Истории от живота: Клаудия Шифър

Истории от живота: Клаудия Шифър

Оригиналният супермодел!

Гледката от прозореца в кухнята на Клаудия Шифър е панорамна и много зелена. Полето следва поле, а в далечината се улавят светлините на малко градче. Това е по-малко лъскавата част на Оксфордшир, далеч от района на Котсулдс, доминиран предимно от безупречни Range Rover-и и частни клубове. Това е мястото, където фермерите все още лично стопанисват земите си, а кръчмите са недокоснати от Farrow & Ball, скъпия английски латекс. Като цяло това не е място, на което човек би очаквал да открие световноизвестен супермодел, вперил поглед в пасторалния пейзаж, навръх 50-ия си рожден ден.

И все пак, Клаудия Шифър никога не е била като всеки друг супермодел. Тя е по-тиха, по-сериозна, по-праволинейна. Около нея винаги струи усещането, че е там, където е, заради работата, не за шоуто. Клаудия винаги се отличава с начина, по който стъпва по червения килим и по правило не движи с рок звезди. Изтеглете клипове, проследете я в интернет, попитайте наоколо... ще ви е трудно да намерите и един кадър на Клаудия Шифър, седнала в скута на прочут мъж, кикотейки се над бутилка Болинджър.

Клаудия Шифър е една от най-известните жени на земята през 90-те. Супермодел, част от феноменално мощния екип от красавици, завладели модните подиуми в онова невероятно десетилетие, тя е във всяка луксозна рекламна кампания, защото може да продаде всичко на всеки. Супермодел... днес терминът се е е поизменил от първоначалното си значение, но,  наистина, ако искаме да сме напълно честни, имаше само пет такива: Линда, Кристи, Синди, Наоми и Клаудия.


Art Act: Питър Линдберг, черно-белият ловец на души


"Никога не съм имала желанието да бъда в светлината на прожекторите", казва тя, докато се настанява на износен кожен стол във всекидневната на дома й, която прилича на художествена галерия. Февруарска сутрин е, с много чисто небе. Слънцето се изсипва през прозорците, самотна котка се придвижва, мъркайки, от стая в стая. Изкуство виси на всяка стена, на масичката за кафе се забелязва "несъвместима" кутия Quality Street, шоколадови бонбони в разноцветни хартийки. 

"Когато започнах да се занимавам с моделство, не ходех по агенциите с амбицията: "Искам да бъда модел." И никога не съм гледала на този бизнес с мисълта да стана известна. Нагласата ми по-скоро беше: "Искам да съм най-добрата в това."

Историята как Клаудия е "забелязана" на 17 в нощен клуб в Дюселдорф е легенда. Тя е висока, с омайна, много светло руса коса, но поради високия си ръст изглежда леко непохватна. Дупето й  "стърчи назад". Тя е, според историята, придружена от далеч по-привлекателна приятелка, но Шифър е моделът, който взима акъла на модния скаут. На другия ден госпожицата сключва сделка с родителите си: ще отложи временно дипломирането си по право и ученето на френски, докато се опитва да пробие като модел, но ще се върне у дома, ако не се получи.

През 1989 година кампания на Guess, заснета от Елън фон Унверт, я изстрелва в окото на световния моден ураган. Тя е супер сочна, напомня много на младата Бардо - снимката й е на стената до леглото на всеки юноша, от Инсбрук до Айдахо. След първата стъпка, вярно, с изключителен размах, кариерата на младата немкиня придобива невиждани размери. Целият свят я разпознава, нарича я по първо име, докато тя непрестанно открива и закрива модни дефилета, ревюта, презентации, става муза на Лагерфелд, синоним на от-кутюр... Клаудия обаче съумява да се нагоди към този изумителен триумф, не е характер, който да се поддаде на славата и да пропадне, борбена, трудолюбива, силна е, умее да владее живота си под гигантската лупа на публиката. Зодията й, Дева, вероятно е добър съюзник в това "изпитание".  

30 години, след като прочутите момичета, наречени Супермоделите на 90-те, владеят диханието на индустрията, имената, енергията и невероятния им чар продължават да са осезаеми в модата, като конфети върху маса, следа от най-якото парти в света.


Истории от живота: Наоми The Original Supermodel
Шифър ще навърши 50 тази година, на 25-ти август. Петдесет! Не е за вярване, нали? Доскоро 50 беше моментът, в който светът спира да ти обръща внимание, сякаш прекрачваш прага на старостта. Вече не е. Примерите са безброй... 

Шифър е ярък белег на тази прекрасна еволюция - опитът и възрастта й са предимство, тя е зряла и прекрасна, атрактивна, жизнена и мъдра. Продължава да е лице на десетки рекламни кампании (три десетилетия по-късно тя още е лице на Шанел - този път на часовниците J12), папарашки фотоапарати все още "тръпнат" в ръцете на притежателите си, голямата й красота е все още там. По-малко скоклива е, със сигурност. Вместо това красотата й е сякаш опакована в скъп съд, патиниран от времето и опитa, придавайки й още и още качества. Не пие почти никакъв алкохол, определя се като "зависима от захар", което не й пречи в последните месеци да не хапва и грам. Има куп домашни любимци, минали и настоящи, с имената Роло, Смарти, Милка. Почти не прави упражнения, малко тенис с приятели, разходка на кучетата, горе-долу това е всичко. 

На въпроса дали е по-трудно да остаряваш, след като цял живот красотата дефинира същността ти, тя се усмихва. 

"През живота си съм получавала много прекрасни комплименти. В един момент просто минаваш на друго ниво и продължаваш нататък. Няма нужда да бъдеш определян като красив през целия си живот. Приятен спомен е, но сега е ред на следващите поколения, ти си имал своето време. За мен това е напълно естествено... да предам нататък, без да изпитвам ненавист или ревност. Всъщност, не мога да се сетя за нещо по-ужасно от това в момента да чуя: "имаме вълшебно хапче, което ще направи така, че да изглеждаш пак на 20."

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.