Следва

Акцентни заглавия в HBO GO за месец април

WTF е Tiger King и защо е най-гледаното нещо в момента?

"Hey, all you cool cats and kittens!"

Movies & TV преди 3 години

Втората по популярност тема на обсъждане - след коронавируса, разбира се - е Tiger King. Мемета, извадки, шеги и закачки с тигри и лика на главния протагонист заляха Интернет пространството и everyone seems to be loving it. Честно да си кажем, до началото на тази седмица не знаехме за какво иде реч, но като социалномедийни хора, естествено, просто нямаше как да не се разровим. Тигри? Флорида? Вече сме заинтрувани.

WTF е Tiger King? Без дори бегла представа, изгледахме трейлъра. И много, и малко са начините, по които можем да опишем реакцията си. Този Tweet се справя отлично вместо нас:

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness е новата Netflix & Chill мания, която американците дариха на света. Ето и всичко, което трябва да знаем за най-стриймваното шоу в Щатите:

Какво е Tiger King?
Тайгър Кинг проследява историята на Джо Екзотик (почти като прякор на мастит балкански бизнесмен с неясно определен предмет на бизнес дейност), който се самопровъзгласява за "най-продуктивния" развъдчик на тигри - "Развъдчикът на тигри на нацията", ще чуете още в документалната програма. Екстравагантният animal-ентусиаст е собственик на Greater Wynnewood Exotic Animal Park в Уинууд, Оклахома, преди да бъде арестуван през септември 2018-та. Кариерата му започва с малка конна база, която впоследствие развива до нивото на най-голямата частна зоологическа градина в страната.

Седемсерийната документалка разглежда чудатата особа на Екзотик, като покрай нея и цялата индустрия, посветена в отглеждането на големите котки - едни се борят за оцеляването им, други ги използват като герои в увеселителна програма, а в действителност целта на всички е една - money making.

Целият вилает е съставен от много цветни персонажи, включително бивш кокаинов лорд, който нарича себе си "прототипа на Scarface" - иначе се казва Док Антъл, и Керъл Баскин (за нея по-късно), а действието се развива около силната им връзка, градяща се на споделената любов по Семейство Големи котки, но различните възгледи върху това как трябва да живеят.

Още в първия епизод научаваме, че приказката на Екзотик свършва зад решетките (или поне там се нахожда в момента) - ВНИМАНИЕ! - за опит за убийство на "колежката" Баскин, СЕО на Big Cat Rescue. Самата тя също се слави с интересно минало - през 1997-ма е главен заподозрян в разследването за мистериозното изчезвана на тогавашния си съпруг, self-made милионера Дон Луис. Интригуващото е, че роднините на Дон насочват разследващите към съпругата му, като някои от версиите твърдят, че Керъл е "нахранила тигрите с тялото на съпруга си". По време на снимките Керъл вече е щастливо омъжена за втория си съпруг, мда.

Третият основен герой Док има не по-малко интересна история - живее с няколко от приятелките си и куп екзотични животни, разхождащи се на свобода в ложето им.

Откъде идва вдъхновението за Tiger King?
Режисьорите на продукцията Ерик Гууди и Ребека Чейклин започват снимките по продукцията след като Ерик посещава дилър на животни във Флорида и открива леопард албинос, заточен в минивана му. По-късно Гууди казва пред Vanity Fair: "Тази случка ни изпрати на това дълго пътешествие, за да разберем какво точно се случва в частното отглеждане на големи котки в страната."

"Хората с тигри, хората с влечуги - всички те представляват различни субкултури. Мерят се, сравняват се. С времето започнахме да разбираме начина на мисленето им, как стоят нещата в света на притежателите на големи котки. Хората в тази субкултура имат характерни особености помежду си, които ги свързват - това показване... да притежаваш такова животно идва с определен обществен статус. Блазни ги вниманието, което им носи."

Керъл Баскин не остава длъжна на създателите на документалната поредица, като открито оплюва, да си го кажем по нашенски, продукцията в болга си:

"Когато продуцентите на Tiger King ни потърсиха преди пет години, идеята им беше да направят big cat версия на Blackfish (документалка, която разкрива задкулисното насилие в SeaWorld - веригата американски тематични увеселителни паркове) - тоест, ще дадат гласност на лошото отношение към този вид в крайпътните зоопаркове и градини, ако въобще оцелеят там.


Керъл с втория си съпруг

Думите не ми стигат да опиша колко разочароващ е начина, по който документалната поредица разглежда цялостната картинка - не само че в сериите въобще не е застъпена горепосочената уж цел на продукцията. Фокусът е изместен - търсят сензация и скандал, които да привлекат публиката."

Това, скъпа Керъл, само подстрекава желанието ни да изгледаме поредицата.

Тъй като материалът е плод на няколкодневно проучване, към края му вече преполовихме поредицата - препоръчваме. Разбира се, не се опираме на продукцията като изключително вдъхновяваща, а по-скоро като нещото, което разсейва съзнанията ни от всичко случващо се наоколо, защото както вече писахме - напълно окей е да НЕ четем новини в момента и всичко, което ни разсейва, е добре дошло!

More Movies & TV