Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 06.04 - 12.04

Спри да си гризеш ноктите! Грозно, вредно и опасно е!

Независимо дали навика за гризане на нокти, наричан още онихофагия, е започнал в детството, или по-късно, често е трудно да се отървем от него. 

Health преди 3 години

Има обаче един, при това сериозен проблем: навикът е вреден за здравето. Проучване, проведено във Франция доказва, че почти всяка трета французойка има този вреден навик. Защо не успяват дамите да се справят с това и има ли все пак начин - следват обяснения и съвети как да спрем да гризем ноктите си.



Защо ги гризем?
Причините за онихофагията могат да бъдат много, но е важно да се опитаме да ги разберем, за да се справим с проблема. Ако този навик често се свързва със стрес, то понякога започва още в детството, защото ни е скучно или просто защото сме гладни. Тези хора могат да запазят навика до зряла възраст. Когато обаче онхофагията се появи по-късно, причините се дължат повече на стреса, свързан с работата, икономическите условия или семейния живот и гризането на нокти става дори несъзнателно, по време на сън, например.

Какви са последствията за здравето?
Онихофагията не просто разваля красотата на ръцете, но граничи със заболяване, свързано с негативи, както за физическата ни кондиция, така и за социалния ни живот. Някои хора гризат ноктите си до кръв. Това води до зачервяване на пръстите, болка и кървави кожички. Предаването на микроби от уста на ръка и от ръка на уста може да доведе до инфекции, които в крайни случаи могат да доведат до поява на гной. В допълнение към промяната на външния вид на ноктите, онихофагията причинява проблеми със зъбите, инфекции на венците и спомага за появата на кариеси. Ето защо е важно да намерим правилните решения, за да спрем.

Как да спрем?
Съществуват различни методи за справяне с проблема, с различна успеваемост. Ето няколко лесни предложения, които да пробвате:

1. Спорт и медитация
За начало онихофагията често е свързана със стреса, така че можем да потърсим начини за разпускане, като например спорт или медитация.

2. Да държим ръцете си заети и далеч от устата – тук всякакви дейности от типа “направи си сам” идват на помощ.

3. Дъвчене на дъвка като антистресово средство - за предпочитане без захар и без да се прекалява.

4. Пластика - изграждането на изкуствени нокти ни дава възможност да се насладим на един красив маникюр, а на ноктите позволява да израснат здрави.

5. Лепенка - по-малко естетично, но пък ефикасно средство е лепенката, стига да не закачаме и останалите си нокти.

6. Горчив лак - това е най-класическият и доказан метод. Нанесен като обикновен лак за нокти, той възпира желанието да си гризем ноктите. Но трябва да внимаваме да не привикнем към неприятния вкус и да спрем да му обръщаме внимание. С подобен ефект можем да нанесем етерични масла, съдържащи кайсия, която също придава горчив вкус.

7. Нанасяне на неприятни миризми върху нокътя е друго решение. Просто трябва да намажем ноктите с продукт с особено неприятна миризма, например с лук, горчица, пикантен сос, оцет, чесън

8. Лепенки с ярки цветове - те ще ни припомнят всеки път, че не бива. 

9. Зехтин - тук рецептата е да потапяме ноктите два пъти дневно в продължение на 20 минути в зехтин. Това е естествен метод за възстановяване на нокътната плочка и омекотяване на кожичките. За да комбинирате заздравяващия ефект от зехтина със средство, което да ви възпре да си гризете ноктите, може да мариновате в зехтина за няколко часа чесън или лук.

10. Гел с алое вера. Както зехтина, така и гела от алое вера служи за заздравяване на нокътя и също може да бъде подправен, така че да придобие неприятен вкус – например с една/две капки оцет или масло от Нийм.

Поведенческите терапии срещу онихофагията
Причините да си гризем ноктите са лични и често се таят много по-дълбоко, отколкото предполагаме. Първото нещо, което трябва да направим, е да се опитаме да разберем какво ни тласка към онихофагията. За да разберем причините зад този лош навик, може да се наложи да се консултираме с психолог, който да ни помогне да вникнем в същината на проблема. Възможно е да се прибегне и до хипнотерапия (както при отказването от тютюнопушенето), като се консултираме със специалист или слушаме аудио записи, предназначени за хора, които хапят ноктите си. И накрая, някои психиатри предлагат поведенческата терапия да бъде придружена от лекарствено лечение, основаващо се на антидепресанти, когато в редки екстремни случаи онихофагията е свързана с психоза.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.