Следва

Помощ: Анатомия на конфликта, или защо се карат хората

Големите любовни истории: Елизабет Тейлър и всички нейни мъже

Британско-американската актриса добива популярност колкото с бляскавата си филмова кариера, толкова и със своята колекция от бракове.

Love преди 3 години

Елизабет Тейлър се сдобива със славата си още на крехка възраст. Бързото й изтласкване под светлините на прожекторите я принуждава да помъдрее и узрее отвъд годините си. И това включва участия в романтични филми с актьори, далеч по-възрастни от нея.

“През 1949 г., когато бях едва 17-годишна, ме избраха да партнирам на един от най-прочутите по онова време актьори - Робърт Тейлър, във филма “Конспиратор”. Той беше на 38, два пъти по-голям от мен.” Въпреки че продукцията се оказва пробвал, Елизабет получава положителни отзиви от критиците за своето зряло превъплъщение.

“Между страстните любовни сцени с мъж, достатъчно възрастен, за да ми е баща, трябваше да поместя два пъти по три часа уроци, за да наваксвам с училищната програма, в противен случай снимките щяха да бъдат преустановени. Бях на косъм да полудея”, признава тя. “Случваше се в някои следобеди учителят ми да се появи на снимачната площадка, да влезе в кадър и да ме отскубне от ръцете на Робърт Тейлър, като безкомпромисно заявяваше: “Извинявайте, но Елизабет не е приключила с уроците.” Говорете ми за унизително…”

Този скоростен път в екранната романтика повлиява и на собствения й любовен живот. “Докато усъвършенствах екранния си образ, реших да намеря област, в която бих могла удобно да се преместя и установя като независима зряла дама”, ​​пише тя. “Скоро разбрах, че единственият начин да избягам е чрез брак.” И този копнеж поражда низ от съпружески връзки, през първата от които е само на 18 години. “Тогава бях и сега съм неизлечима романтичка”, пише Тейлър през 1988 г. “Съжалявам, че не разбрах напълно причините, които ме вкараха в този ранен брак. По онова време просто знаех, че искам да стана истинска жена, съпруга. Всичките ми проблеми започнаха, защото имам женско тяло и емоции на дете.”


Истории от живота: Елизабет Тейлър & Майкъл Корс


За целия си живот Елизабет Тейлър сключва брак със седем мъже в осем бракосъчетания. За Ричард Бъртън се жени два пъти. Днес си припомняме поредицата от съпрузи в любовния свят на Лиз Тейлър, чиято сюжетна линия е по-заплетена и от латиноамерикански сериал.

Конрад Хилтън (май 1950 – януари 1951)

Тейлър се среща с Конрад Хилтън, наследник на империята хотели “Хилтън” (и "бъдещ" пра-вуйчо на Парис Хилтън) през октомври 1949 г. в нощния клуб Mokambo в Лос Анджелис. Женят се на 6 май 1950 г. в църквата на Бевърли Хилс в присъствието на 600 гости и допълнителни 3000 фена отвън. Елизабет Тейлър носи рокля за $3 500, платена с част от хонорара й за филма “Баща на булката”. Въпреки че Тейлър е на невръстните 18 години по време на първия си брак, това не е първият й годеж. Преди Конрад Хилтън е сгодена за футболиста Глен Дейвис и милиардера Бил Паули.


Майкъл Уайлдинг (февруари 1952 – януари 1957)

Едва година след развода си с Хилтън, Тейлър сключва брак с британския актьор Майкъл Уайлдинг, който е 20 години по-голям от нея. През петте си години на съпружески начала, Тейлър дава живот на две момчета - Майкъл-младши и Кристофър. Години по-късно Кристофър разказва пред Hollywood Reporter, че когато с брат му били малки, Тейлър им обещала, че един ден ще им позволи да си играят със Златните й глобуси, но не и с Оскарите. В крайна сметка, когато кариерата на Тейлър стремглаво се насочва към висините, отношенията на двойката пропадат.


Майк Тод (февруари 1957 – март 1958)

По времето, когато Тейлър се жени за продуцента Майк Тод, месец след развода си с Уайлдинг, е вече бременна от Тод, имат момиченце - Лиза. Тод е известен с това, че обсипвал младата звезда с подаръци и постоянно й правел изненади: като мини изложба на бижута Van Cleef & Arpels в двора на къщата им или се прибирал с храна от Париж. За съжаление, Тод загива трагично в самолетна катастрофа през 1958 г. Тейлър също е трябвало да пътува със съпруга си, но се разболява и по негово настояване се отказва в последния момент. След години Тейлър споделя: “Най-щастлива бях с Майк Тод.”


Еди Фишър (май 1959 – март 1964)

Съкрушена от смъртта на Тод, Тейлър търси подкрепа у най-близките си приятели, Деби Рейнолдс и съпругът й Еди Фишър, един от най-популярните певци през 50-те години на миналия век. За уточнение, Фишър е кум на сватбата на Тейлър и Тод. Но скоро Тейлър и Фишър започват афера и Фишър напуска Рейнолдс. Еди разказва пред Vogue: “Беше типична еврейска церемония с два равина. Както обикновено, Елизабет закъсня за собствената си сватба ... Оженихме се под балдахин и както традицията повелява - в края на бракосъчетанието счупих чаша с крак.” А Тейлър от своя страна споделя: “Меденият ни месец ще продължи 40 години”. Уви, пет години по-късно се развеждат.


Ричард Бъртън (март 1964 – юни 1974 | октомври 1975 - август 1976)

Тейлър все още е омъжена за Фишър, когато си партнира с Ричард Бъртън във филма “Клеопатра” през 1962 г. “Когато го видях на снимачната площадка, се влюбих веднага и оттогава не съм спирала да го обичам, практически през целия си съзнателен живот”, казва тя пред People. Непосредствено след като сключват първия си брак през 1964 г., двамата осиновяват момиченце с немски произход - Мария. Освен това, Бъртън осиновява и дъщерята на Елизабет - Лиза Тод. По ирония на съдбата, след като заедно участват през 1973 г. в телевизионния филм “Неговият развод, нейният развод”, се развеждат година по-късно. През октомври 1975 г. се женят повторно в Ботсвана, но бракът им продължава по-малко от година и завършва с развод през юли 1976 г. След време Елизабет споделя в интервю: “Дори когато вече не можехме да живеем заедно, продължавахме да се обичаме. До ден-днешен чувствата ми към него са толкова силни, че не мога да говоря за него, без да бъда разтърсена от емоции и спомени. След Ричард, мъжете в живота ми бяха само там, за да ми държат палтото и да отворят вратата.”


Джон Уорнър (декември 1976 - ноември 1982)

След двойния си брак с Бъртън, Тейлър се насочва към политиката. Тейлър и Уорнър се срещат във Вашингтон на вечеря в чест на кралица Елизабет Втора, на която Уорнър е помолен да придружи актрисата. Въпреки че е републиканец, а тя - демократ, намират общ език заради споделената си любов към конете. “Намирах я за много интересна, завладяваща. Тя е страхотен събеседник”, казва той пред People. Елизабет се омъжва за републиканския политик от Вирджиния и бъдещ сенатор Джон Уорнър на 4 декември 1976 г. След като Уорнър е избран в Сената, тя намира живота си като жена на политик във Вашингтон скучен и самотен. Разделят се през декември 1981 г. и се развеждат една година по-късно - през ноември 1982 г. Двамата остават приятели до смъртта й през 2011 година.


Лари Форентски (октомври 1991 - октомври 1996)

Елизабет среща седмия си и последен съпруг, строителят Лари Форентски, в клиниката на Бети Форд през 1988 г. “Елизабет беше там заради хапчета, а аз заради бирата” - разказва Лари. “Знаех коя е, разбира се, но не можех да си спомня дали съм гледал някои от нейните филми. Тя беше забавна и мила, а колкото повече я опознавах, толкова по-сладка ставаше ... физическото привличане бе непреодолимо.”  Лиз и Лари се женят в ранчото на дългогодишния й приятел Майкъл Джексън на 6 октомври 1991 г. Сватбата и бракът им са обект на интензивно медийно внимание. “Камерите и прожекторите бяха твърде много. Елизабет беше свикнала с това, но аз никога не свикнах. Имам прекрасни спомени от времето си с Елизабет и ще я пазя завинаги в сърцето си… обичам я. И знам, че и тя ме обичаше.” Развеждат се през октомври 1996 г. когато Тейлър е на 64-годишна възраст. Двамата също поддържат връзка до края на живота й.

More Love