Следва

"Парижката Света Богородица" на Лилия Абаджиева - онлайн в Световния ден на театъра

16 безкрайно красиви филма за виртуална доза ПРИРОДА

За всички под карантина, на които липсва красотата на външния свят.

Movies & TV преди 4 години

В капана на домовете сме вече дълги дни, изолирани, за доброто на себе си и околните. Почти усъвършенствхме рутината: прехвърляме се от леглото на дивана и обратно, правим крачки по коридорите, командироваме се от кухнята в спалнята и после в хола. 

В голямата си част, животът се превърна в нервно суетене на закрито, тежко изпитание за любителите на природата. Респективно това е времето, в което се обръщаме към филмите. И ура, че има изобилие от заглавия, достатъчно добри да доставят виртуална доза от божествената природа пред очите ни - от подвижните хълмове във филма "Звука на музиката" до блясъка на червеното дърво в E.T. Нищо не е като съвсем истинското, но в сегашните, бедствени времена, сме щастливи да предложим списък за гледане, който да ни помогне да си припомним и оценим с нови чувства красотите на природата.

1/16 "Звукът на музиката" (The Sound of Music)

Въпреки че много сцени в този мюзикъл от 1965 г. са заснети в студио, тези величествени екстериори на Джули Андрюс, които се въртят и пеят "Звука на музиката", са заснети в Залцбург, Австрия - само един от много моменти, които правят филма виртуална глътка свеж, планински въздух.

 


2/16 Free Solo

Този документален филм, носител на Оскар (2018), е поредица от невероятни кадри на планини и клинично безстрашния човек, обсебен от изкачването им. Треперим едновременно с алпиниста Алекс Хонълд, който рискува живота си в името на историята, и сравняваме неволно видяното с безвъзмездно планинско и горско "порно".


 

3/16 "Дървото на живота" (The Tree of Life)

 

 

Драмата на Терънс Малик от 2011 г. използва макро и микро подход към природата; кадри на пеперуда, хвърчаща в градински двор, сменящи снимки на великолепни пещери и пустини (да не говорим за старателно създадени изображения на Космоса, направени изцяло без CGI). След като приключите с това, предлагаме ви да гледате криминално подценената драма на Малик от 2019-та "Скрит живот", също пълен с красиви сцени от природата.

 

 


4/16 "Дъщери на праха" (Daughters of the Dust)

 

 

Класиката на Джули Даш от 1991 г. е движещ се портрет на крайбрежния живот на Гула. Залятата от слънце кинематография на Артур Джафа само прави нежните реки, шумните вълни и люлеещите се дъбови дървета да настръхват и бръмчат от живот.

 

 


5/16 "Земя" (Earth)

 

 

 

Документалният филм на Дисни за природата от 2007 г. е най-доброто пребиваване в дивата природа, едно замислено пътешествие, следящо стъпките и диханието на полярна мечка, гърбат кит и африкански слон.

 

 


6/16 Whale Rider

 

 

 

Драмата на Ники Каро от 2002 г. следва младо момиче от новозеландското племе Маори (изиграно от номинираната за "Оскар" Кейша Касъл-Хюз), което се бори с архаичните правила за пола в своето племе и е заснето на място във Вангара, Нова Зеландия, улавяйки красотата на малката община близо до брега на морето.


 

7/16 "Лорънс Арабски" (Lawrence of Arabia)

 

Класиката от 1962 г. представя брутално красив пустинен пейзаж, почти четиричасова одисея, заснета в Йордания, Мароко и Испания.


 

8/16 "Властелинът на пръстените" (The Lord of the Rings)

 

Да, това е фентъзи филм, но серията от 2001 г. е оживена, благодарение на редица пейзажи от цяла Нова Зеландия - от заснежената планина Съндей до пищната Матамата, използвана за снимачна площадка за домовете на хобитите.


 

9/16 "Пристигане" (Arrival)

 

Научнофантастичната драма от 2016 г. не е филм за природата, но кой би могъл да забрави мъгливите планински кадри, в които извънземният космически кораб така тихо и красиво "виси"?


 

10/16 "Човекът Гризли" (Grizzly Man)

 

 

Документалният филм от 2005 г., режисиран и разказан от Вернер Херцог, изследва сложния живот на Тимъти Тредуел, ентусиаст на тема мечки, който живее заедно с любимите си животни в националния парк и резерват Катмай, като записва стотици кадри от работата си. Ръководена от Херцог, това е внимателна, понякога и мрачна изследователска мисия, която цели да покаже човека в сблъсъка му с природата.


 

11/16 "Облаците на Силс Мария" (Clouds of Sils Maria)

 

Драмата от 2014 г. е основно поглед върху забързаната кариера на легендарна актриса (Джулиет Бинош) и асистентката й (Кристен Стюарт), но в крайна сметка режисьорът решава да приеме заглавието насериозно и предлага на зрителите блажени кадри на двойката, обикалящи красивата Силс Мария, Швейцария, съчетани със замечтани кадри на облаците, излежаващи се върху долините.


 

12/16 "Портрет на момиче в пламъци" (Portrait of a Lady on Fire)

 

Драмата на Селин Сиама от 2019 г. се разгръща в китен замък край красивия скалист плаж в Бретан, заснет елегантно от кинематографа Клеър Матън.


 

13/16 "Огледалото"

 

Сцената от снимката долу, част от първите 10 минути на филма, е достатъчно основание да гледаме сложния, неправолинеен филм от 1975 г. на Андрей Тарковски. На снимката виждаме мистериозна жена (Маргарита Терехова), която седи на дървена ограда и гледа към невъзможно розовия изгрев; "поетично кино", както казва самият Тарковски.

 

 


14/16 "Извъземното" (E.T. the Extra-Terrestrial)

 

 

Научната фантастика на Стивън Спилбърг от 1982 г. е продукция от Южна Калифорния, допълнена с невероятни горски сцени, заснети в Националния парк Редуд в Кресънт Сити.


 

15/16 Окджа (Okja)

 

Подобно на Властелинът на пръстените, филмът на носителят на Оскар за "Паразит" Бонг Джоун Хо от 2017 г. е фантастична история, опираща се на CGI. Но капризната първа половина на филма заснема простия живот на малко момиченце (Сио-хайон Ан), което броди около гората със своето "суперпрасе" и живее в планинска колиба с дядо си.


16/16 "Междузвездни войни: Империята отвръща на удара"

Добре, това очевидно е измама. Но, когато се уморите от великолепието на Земята, се насочете към блатистите гори на Дагоба или причудливото небесно убежище на облачния град от тази научна фантастика от 1980 г.

More from View Sofia

От този петък влизаме в играта с Райън Рейнолдс и "Свободен играч"

Movies & TV преди 2 години

Гай (Райън Рейнолдс) е банков служител, който води обикновен живот. Той излъчва позитивност и весел оптимизъм и е винаги готов за чаша добро кафе. Също като най-добрия си приятел Бъди (Лил Рел Хауъри), Гай е влюбен в живота, но всичко това се променя, когато открива, че всъщност е второстепенен герой в изпълнената с насилие видео игра „Свободен град“.

Е У Ф О Р И Я на италианската режисьорка Валерия Голино от 14 юни в кината

Movies & TV преди 4 години

Е У Ф О Р И Я е вторият пълнометражен филм на Голино след режисьорския ѝ дебют с "Мед" (Honey, 2013). С филма "Мед" тя печели многобройни награди, сред които и наградата на Екуменическото жури в Кан, 2013 г.

More Movies & TV