10 народни приказки, които бихме искали премиерът да ни прочете вместо Сънчо

10 народни приказки, които бихме искали премиерът да ни прочете вместо Сънчо

Имало едно време...

Израелският президент Реувен Ривлин започна инициатива, с която "отменя" родителите в четенето на приказки за лека нощ на стотиците хиляди малчугани, които трудно се справят с "мениджъмнта" на енергийните си притоци - съвсем разбираемо, и ние трудно се справяме. Страхотен акт, нареждащ се сред най-трогателните жестове, които подпомагат емоционалното ни оцеляване в последния месец.

В една ситуация на пълен хаос, човещината е безценен дар, от който не трябва да се лишаваме. На родна почва, малките жестове също не липсват, всеки помага с каквото може и това е прекрасно. Дизайнери шият маски, млади купуват лекарства на по-възрастни, ние например, предоставяме банерните си пространства на благотворителни организации - и всичко това е страхотно, но сравнявайки ситуацията тук с тази в по-развитите общества, забелязваме ключова разлика.

Инициативността идва от нас самите (пак казваме, в това няма нищо лошо) и не е огледална на посланието, което излъчват властимащите. Без да задълбаваме по темата, защото усещаме, че отлично разбирате какво визираме, ще изреждим 10 народни приказки, които много би ни се искало да чуем от нашия министър-председател в ролята му на ръководител и обединител на нацията. Хващаме се за приказките като метафора, разбира се...

И така, вместо Сънчо, предлагаме на програмния директор на националната телевизия, или на госпожа ПР-ката на Бойко Борисов (все пак всички знаем колко добре развита и поддържана е социалната платформа на МП), да бъде излъчван рецитал на следните произведения, плод на българското народно творчество:

1. "Болен здрав носи"

"Навел се Кумчо-вълчо, Кума-лиса скочила на гърба му и се усмихнала. Повървели малко, вълкът едва пристъпвал от болки, а Кума-лиса не могла да се сдържи от радост, че болният я носи, та си рекла:
— Болен здрав носи, болен здрав носи!
— Какво казваш, кумице?— позапрял се Кумчо-вълчо.
— Нищо, нищо, кумчо! Бая си на болната глава, дано ми пооздравее, та да си видя къщата.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.