Следва

Как Блага Димитрова очарова и вдъхнови Джон Ъпдайк

НДК със специален Великденски подарък

НДК ще зарадва своята публика със специален великденски подарък – излъчване на пълен запис на визуалния концерт "Четирите годишни времена" на Вивалди от програмата на Киномания 2019.

Events преди 3 години

Концертът ще бъде достъпен онлайн в деня, известен като Светли понеделник – 20 април от 21.00 ч. на страницата на НДК в социалната мрежа Фейсбук. Концертът беше представен за пръв път в България на специална вечер под надслов "Нарисувай ми тъга", посветена на световноизвестния български режисьор и артист Теодор Ушев.



Освен визуалния концерт "Четирите годишни времена", на 17 ноември 2019 г. публиката на Киномания се наслади премиерно и на филма "Физика на тъгата", дело на Теодор Ушев по романа на писателя Георги Господинов. Веднага след световната си премиера в Торонто, 28 минутната анимация грабна вниманието на критиката и публиката, спечели различни международни награди и имаше забележителен фестивален показ и успех на няколко континента. Филмът достигна и до краткия списък от 10-те претендента за Оскар за „Най-добра анимация” на 2019 г., а вечерта "Нарисувай ми тъга" в зала 1 на НДК бе бурно аплодирана от публиката и се превърна в едно от най-значимите културни събития на годината.

Сега концертът “Четирите годишни времена” ще зарадва публиката и онлайн, а в уюта на дома всеки ще може да съпреживее емоцията от това уникално произведение на изкуството, съчетало гениалната музика на Вивалди, изключителното изпълнение на музикантите от "Куарто ансамбъл" с ръководител Иван Пенчев и забележителните визуални импресии на четирима талантливи анимационни режисьори, сред които и българинът Теодор Ушев. Негово дело е експерименталната анимация по музикалната част “Зима”. Останалите трима творци, пресъздали различните сезони, са: Анна Буданова от Русия - “Пролет”, Олга и Прит Парн от Естония - "Лято” и Атсуши Вада от Япония- “Есен”. Концертът съчетава звук и картина в едно, а синхронизацията между тях бе осъществена чрез софтуер, осигурен от японски технически екип, който долетя в София специално за реализиране на събитието.

Украсете своите великденски празници с фееричната палитра от емоции във визуалния концерт “Четирите годишни времена” и не пропускайте да бъдете част от едно от най-завладяващите събития на изминалата година!

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.