Защо Кралицата избра зелена рокля за обръщението си към нацията

Защо Кралицата избра зелена рокля за обръщението си към нацията

Lady in green.

Целият свят се възхити на премереното, изпълнено с достойнство и вяра обръщение на Нейно величество, едва пето в историята на 68-годишното й царуване, към британската нация по повод пандемията COVID-19.

И никой не остана безразличен към яркозеления оттенък на дрехата, която носеше Елизабет във въпросната вечер. Цветът бе подбран очевидно нарочно, извънредно далеч от всички възможни мрачни послания, каквито биха донесли, например, черното, кафявото, сивото и пр.

Знайно е, доколкото познаваме дългите монархически традиции с техните сигнали и послания, че никога цветът или самият тоалет, в който се появява дадена кралска особа, не е е избран случайно, какво остава за толкова исторически момент като неделния /припомняме, че изявлението на Кралицата се излъчи в неделя, 5-ти април, в 8 вечерта/.

Дали ще е обикновена блуза, палто, затворени обувки или ботуши, всичко има значение, когато дрескодът е публичен и знаков. Във всички тези дрехи или обувки, за нас, немонарсите, е важно просто да се чувстваме удобно или да сме много хубави, докато в монархическите общности е вложено наситено послание, скрито на пръв поглед, и напълно очевидно - на втори.

В това отношение Елизабет II е ювелирен майстор. Всеки път дамата е облечена точно както подобава, това продължава десетилетия, стилът й е праволинеен, традиционен, но не и досаден, богат на цветове и отличим с перфектните си кройки, точни дължини, в отлична кореспонденция с аксесоарите и бижутата, всъщност винаги идеален. Съответно и този път, за въпросното историческо обръщение на монарха, имаме перфектно излъчено послание чрез дрехата.

На записа Елизабет II е облечена в тюркоазено зелена рокля, украсена с брошка с диаманти, като бижуто е датирано с 1893 година. Категорични сме, че комбинацията не е избрана случайно.

Първо, цветът е изключително категоричен, същевременно успокояващ. Зеленото в този силен тон символизира надеждата и изцелението. Без да искаш, внушението те облива, докато гледаш мъничката, 93-годишна кралица, сгушена в скъпия текстил и закачена с едра брошка с невероятно изчистен дизайн, всичко това комбинирано с традиционни букли в бяло и дискретен грим, и ти започваш осезателно да чувстваш надеждата, вярата и силата.

Усещането за споделено преживяване, за подадена ръка, за грижа и стремеж към успокоение, се предаде на всички, а те са милиони, които видяха няколкоминутното обръщение на Нейно величество, и точно това е, което светът, не само британците, очевидно жадуват.

Дрехата и нейният цвят са съобразени и с лекарската гилдия на Острова, с която кралицата допълнително изразява солидарност - докторите от Националното здравеопазване на Великобритания носят професионално облекла в зелено.


Кралица Елизабет & Принц Филип празнуват сватбен юбилей


В обръщението си монархът благодари на всички британци, които спазват предписанията на специалистите, оставайки у дома в условията на самоизолация. Кралицата напомни още, че в това нещастие всички сме обединени, визирайки солидарните усилия на всички нации в борбата с пандемията.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.