Следва

Какво да гледаме: Next in Fashion

We love: на Теа и Радо маските

И двамата са архитекти, и двамата са страхотни!  

People of art преди 3 години

"Във времена на висока "експертност", ние, с колегата и приятел Радо Илиев, решихме да направим с уменията си нещо, с което да бъдем полезни. Тъй като аплодирането на медиците ни не е достатъчно, с дълбоко уважение към всички тях и към всички наши приятели лекари, решихме да изразим признателността си, като направихме този напълно функционален продукт с артистична закачка! 



Всяка маска е с индивидуална рисунка на Радо Илиев и е изработена в няколко различни конструкции и цвята от промазан лен. Можете да отидете на пазар с тях! Можете да се качите на трамвая! А когато всичко това отмине, ще имате piece of art да ви напомня за преживяното.

Обявяваме цена от минимум 15 лв., или кой колкото иска да даде в подкрепа на медиците от Пирогов. Събраните средства, след допитване до ръководството на Пирогов, ще бъдат използвани от персонала на болницата. Моделите са ограничени бройки. Ето някои от тях. Постепенно ще добавям новите рисунки... 

Можете да купите от мен - Тея Трошанова, ул. А.Кънчев 26, между 14-18, при необходимите мерки на безопасно общуване. Моля, поставете сумата, която искате да дарите, в хартиен плик и ще осъществим размяната."


Това прочетохме в профила на архитект Теа Трошанова в Facebook, съответно се влюбихме в идеята и веднага я помолихме да ни разкаже още...

V.S.: Здравей, Теа, разкажи ни за тази идея, откъде дойде? От "нямам работа, но не ми се стои безделна", от "маските са важни, обаче няма маски" или от другаде?
Теа Трошанова: Здравейте! Не ми се стои безделна е много леко, за да опише ситуацията. Не мога да не правя не само нищо, но и обичам то да има смисъл, цел, развитие и публика. Публиката и това, което ще кажеш пред нея, са смисълът в работата на всяка арт дейност. Затова някак естествено стана, още в първите дни на карантината - Лидия Манолова, прекрасен приятел и човек, разбиращ от изкуство и дизайн, се обърна към нас с Радо Илиев с думите - вие двамата защо не направите нещо сега? Много бързо решихме какво да направим и то беше прието много радушно от всички наши близки, приятели и колеги. Така има смисъл , така сме полезни, така може би предизвикваме усмивки! А това е вдъхновяващо! Особено сега.

V.S.: "Продавате" тези произведения на изкуството не е точния термин, защото става така: оставяш колкото прецениш, и все пак, колко за колко "продадохте"?
Т.Т. Да, продаваме е условно. Тези, които се отзоваха на идеята ни, оставят винаги повече от минималната ни цена. Харесват идеята, харесват каузата, харесват им самите маски като piece of art, което ще запазят всеки в личната си колекция. Пак ще кажа - вдъхновяващо е!

Купиха си предимно хора, които ценят артистичния дух, отговорни и загрижени са, вкл. за лекарите, които работят при недостойни условия често, за съжаление.


Черна рокля, бяла якичка - "Униформите" на Тея Трошанова


V.S.: Какъв е материалът, от който изработвате маските? Как върви процесът - кой крои, кой шие, кой рисува, как, с какво и каква е производителността на труда?
Т.Т. Маските са изработени от промазан лен и коприна.Одобрени са от лекар точно от Пирогов.
Предпазват от онези опасни невидими мънички капчици, а отвътре, откъм лицето, е лен или коприна, които не дразнят кожата. За мен е интересно дори да експерементирам различни конструкции, а, както се вижда, Радо също се забавлява с рисунките. Производителност на труда? - бавна, като при всяко нещо, което се прави в един единствен екземпляр.

V.S.: Какво ни чака нататък?
Т.Т. Мога със сигурност да кажа, че ще се събере много, много емоционална енергия, която е двигателят на изкуството. А тя не може да бъде държана дълго неизказана, тя не може да се подтиска! Можеш да подтиснеш глада (образно или не), но енергията на изкуството не можеш,  ще избухне! Не знам как и накъде.

Надявам се още, че ни чакат много и красиви, и провокиращи проекти. Културата и изкуството не могат да бъдат жертвани, за нищо! Това е според мен, разбира се! Тази енергия, която създава изкуство, тя не е насила или нарочно, тя просто идва в главата ти, тя измисля цветовете, формите, тя движи молива в ръката ти! Не си ти.

V.S.: Кое е нещото, което ти дава спокойствие в този момент? Няколко, три, например, стълба на упование?
Т.Т. Това, което ми дава спокойствие в този момент, е любовта, и пак любовта! Любовта към любимия, любовта към приятел, към родители, любовта към природата и изкуството! И съм убедена, че ТЯ - любовта, ще победи, колкото и клиширано да звучи.

V.S.: Как откриваме, че под маската се крие нещо недобро? Как се отразява този исторически момент на ценностите по оста - истина/лъжа, добро/лошо, честно/нечестно, хубаво/грозно?
Т.Т. Не мисля, че маската може да скрие нещо, било то добро или лошо. Ние сме такива, каквото сме. Сега някак стават по-ясни нещата - кой как преминава през тази немислима и невероятна ситуация. Като във филм сме - сами пишем сценария и от нас зависи в кой герой се въплъщаваме - в добрия или в лошия! Важното е ролята ни да ни прилича, да сме истински, честни... добро и лошо някак размиха границите си. Стана едновременно и много просто да заемеш правилна позиция, и много сложно. Ще бъдем различни... после ще е различно. Може светът да е по-враждебен, по-труден, но ние трябва да сме по-добри! Друг вариант за мен няма!

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра