Следва

Дневен ХОРОСКОП - 8.4.2020

Помощ: Анатомия на конфликта, или защо се карат хората

Не може да се живее без конфликти! С това твърдение ще се съгласят повечето хора на нашата планета... а още повече и в текущата ситуация.

Love преди 4 години

Караниците съпътстват семейния живот като детски болести. Но може да боледуваш в лека форма, а може да получиш и усложнения.

За какво се карат хората?

I. Причините

Тук са само десетте от най-често срещаните причини за разногласие между съпрузите.

1. Кой ще измие чиниите? Още след първата брачна нощ, пред младоженците възниква въпроса: кой ще измие чиниите? (възможни варианти: кой ще изнесе боклука?, кой ще напазарува и т.н.?) и, ако за това не се договорят веднага, в приятелска форма, то този проблем, раздут от "собствената си значимост", злорадо ще преследва съпрузите чак до златната им сватба.

2. Навици и предпочитания има всеки. Но това, което до сватбата е изглеждало само мила причудливост, в законния брак изведнъж започва да дразни. Прословутата незатворена тубичка с паста за зъби, мотаеща се из апартамента чаша с торбичка чай или безкрайни телефонни разговори, може да станат причина за доста сериозни караници. И както казват психолозите, ако има 2-3 такива дразнещи навици, може да говорим за наличието на семейна криза.

3. Проблеми, свързани с възпитанието на детето - още един крайъгълен камък, който може да доведе до гражданска война, дори в едно привидно задружно семейство. Всеки от родителите във възгледите си изхожда от собствения си детски опит, изгражда модел или по подобие на своето семейство, или против неговите закони, ако детските спомени не са толкова сладки. И е наивно, ако се надява, че копирайки представите за възпитанието на мама и татко, те могат да съвпаднат с представите на другия.

4. Споровете заради пари заемат челни позиции. Съпругата обикновено е недоволна от доходите на съпруга, никога не са достатъчни дори за "най-необходимото" - смята тя. И независимо дали заплатата на съпруга се увеличава, тя все е недостатъчна на фона на пропорционално нарастващите изисквания. Понякога е добре да си припомни приказката за златната рибка.

5. Съпругът обикновено е недоволен от това как жена му харчи спечелените с пот пари. Според него не е необходимо да се купуват обувки за всяка чанта и нова чанта за всяка рокля. И в това може да се съгласим с него, ако не се вземе предвид, че жената е загадъчно същество и понякога се чувства щастлива само, когато цветът на бельото й и панделката на чехлите й се съчетават перфектно и подхождат напълно на цвета на очите й. Но заради справедливостта трябва да се каже, че една умна жена никога няма да допусне всичко това да стане абсурдно.

6. Мъжът работи през цялото време – това също е изпитание за една любяща съпруга. Разбира се, тя разбира всичко и дори може тайно да се гордее със своя избраник, но не може да командваш чувствата си. Тя скучае и се обижда, и неизбежно започва да упреква мъжа за липсата на внимание към нея.

7. Ревност – това е страшно чудовище, способно като термит да изгризе вътрешността на дървото на семейното щастие. Само доверието и откровените разговори между съпрузите могат да послужат като пестициди срещу този паразит.

8. Бутилка бира в петък вечер и няколко чашчици в събота - това би могло да доведе до семейна катастрофа. Но дори мъжът да не надхвърля разумните граници при употребата на алкохол, алкохолните уикенди са способни да провокират в жената семейни скандали.

9. Внедряването в семейния живот на всякакви модни теории за начин на живот, особено в храненето, са не по-малка заплаха за домашното спокойствие. Една шепа глухарчета за закуска, а за вечеря шепа водорасли с щипка соево месо, може да подразнят почти всеки съпруг. Като цяло самото желание да се експериментира не е в състояние да наруши семейната хармония.

10. Прекалено активните, внедряващи се без покана на чужда територия тъщи, свекърви и други роднини и дори приятели, могат да изиграят ролята на събуждащи се вулкани и понякога да предизвикат много разрушителни "семейни земетресения".

И въпреки огромния брой причини за разногласия, съветите към любящите съпрузи и съпруги са доста малко: уважение към мнението на другия, тактичност и задушевни разговори един с друг. И тогава за красивия лайнер "Семейно щастие" не биха били заплашителни никакви урагани и бури в океана на живота.

II. Последствията

Семейните караници са животозастрашаващи. Леките редки кавги са безвредни – смятат учените. Както и всеки дозиран стрес, дори и радиация, ако тя не надвишава пет процента от допустимото ниво, дори се отразява благотворно върху организма, играейки ролята на тренинг за имунитета.

Но ако конфликтите са чести и продължителни, или много бурни, това вече е сериозен рисков фактор за влошаване на здравето на съпрузите.

Според учените стресът намалява имунитета, а този фактор, от своя страна, забавя съществено оздравителните процеси. И за съпрузите имащи сериозни хронични заболявания, психологическият климат в семейството е въпрос на живот и смърт. Например, за хора с проблеми в сърдечно-съдовата система, живеещи в атмосфера на чести семейни конфликти, шансовете да умрат от усложнения, които могат да последват след обостряне на заболяването (инсулт или инфаркт), нарастват двойно.

Освен това, се оказва, че и бурното помирение също не е толкова безопасно. Има научно становище, че след "сключването на примирие", имунната система започва да наваксва изпуснатото. И съдържанието на цитокини (сигнални молекули, използвани в междуклетъчната комуникация) нараства. Но толкова бързо, че нивото им става твърде високо - a това може да провокира сърдечен пристъп, диабет, артрит и дори рак.

Учените са стигнали и до друг извод, че кавгите вредят на здравето на съпрузите, независимо от тяхната тежест. Както и при продължителния скандал, така и при кратък сблъсък, няколко часа по-късно в организма на жената все още се запазва вредното високо съдържание на хормони.

Изследователи от Института за поведенческа медицина в Охайо, провели експеримент, който се състоял в следното: на съпрузите предлагали да направят анкета, а след това да обсъдят самостоятелно проблемните за семейството теми. След известно време, мъжете и жените започвали да спорят и да се карат. Кръвните тестове, взети от тях в този момент показват, че тактиката на "избягване" на конфликта от страна на мъжа, още повече изважда жената от равновесие, провокира по-голямо освобождаване на хормони, т.е. колкото по-голямо е несъответствието между натрупаните отрицателни емоции в жените и нивото на реакция при мъжете, толкова по-силно е въздействието на конфликта върху здравето на слабата половина на човечеството. И единственият начин да се намали вредата, причинена от конфликта, е: разговорът да не се избягва и да се постигне споразумение.

Агресивното общуване между съпрузите има силно негативно въздействие върху децата, при това не само върху психиката им. Британски учени изследвали 6500 юноши смятат, че децата свидетели на постоянни родителски скандали, боледуват по-често и на ръст са по-ниски с около 10 см, в сравнение с техни връстници от благополучни семейства, тъй като, когато детският организъм е под стрес, се произвежда по-малко от хормона на растежа.

Преценявайки всички тези, меко казано, неприятни последствия от семейните скандали, естествено възниква въпросът: не е ли по-добре да живеем сами? И тук учените имат отговор, без да обещават дълъг и здравословен живот. Факт е, че самотата също е вредна, особено за мъжете, те са по-неприспособими към самостоятелен живот. На първо място това се изразява в липсата на редовен секс. А хората, които живеят без секс излагат живота си на риск, както пушачите и диабетиците. Повече от половината от анкетираните мъже, лишени от редовен сексуален живот, страдат от хипертония и различни сърдечни заболявания.

Сексът е полезен в много отношения - той помага на организма да създава и подхранва нови нервни клетки в мозъка и поддържа неговата работоспособност. А това, всъщност е равносилно на подмладяване. Редовният и активен сексуален живот стимулира производството на вещество, наречено пролактин, което отговаря за образуването на нови нервни клетки. А къде другаде можем да разчитаме на редовен секс, при това с любим човек, ако не в семейството!

Още един довод в полза на твърдението, че самотният живот не е панацея за вредните въздействия от разправиите в семейството: последиците от конфликтите в "корпоративното семейство" са още по-жестоки от скандалите между съпруг и съпруга.

Повече от половината от анкетираните - казват, че техните шефове са негодници и тирани. Не вземат под внимание гледната точка на подчинените си, плюят на техните предложения, вземат решения без да се съветват, ругаят, унижават достойнството им.

Оказва се, че деспотичните управници буквално крадат години от живота и здравето на подчинените си, защото според проучванията, те наистина страдат от несправедливостта. "Обидените", независимо от възрастта и дори заплатата, развиват сърдечно-съдови заболявания, застрашаващи живота им. От друга страна, при справедливите началници подчинените запазват здравето си до самото пенсиониране, въпреки че много от тях пушат и пият. Така че, ако не живеем сами, ще има на кого поне да се оплачем от шефа.

Така че нека се обичаме и ценим един друг и да пазим като крехък кристал семейното спокойствие. В края на краищата, това е една от пътеките, водещи до дълъг, здравословен и щастлив живот!

More Love