Следва

Косите ми, белите... боядисах си сама!

Научно доказано: шилакът е опасен за здравето

Внимателно с избора на лак, дами!

Nails преди 4 години

Признаваме, че удобството от ползването на продукта е огромно. В продължение на дълги месеци и ние, като вас, предпочитахме "печеното" чудо на естетиката, защото спестява време, красиво е в продължение на много дни, носи удоволствие.

Само че, както при повечето приказки, и тук има една уловка, нещо като по-малко положителния герой, да не кажем злодей: използването на ултравиолетови лъчи в процеса на изсушаване на покритието носи риск от сериозно заболяване. Следва опит да отговорим на въпроса какви точно са особеностите на продукта, които го правят опасен и защо, с което нямамe за цел да отречем предимствата му, а да обърнем внимание на възможните последствия.

Какво е шилак
Най-общо, шилакът е алтернатива на обикновения лак за нокти, създадена за онези, които искат да съхранят идеалното покритие на ноктите си в продължение на дълго време. Покритието се получава благодарение на същността си, а именно - хибрид между обичайния лак и моделиращ гел. От първото му е техниката на нанасяне, външния вид и богатата цветова палитра. От второто - невероятната издържливост. Покритието от шилак издържа върху ноктите до три седмици без надраскване и други изменения. Единственото, което издава "възрастта" на маникюра, е израсналата част в основата на нокътя.


Здрави и красиви нокти? Just add чесън


Техниката за нанасяне на шилак е по-сложна, отколкото при обичайното покритие, затова и процедурата е възможна само в специализирани салони, осъществяването й в домашни условия е трудно и невъзможно без необходимите прибори.

Важен етап в процеса е шлифовката, която позволява да се равни нокътната плочка и да се премахнат излишните напластявания и бабунки. Равната повърхност е залогът за перфектно сцепления на лака с ноктите.

Следващият етап е обезмасляването, след което на нокътя се нанася база. Тя цели да защити нокътя от вредното въздействие на пигментите в цветния слой и да позволи по-добро сцепление на лака с нокътната плочка. Следва нанасянето на два слоя цветно покритие.


Еволюция на вечността: мъжките маникюри


Главната разлика между шилака и обикновения лак се състои в това, че след всяко нанасяне на слой, ноктите се сушат в продължение на няколко минути под ултравиолетова (в някои случаи LED-) лампа. Да се полимеризира и укрепи покритието е възможно единствено под въздействието на лъчите. Благодарение на този прийом за изсушаване, шилакът е напълно изсъхнал до края но процедурата, респективно няма никаква опасност да се повреди покритието или да останат някакви следи. За да покриете ноктите с шилак и те да изсъхнат напълно са необходими около 15 минути.

Що се отнася до махането на шилака, и за тази процедура и по-добре да се доверим на специалист, а не да я правим сами. Покритието не се маха с обикновен ацетон. Ако е крайно наложително, разбира се, можем да се справим, като в този случай ще е необходимо да накиснем ноктите в памук, потопен в лакочистител, да опаковаме нокътя, за да поседи така поне 10 минути и след това да опитаме да обелим лака. Изисква се обаче повишено внимание: при този тип сваляне на покритието, вероятността да пресушим плочката на нокътя е огромна. В салоните шилакът се сваля по специален метод и със специални разтвори, които действат осезаемо по-щадящо на ноктите, въпреки че последващата шлифовка на нокътя, необходима за почистване на остатъците от покритието също е доволно травмираща процедура.

Тук е моментът да споменем, че шилакът се определя като хипоалергично покритие, така че няма заплаха за реакции на организма ни, още повече, че продуктът не съдържа толуол, дибутилфталан, формалдехид и неговите смоли в състава си.

С какво е опасен шилакът
Битува мнението, че шилакът е крайно вредна за ноктите процедура. Счита се, че покритието действа много агресивно, отделно, че процесът на шлифоване и полиране на ноктите допълнително ги увреждат. Всички тези манипулации действително са способни да изтънят ноктите, но основно на повърхността, която обхващат. Тоест, те не могат да изменят структурата на ноктите. Месец или два почивка от този тип покритие, и ноктите ни ще възвърнат обичайния си вид.

Друг момент, извикващ спорове, е процесът на сушене на шилака, който се прави под въпросните специални лампи. Някои учени твърдят, че ултравиолетовата лампа, използване за изсушаване слой след слой, е опасна за здравето. До извода неотдавна стигнаха специалисти от американска организация, занимаваща се с проблеми като рак на кожата. Изследванията им доказват, че използваните в салоните прибори оказват канцерогенен ефект. Рискът да се разболеем е крайно малък, но не може да бъде отписан от сметките. Още повече, че една от най-разпространените форми на заболяването обхваща именно кожата на ръцете и областта около ноктите.


Dare U: френски маникюр като на Кая?


 

Анкета

Бихте ли се отказали от шилака?

More Nails