Следва

8 предавания за интериорен дизайн, докато сме #stayathome

10 народни приказки, които бихме искали премиерът да ни прочете вместо Сънчо

Имало едно време...

All About Life преди 4 години

Израелският президент Реувен Ривлин започна инициатива, с която "отменя" родителите в четенето на приказки за лека нощ на стотиците хиляди малчугани, които трудно се справят с "мениджъмнта" на енергийните си притоци - съвсем разбираемо, и ние трудно се справяме. Страхотен акт, нареждащ се сред най-трогателните жестове, които подпомагат емоционалното ни оцеляване в последния месец.

В една ситуация на пълен хаос, човещината е безценен дар, от който не трябва да се лишаваме. На родна почва, малките жестове също не липсват, всеки помага с каквото може и това е прекрасно. Дизайнери шият маски, млади купуват лекарства на по-възрастни, ние например, предоставяме банерните си пространства на благотворителни организации - и всичко това е страхотно, но сравнявайки ситуацията тук с тази в по-развитите общества, забелязваме ключова разлика.

Инициативността идва от нас самите (пак казваме, в това няма нищо лошо) и не е огледална на посланието, което излъчват властимащите. Без да задълбаваме по темата, защото усещаме, че отлично разбирате какво визираме, ще изреждим 10 народни приказки, които много би ни се искало да чуем от нашия министър-председател в ролята му на ръководител и обединител на нацията. Хващаме се за приказките като метафора, разбира се...

И така, вместо Сънчо, предлагаме на програмния директор на националната телевизия, или на госпожа ПР-ката на Бойко Борисов (все пак всички знаем колко добре развита и поддържана е социалната платформа на МП), да бъде излъчван рецитал на следните произведения, плод на българското народно творчество:

1. "Болен здрав носи"

"Навел се Кумчо-вълчо, Кума-лиса скочила на гърба му и се усмихнала. Повървели малко, вълкът едва пристъпвал от болки, а Кума-лиса не могла да се сдържи от радост, че болният я носи, та си рекла:
— Болен здрав носи, болен здрав носи!
— Какво казваш, кумице?— позапрял се Кумчо-вълчо.
— Нищо, нищо, кумчо! Бая си на болната глава, дано ми пооздравее, та да си видя къщата.
Пак тръгнал Кумчо-вълчо и Кума-лиса занареждала:
— Болен здрав носи, болен здрав носи!
— Потърпи, кумичке, потърпи, сестричке! — замолил я Кумчо-вълчо. — Скоро ще стигнем у вас, потърпи още малко!"

2. "Хитреци и крадци"

"Бягайте да бягаме! Мъртвите са толкова много, че от цял куп пари на всекиго се паднало едва по пара, а за едного и една пара няма, та се карат!"

3. "Момък и три самодиви"

4. "Който не работи, не трябва да яде"

5. "Кой каквото прави - на себе си го прави!" (бел.ред. не е произведение на Валери Божинов)

6. "Двамата съседи и сиромашията"

7. "Орачът и гъските"

"- Кажи ми,дядо, от какво имаш най-голяма нужда?
Старецът погледнал любопитния чужденец, мълчаливо вдигнал нагоре двете си ръце, отпуснал им пръстите надолу и почнал да ги тръска над сухата земя. Сетне замахнал с десницата си, описал едно голямо колело и подкарал воловците си.
Царят отминал и додето се прибере в двореца си, напрягал ум да разгадае последния мълчалив отговор на стареца, но нищо не можал да отгатне."

8. "Хитрият кръчмар"

"След като свършил яденето, ситият човек се изтегнал на палубата да подремне малко. Преди да заспи, той си спомнил за жълтиците, извадил торбичката от пазвата си и я мушнал под главата си – на сигурно място."

9. "Умен цар - силна войска"

"Някога, било много отдавна, лъвът събрал войска. Извикал всички животни и ги наредил, а най-накрай оставил магарето и заека. После повикал мечката да прегледа войската и да каже дали добре е подредил всичко. Баба меца дошла, минала покрай цялата войска, поогледала всяка животинка, усмихвала се радостно на стройните редици. Когато стигнала до края на редицата, видяла магарето, а до него заека и избухнала в силен гръмогласен смях."

10. "Човекът най-силен"

"Веднъж се събрали всички зверове и решили да си изберат цар, за да има кой да ги командува и води. Всички извикали едногласно: "Лъвът!"
Лъвът се наперил, понадул се и рекъл гордо:
— От мене по юнак няма на земята!"

More All About Life