Следва

Плочките й, перфектните: 3 тренировки за божественост от Каролин Д.

Вдишай-издишай упражнения to keep our spirits up

Как да преборим тревожността по време на пандемия? Дишането е активната медитация, от която се нуждаем.

Health преди 3 години

Живеем в безпрецедентно време, а днешният първоаприлски сняг сякаш още повече засилва усещането за тревожност. Когато сигурността ни е поставена под съмнение, нивата на стрес се увеличават драстично, като това директно рефлектира върху тялото и съзнанието ни: сърцебиенето и дишането се учестяват, мускулите се стягат, чувствителността на сетивата ни се обостря. Дългогодишни проучвания сочат, че "хроничните телевизионни зрители" страдат от повишени нива на страх, а маниакалното следене на новинарския поток може да бъде пагубно за психологическото ни благосъстояние.


Напълно окей е да НЕ следим новините в момента


И за да се самосъхраним в условията на извънредното положение, дълбокото дишане е ефективната стратегия за справяне с неизбежната тревожност.

Дишането е практика на активна медитация, която включва упражнения вдишване-издишване на продължителни интервали. Дихателни упражнения може да се правят навсякъде и по всяко време винаги когато имате възможност или нужда; трябва да са дълбоки, бавни и ритмични. Задължително е вдишването да става през носа, а не през устата! 

Ако все още нямате постоянна практика на медитация, смятаме, че започването на такава в момента ще ви бъде от голяма полза. Веднъж приложите ли я в ежедневието си, ще стане навик, от който няма да искате да се лишите. Отпускайки тялото, ума и сърцето, освобождаваме напрежението, подобряваме кръвообращението и храносмилането, регулираме нервната система и безсънието, балансираме нивата на кислород, CO2 и рН в кръвта, елиминираме умората, зареждаме съзнанието.

Научно доказано е, че контролираното дишане регулира възприятията ни спрямо външните подбудители, които влияят на психиката ни, което, от своя страна, може да потисне имунитета ни и да увеличи чувствителността ни към заболявания. “Дишането е живот”, споделя Алан Долан, основателят на Breathguru, известен със своите медитации с дихателни упражнения. “Когато дишаме по-добре, организмът ни заживява по-добре на всяко едно ниво. Няма по-подходящ момент от настоящия. В световен мащаб се нуждаем все повече от активно дишане, за да прогоним натрупалата се негативна емоционална енергия. Време е за колективно издишване.”


5 супер ефикасни упражнения йога за лице - let's get it om!


Днес можем да се възползваме от изобилието от йога асани и дихателни практики, достъпни в интернет и под формата на приложения за мобилни устройства. Предлагаме ви един цял сеанс, който да вкарате в употреба веднага, но преди това нека се запознаем с техниката на коремното дишане, което е най-основната дихателна медитация, подходяща и за начинаещи.

В легнало положение поставяме едната ръка на гърдите, а другата - на корема. Прави се дълбоко вдишване през носа, но такова, че да предизвикаме разтягане на корема и диафрагмата, а не на гръдния кош - ръката, поставена на корема, трябва да се вдигне по-високо. Дъхът се задържа в продължение на 6-7 секунди, след което бавно издишваме през устата докато преброим отново до 6-7.

След като успокоим съзнанието и тялото, преминаваме към йога тренировка:

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.