Следва

Domino’s дарява по 3 лева на Александровска болница при всяка поръчка на Герой

17 тенденции в интериорния дизайн, на които да заложим

Art&Craft, Zellige, Yaki Sugi и още…

All About Life преди 3 години

Заедно със списъка от тенденции в интериорния дизайн ще откриете и интригуващи профили в Инстаграм, пряко обвързани с интериорния дизайн.

Предмети на два крака
Саксиите за цветя, вазите и лампите сякаш гордо се изправят на два крака тази година. Досега разчитахме на масивните мебелите, за да придадем една издълженост на цялото, но този сезон разчитаме на двукраките аксесоарни предмети. В резултат,  печелим и повече пространство.

Обли форми
Една конкретна форма изглежда упражнява  монопол тази "интериорна година". По стените или на земята, облите форми са силно застъпени в декора. Дъги обграждат огледалата, вазите и килимите, приятни и поетични спираловидни елементи откриваме при спалното бельо и в дизайна на мебели. Тенденцията за облите форми е наследена от движението Ар Нуво, в което обгръщащите форми са основа на всяка идея.

Ментово зелено за повече свежест
Наивно вярвахме, че ментовото зелено е запазена марка за летните горещини, но, според специалисти, голямото завръщане на този специфичен оттенък ще се случи наесен - с песен. Този нюанс, наричан от някои дизайнери просто мента, придава динамичност на интериора и елегантно освежава различни предмети като винтидж бюра, градински мебели и аксесоари, дори масивни части като дивани и секции. 

Ниски фотьойли
Аксесоарите се издължават, а мебелите се снижават -  всичко това, за да внесем допълнителна доза комфорт в ежедневието. По-малко помпозна и по-естествена, тенденцията на ниските фотьойли затвърждава необходимостта от завръщане към основите: по-близо до земята.  

Скулптури
Залагайки на балансирана комбинация от текстури, обеми и цветове, вазите и другите аксесоари вече не се задоволяват само със стандартното си предназначение. Този набор от предмети придобива един "нешлифован", почти занаятчийски външен вид. Украсени с неутрални, естествени нюанси, тези нови скулптурни предмети се доближават повече до произведение на изкуството, отколкото до функционална необходимост.

Несъвършени форми в стил art&craft
Вселената на декоративния дизайн е все по-привлечена от несъвършените форми - тенденцията art&craft е налице вече няколко поредни сезона. В духа на тази естетика предметите изглеждат изработени на ръка или като издялани от камък; веднъж "внедрени" в интериорното цяло, тези нови предмети, взети назаем от скандинавците, по-специално Ferm Living или Kristina Dam Studio, придават на интериора необичайна атмосфера.

Цветна керамика
За 2020 г. декоративната секция гордо проявява своя вкус към цветната керамика. Тук пастелните цветове са на почетно място, благодарение на керамиката, която вдъхва артистична динамика. 

Букле по мебелите
Неотминаващата класика от нашите зимни гардероби – буклето, сега нахлува и в интериора. За да продължим да залагаме на естественото тази зима, без да се отклоняваме от любовта си към дизайна, избираме меките линии и цветове на мебелите от букле. Със своите желани и успокояващи извивки, меката мебел си присвоява тази пухкава и много топла материя. Съюзник, който ни помага да се изправим пред отрицателните температури през зимата.

Теракот в изобилие
В отговор на стандартизираното масово производство и необходимостта да се свържем отново с малко позабравената природа, дизайнери от всички области се хващат за органичните материали и глинените нюанси, които мигновено свързваме със земята. Използването на природните ресурси се явява в полза на теракота, който през 2020 г. обещава да "огрее" навсякъде: върху чинии, чаши, мебели, че дори и върху стените. Мароканските мозайки, наречени zellige, също влизат в тази категория. Изящни със своите цветове и способността си да отразяват светлината, те могат да се превърнат в интересна част от декора на кухнята или банята.

Сюрреалистични лица
Древни лица, сюрреалистични или поетични, всички биха донесли чар в декора. Новото издание на изложението Maison & Object потвърждава тази засилваща се тенденция. Върху възглавница, чиния или килим, портретът варира според различните епохи и стилове. 

Средиземноморски стил
Декорът, вдъхновен от Средиземноморието, има само еднa-единствена цел: да ни накара да пътуваме. Ето как мидите, ракообразните, естествените материали като ратан и ракита и изчистените стени съживяват спомените от ваканциите ни.

Обгорено дърво
Както при интериора, така и при екстериора, обгореното дърво събира традицията и модерното. Наричана още Shou Sugi Ban или Yaki Sugi, техниката за обгаряне на дървото е древна и идва при нас от Япония.

Кожа, но по-светла
Този сезон кожата отива в хола, в светъл и изчистен вариант, за по-мек резултат. Диваните и фотьойлите задават тона, неотлъчно следвани от декоративни детайли като мебелните дръжки и лавиците на рафтовете.

Втората ръка на първо място
Ако тенденцията досега вещаеше "нищо не се хвърля, всичко се трансформира", с upcycling- а през 2020 г. екологичните стремежи се затвърждават веднъж за винаги.. Купуването на вехтории и препродажбата се превръщат в хоби за любителите на интериорния дизайн, независимо дали в гаражните разпродажби, или в онлайн магазините за втора употреба. Затова заложете на стари предмети, които имат характер, и продължете да пише тяхната история.

That '70s Show
Макар да ги мислехме за безвъзратно остарели, скъпите за седемдесетте тенденции далеч не са казали последната си дума. Наблюдаваме вълна от цветове - оранжево и синьо, ъглите са закръглени, а пластмасата отново е шик. Харесва ви или не, 70-те се завръщат!

"Бавен" дизайн
Не е лесно да се консумира по-малко, когато големите марки издават нови колекции на всеки 4-5 месеца. Въпреки това, както при "бавната" мода, с избора на продукти ръчна изработка, на такива, направени от рециклирани материали, или в ограничена серия, е възможно да се подходи към по-бавен дизайн.

Ретро посуда
Кичът е шик! Ще го потвърди завръщането на така скъпата и красива за нашите баби посуда и на керамичните съдове с животни от едно време.

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.