Следва

Големите любовни истории: Жан Кокто и Жан Маре

Напълно окей е да НЕ следим новините в момента

Ново проучване изследва начина, по който маниакалното следене на новинарския цикъл уврежда менталното ни здраве.

Health преди 3 години

Да, наясно сме, че звучи странно, имайки предвид обстоятелствата, но всъщност е абсолютно ОК да се дистанцираме от новинарските емисии и форуми в момента. Във всеки един друг случай апелът ни е точно обратен на вече изказаното - призоваваме всички да се информират срочно и най-вече качествено за това какво се случва в света, но тъй като развлеченията ни са ограничени, обработването на дълбоко осакатяващия процес е по-трудно от винаги.


i-D Magazine

Ежедневниците, в по-голяма си част, се съставят почти изцяло на база негативни новини, статистики и теории. Алгоритъмът се движи от скандала и сензацията, а не толкова от чиста информираност - каквато в действителност е основната медийна функция. В опита си да поемем цялата възможна информация, нещата, които са на един клик разстояние, могат да окажат пагубно влияние върху психичното ни здраве.

Разбира се, рискът нараства в разгара на кризисни моменти като настоящия.

Проучване, проведено от двамата датски изследователи (Natascha de Hoog и Peter Verboon), описва точния начин, по който консумирането на голям новинарки поток - в частност негативен - нанася директни последици върху здравето ни. Проучването им се провежда между 63-ма възрастни и изследва дневната им консумация на новини и начина, по който се чувстват непосредствено след усвояване на информацията, за 10-дневен период.

При страдащите от невротизъм (паника и стрес) се наблюдава остра реакция на негативните новини, но екстровертите (изследването ги позовава като "социални, импусливни, оптимистични") са също толкова повлияни от негативната вълна. Тоест, консумацията на позитивни новини (преди или след това) не успява да неутрализира влиянието на негативните по никакъв начин и при нито една от двете групи.

В заключение проучването обобщава, че "ежедневното облъчване от новини кара хората да се чувстват зле, особено ако намират новините за персонално значими". Иначе казано - потребяването на негативни новини вреди на настроението ни.

Важно е да останем информирани, но е също толкова важно - ако не и повече - да се грижим за себе си и за това мислите ни да се движат в правилната посока.

Ограничете screen time-а си. Прочетете нещо, което да ви изкара от моментното положение и да ви напомни, че светът е и добър. Пуснете си филм - само се уверете, че не касае някоя глобална пандемия. Земята продължава да се движи и без да се вторачваме в статистиките - продължава дори и да пропуснем брифинга в 8 часа. Отпуснете се, пазете се и да се надяваме, че всичко ще се подреди съвсем скоро!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.