Следва

Японците навън, всички искат да видят цъфтящите сакура

Големите любовни истории: Принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс

Фамозната любовна история на Камила Паркър-Боулс и принц Чарлз е осеяна с безброй перипетии, но двамата остават верни на чувствата си, въпреки Короната, общественото неодобрение и семействата, които създават поотделно. В крайна сметка, съдбата предпочита да решава по свой начин, без значение от "съображенията" им.

Love преди 4 години

Камила и Чарлз се срещат в зората на най-блажените си години, малко след като навършват 20 години. Наслаждават се на 18-месечен романс, по време на който младият принц Чарлз ухажва Камила с проникновени любовни писма и непрестанни среднощни телефонни разговори. В продължение на десетилетия Камила Паркър-Боулс носи своя кръст като натрапчивата трета страна в брака между принц Чарлз и покойната принцеса Даяна, търпеливо чакайки своя приказен миг.

Всичко започва през лятото на 1971 г., когато Чарлз, тогава 22-годишен, за първи път се среща с Камила Розмари Шанд. Някои версии гласят, че двамата се запознават на поло мач в Уиндзор, но според официалната биография - Принцът на Уелс (1994), запознанството им всъщност се дължи на обща приятелка - Лусия Санта Крус, дъщеря на чилийския посланик в Обединеното кралство, с която Чарлс е познат от студентството си в Кеймбридж.

По-късно се заговоря за връзката им като "любов от пръв поглед" - незабавно привличане. През следващите 18 месеца приятелството им прераства в силна любов. Двамата споделят много от интересите си, включително комедията The Goon Show - радио сериал на BBC, създаден от Спайк Милиган. Чарлз също харесва, че Камила се чувства като у дома си “в провинцията, заобиколна от коне, и харесва лова”.

Но преди да се запознае с младия принц, Камила преминава през друга връзка със своите възходи и падения - когато е на 19 години, след 1966 г.. Замесва се с Андрю Паркър-Боулс, офицер от полка на Британската армия, който има силен афинитет към жените и често се занимава с няколко наведнъж. През 1970 г. той се среща с по-малката сестра на Чарлз, принцеса Ан, но бракът между двойката е невъзможен, тъй като Андрю е римокатолик.


Истории от живота: Принцеса Ан, най-интересното парче в кралското семейство


Чувствата между двамата се развиват бързо. Чарлз обмисля да предложи брак на Камила през ноември 1972 г., но се колебае дали да предприеме следващата стъпка. Принцът на Уелс, който винаги е бил много предпазлив, се усеща недостатъчно сигурен, за да поиска ръката на Камила. Чарлз знае, че родителите му няма да одобрят връзката. Това мнение е подкрепено и от неговата кръстница Патриция, II-ра графиня Маунтбатън, която по-късно споделя на биографа Джилс Брандрет, че бракът им е невъзможен, защото Камила има “история”, репутация, която не искат да застигне Чарлз и кралското семейство.

Последният им уикенд заедно двамата прекарват в имението в Хемпшир в средата на декември 1972 г. Неговият най-доверен човек, лорд Маунтбатън, е единственият член на семейството, на когото Чарлз споделя всичко за Камила. Принцът пише на лорд Маунтбатън, с прискърбие, че “няма да вижда Камила следващите осем месеца”, след последната им среща. Лорд Маунтбатън играе съществена роля в живота на престолонаследника на Великобритания през годините. Той се явява негов ментор, наставник, а принцът го нарича “дядото, който никога не е имал”. Именно той съветва Чарлз да опознае всичките си сексулани желания и апетити преди окончателно да се задоми. Доколкото е известно, преди брака си с Даяна, принцът има няколко връзки.

Като част от военноморската си служба Чарлз се присъединява към HMS Minerva в средата на януари 1973 г. за 8-месечно плаване до Карибите. На 15 март разбира, че Камила се е сгодила за Андрю Паркър-Боулс. Той веднага пише до своя наставник за разочарованието си, че “такава блажена, мирна и щастлива връзка” ще приключи.

Бабата на Чарлз, Кралицата-майка Елизабет, и принцеса Ан присъстват на сватбата на Камила и Андрю в казармата в Уелингтън на 4 юли 1973 г. Чарлз поднася своето "съжаление" на Камила, докато все още е на Карибите. Съвсем спокойно би могъл да уреди да се върне обратно в Лондон за сватбата, но вероятно не е могъл да преглътне факта, че ще стане свидетел на тази сцена.

По времето, когато Камила устройва новия си живот като госпожа Паркър-Боулс и като майка на две деца: Том, кръщелник на принц Чарлз, и Лора, взаимоотношенията й с престолонаследника стават чисто приятелски. Последвалите години, които Чарлз нарича “свободни”, се сближава с много жени, сред които: Давина Шефилд, Аманда Начбул, Анна Уолъс и лейди Сара Спенсър - сестрата на Даяна. Мнозина вярват, че Давина Шефилд имала реален шанс да се омъжи за Чарлз, но тази идея бързо се изпарява, след като бивше нейно гадже говори с пресата за връзката си с Давина .


Истории от живота: Камила Паркър-Боулс, най-мразената жена в Англия


През август 1979 г. Чарлз е в Исландия, когато научава, че лорд Маунтбатън е убит от ИРА. Веднага търси утеха в обиятията на Камила Паркър-Боулс. Тя е единственият човек, с когото принцът се чувства спокоен да разговаря и споделя. Камила е неговият най-добър приятел, неговата сродна душа и след смъртта на лорд Маунтбатън, двамата подновяват любовната си връзка. Втората им афера продължава до женитбата на Чарлз с Даяна през 1981 година.

Междувременно, Чарлз за първи път забеляза лейди Даяна Спенсър през 1977 г. в имението на семейство Спенсър, когато се среща с по-голямата й сестра - лейди Сара. Връзката им приключва бързо, в началото на 1978 г., след като Сара споделя пред британски журналисти за връзката си с принца. Непринуденият на пръв поглед разговор й изиграва лоша шега, като завинаги затваря вратите й за кралското семейсто. Тя обяснява, че “Чарлз е прекрасен човек, но аз не съм влюбена в него. И не бих се омъжила за някого, когото не обичам, независимо дали е боклукчия или Кралят на Англия.”

Малко преди публикуването на интервюто в Woman’s Own, лейди Сара признава на Чарлз, че е говорила с пресата, а отговорът му е категоричен “Току-що направи нещо изключително глупаво.” Лейди Сара не осъзнава по онова време, но от своето, може би нехайство, прави възможно Чарлз да обърне поглед към по-малката й сестра Даяна.

По-късно същата година (1979) лейди Сара, вече бивша приятелка, и лейди Даяна получават покани за 30-ия рожден ден на Чарлз в Бъкингамския дворец. Семейство Паркър-Боулс е сред гостите на партито. Следващото лято, на 1979 г., Филип де Пас, приятел на Даяна, я кани на домашно парти, на което родителите му са домакини в дома им, като отбелязва, че принцът на Уелс е почетен гост.

Именно на събирането у Де Пас Чарлз и Даяна провеждат първия си истински разговор. Даяна засяга темата за погребението на лорд Маунтбатън: “Сърцето ме заболя, когато те гледах и си помислих: Нещо не е наред, ти си самотен - трябва да си намериш някой, който да се грижи за теб.”

Искреността на Даяна и нейната слънчева природа за първи път привличат вниманието на Чарлз. През първата седмица на август 1980 г. Чарлз организира събиране на кралската яхта Британия, на което присъства и Даяна. Един месец по-късно Даяна е поканена в имението Балморал - тази покана идва лично от кралицата по молба на Чарлз. По-късно Даяна си  припомня: “Уплаших се, защото никога не бях стъпвала в Балморал и исках да се представя подобаващо.” В списъка с гости влизат и Камила и Андрю Паркър-Боулс. 


На любовницата посланието: какво написа Камила на Даяна точно преди сватбата им с Чарлз


По сведения на разследващи биографи, в годините 1979 - 1981 Чарлз е във връзка с омъжената Камила и въпреки това, интересът му към Даяна се засилва. Чарлз търси съвет от Камила за евентуалния брак с Даяна. Човек от близкото обкръжение на Камила споделя на биографа Джилс Брандрет, че Камила сама насърчива Чарлз да се омъжи за Даяна. Въпреки това, Чарлз все още изпитвал съмнения. И докато медийният натиск нараства с всеки изминал ден, баща му, принц Филип, взима нещата в свои ръце. Той изпраща на сина си писмо, в което му заявява, че е крайно време да вземе решение: “предложи на Даяна или я остави”.

Чарлз се стреми да направи правилния избор за страната и за семейството си. След дълги размишления в крайна сметка предлага брак на Даяна в замъка Уиндзор на 6 февруари 1981 г. Тя приема без колебание, въпреки вече назрелите подозрения, че Камила Паркър-Боулс е повече от най-добра приятелка. В опитите си да я убеди, принцът заявява, че интимната му връзка с Камила е в миналото и след като се бракосъчетаят, в живота му няма да има друга жена освен нея. След годежа с Даяна, Чарлз и Камила окончателно приемат, че аферата им е приключила, но се разбират да запазят приятелски взаимоотношения.

Сватбата на века се провежда на 29 юли 1981 г. в катедралата “Сейнт Пол”. Освен децата им Уилям и Хари, Чарлз и Даяна нямат почти нищо общо. Оттам започват малко по малко да се появяват и първите пукнатини в отношенията им. До 1986 г. бракът им напълно се разпада и Чарлз отново намира утеха в обятията на Камила Паркър-Боулс. Няколко години по-късно в интервю Чарлз настоява, че е бил верен на Даяна преди бракът им да се “разруши безвъзвратно”.

Камила и Андрю се развеждат на 3 март 1995. Година по-късно Андрю Паркър-Боулс се жени за Розмари Питман. Междувременно бракът на Чарлз с Даяна е прекратен през 1996 г., а на 31 август 1997, Даяна умира в автомобилна катастрофа в тунела Пон дьо л'Алма в Париж, заедно с Доди Ал-Файед.


Големите любовни истории: Вечно търсещата любов, Даяна Спенсър


Едва през януари 1999 г. Чарлз и Камила правят първата си публична изява заедно.

През 2004 г. Чарлз внимателно подема разговор с Елизабет II и синовете си за желанието да се ожени за Камила. След активната съпротива към тази идея, накрая в знак на помирение (или по-скоро смирение) Кралицата дава на Чарлз диамантен пръстен, принадлежащ на майка й - личният й любимец от цялата кралска колекция. Той става годежният пръстен на бъдещата съпруга на Чарлз. Това е и един огромен жест от страна на Кралицата. На 10 февруари 2005 от Кларънс Хаус излизат с изявление, че Камила и принцът на Уелс са се сгодили. Бракът трябва да се състои на 8 април същата година с гражданска церемония в замъка Уиндзор и църковна благословия в църквата "Св. Джордж". Но тъй като провеждането на гражданска церемония в замъка Уиндзор означава, че след това мястото ще бъде достъпно за всеки, който иска да сключи брак там, мястото е променено на Уиндзор Гилдхол. На 4 април е съобщено, че сватбата ще се отложи с няколко дни, тъй като принцът на Уелс трябва да присъства на погребението на папа Йоан Павел II.

Тридесет и четири години след първата им среща принцът на Уелс и Камила окончателно се венчават на 9 април 2005 г. Щастливата развръзка на дългогодишните им отношения като приятели и любовници е съобщена в британския вестник The Sunday Telegraph под заглавието: “Съпруг и съпруга - най-накрая.” Свидетели на брака са децата на Камила, тъй като родителите и на двамата младоженци отказват да присъстват. Кралицата и херцогът на Единбург се появяват на църковната благословия и организират прием за младоженците в замъка Уиндзор. Майката на принц Чарлз, кралица Елизабет Втора, вдига тост за младоженците пред 800 гости, част от който гласи: “Те преодоляха всякакви препятствия. Те устояха със силата на чувствата си. Горда съм и им желая най-доброто. Синът ми е с жената, която обича.” След сватбата двойката заминава за провинциалното имение на принца Бъркхол и изпълнява първите си обществени задължения като двойка по време на медения си месец.

Повече от три десетилетия след като се срещат за първи път, Чарлз и Камила най-накрая са заедно and they live happily ever after.




 

More Love