе. Датата е 13 май 1971 г. Малката церемония - отворена за обществото, поради местното законодателство - предизвиква медийна ярост, като папараци се стичат да заснемат младоженците и присъстващите знаменитости, сред които Кийт Ричардс, Ерик Клептън и двама от Бийтълс. Сватбата се провежда в църквата Света Анна, а купонът продължава в шикозното Café des Arts. Сватбените одежди на Бианка Джагър са също толкова нетрадиционни и бляскави, като цялата й същност. Тя носи специално ушити от Yves Saint Laurent пола и смокинг, комбинирани с обемна шапка с воалетка. Този фит остава едно от най-емблематичните сватбени облекла на всички времена и сигнализира за две тенденции, които ще останат като телбод в гардероба на Бианка: костюмът и разкошната шапка.


Халстън, 1980 

На легендарния американски дизайнер Халстън често е приписвано създаването на бляскавия диско вид на 70-те. Въпреки че Халстън основава едноименния си лейбъл през 1969 г., едва през 70-те ще срещне своята муза и приятел Бианка Джагър. Дуетът често се снима заедно в Студио 54 или на годишната Met Gala, като Бианка винаги носи дизайни на Халстън. Те са безкрайно близки, Халстън е домакин на много от партитата за рождения ден на Бианка в края на 70-те. Тук двамата са на 35-тия рожден ден на Бианка, като роклята на рожденичката е олицетворение на самия Халстън - минималистична, с дълбоко V-образно деколте и гръцки дипли.


Възходът и падението на Рой Халстън – дизайнерът, който предефинира американската мода



Рожден ден в Студио 54, 1977

Ако Студио 54 е беше кралство, то Бианка Джагър щеше да е кралицата. От 1977 до 1980 г. прословутият нощен клуб в Ню Йорк е символ на излишъка и хедонизма на десетилетието. В диско вечерите му правят чупки по донсинга знаменитости, вариращи от Анди Уорхол и Шер до Том Форд и Том Джоунс. Сред целия секс, наркотици и знаменитости, най-емблематичната снимка, правена някога в нощен клуб, не е друга, а тази на Бианка Джагър, на нейния 32-ри рожден ден, именно в Студио 54. Облечен в червена рокля, пак от Халстън, с широко обло деколте до рамото. Бианка прави влизането си също толкова екстравагантно, колкото самия клуб, като го прави, яхнала бял кон.


МИНАЛОТО: Студио 54, Сен Лоран, Пачино и Бианка Джагър в дивия купон на 70-те



Костюмът, 1979

Бианка Джагър обожава добрите костюми. Носи такъв на сватбата си, много често в Студио 54 и почти навсякъде другаде. Заснета в пресечката на улица в Лондон с дъщеря си Джейд в края на 70-те, тя носи пореден бял костюм с разкроени крачоли на панталона. Допълнен с риза в стил смокинг и нежна вратовръзка.


Met Gala, 1981

Като един истински нюйоркскаи човек от хайлайфа, Бианка Джагър присъства на много Met Gala вечери през 70-те и 80-те. На събитието през 1974 г. тя носи червена рокля с пайети и подходящо яке. Докато на галата от 1981 г., тематично озаглавена "Жената от XVIII век", Бианка следва темата безукорно, стегната в зашеметяваща рокля с обръч и корсет.


Шапки, 1972

Освен костюмите, най-важна отлика на стила на обличане на госпожа Джагър, категоричен неин подпис са разкошните шапки. Тя носи украсена с роза шапка YSL на сватбата си, червена пайетирана барета на Met Gala през 74-та и, за да приеме наградата Women of the Year Hat Award (разбира се), носи шапка с воалетка и пера, нейно собствено творение.


Сър Мик Джагър: Живот в снимки


 

More All fashion