Следва

Peace, love, exfoliate: 5 рецепти за добър домашен скраб, този път за тяло

Атопичен дерматит: симптоми, дразнители, лечение

Всичко, което трябва да знаем за екземата - от първите симптоми до правилното лечение

Body преди 4 години

Има кожи, които стават малко по-раздразнителни през зимата, и има кожи, които страдат от зачервявания, сърбежи, изприщвания целогодишно - състояние на атопичен дерматит (atopic dermatitis), или екзема. По изчисления на Световната здравна организация в световен мащаб засегнатите са от 15% до 20% при децата и от 1% до 3% при възрастните, което си е живо доказателство, че екземата не е шега работа. Макар че състоянието варира по отношение на обхватност и тежест - при някои хора се проявява сравнително леко, други страдат от непрестанни и упорити сухота, зачервеност и сърбеж, което довежда до свръхчувствителност на кожата и води след себе си ред на брой раздразнения.

Що се отнася до неприятните възпалителни процеси, факторите, които могат да обострят екземата, и дразнителите, които само влошават състоянието, са много - например, сладко, алкохол, люто, остри аромати, груби тъкани и пр. С едно наум за всичко вече изказано, се захващаме с изброяването на начините, по които да овладеем екземите и да ограничим възпаленията до минимум. Всички, разбира се, са плод на вътрешно проучване сред "старило", "патило" и специалисти в областта на дерматологията.

Уверете се, че в действителност имате екзема
Ако не сте официално диагностицирани и търсите предварителна подготовка преди да се запътите към лекарския кабинет, не е никак трудно, само с няколко клика, да определите разликите между екзема и псориазис, друго състояние на кожата, което причинява зачервявания, сърбеж и появата на загрубели участъци. Една от основните отлики помежду им: екземата е "влажна", докато псориазисът - сух.

Трябва ви рецепта
При задължителната консултация с дерматолог вероятно ще получите рецепта за по-силен противовъзпалителен препарат и локален кортикостероид, които да предотвратят по-нататъшното развитие на екземата.

Потърсете и ограничете влиянието на дразнителите
Нещо, което можете да направите сами - обърнете внимание дали екземата ви не е причиненa от нещо специфично. Стрес, промяна в температурата, пот, прахов акар и алергии са сред най-честите причинители. "Екземата е проява на хиперсензитивността на имунната система - като алергична реакция. Откриването и избягването на преките причинители ще ви помогне да овладеете екземата си, въпреки че е възможно да не успеете да се отървете от нея изцяло", гласи допис от лекция на доктoр Дорис Дей, известен дерматолог и професор по Дерматология в медицинския център на Нюйоркския университет.

Следете приемите си на вода
Звучи много простичко, но да поддържате отлично ниво на хидратация на тялото е от изключително значение. Сънят също може да помогне на тялото да възстанови естествената си кожна бариера, така че кожата да бъде възможно най-здрава и непокътната.

Имайте малко повече вяра в горещите вани
Погрешно схващане е, че дългите горещи вани изсушават кожата. Всъщност, ако прекарате във ваната по-малко от 10 минути, кожата реално се хидратира.

Дълбока хидратация
Хидратацията е втората по важност стъпка в третирането на екземи. Една от основните грешки, които се допускат, е употребата на лек лосион, който хидратира крайно недостатъчно. В действителност кожата има нужда от дълбока хидратация без изкуствени ароматизатори, примеси и оцветители. Отличен пример за такова мазило даваме малко по-долу.

Игнорирайте всячески странните съвети, ширещи се в Интернет
В онлайн пространството се подслоняват всевъзможни абсурдни теории и съвети за справяне с въпросните екземи, като третирането с алкохол, за да се изсуши, или употребата на диводороден пероксид, за да се "умъртви" бактерията. Един от многото проблеми с този конкретен съвет е: екземата реално не е бактериална инфекция и не може да бъде "изсушена"; състоянието може единствено да се усложни.

Бъдете внимателни в спортната зала
Високото съдържание на соли в потта може да обостри екземата - тренирате и се усложнява, тренирате и така. Препоръката тук е да премахвате изхвърлените от организма мазнини с алое вера мокри кърпи без алкохол в състава си, най-добре бебешки; бърз душ, непосредствено след тренировка, или да минете с лед по цялата повърхност на тялото. Най-добре е, естествено, да се изкъпете - другите варианти са приложими при условие, че нямате такава възможност.


Един от големите врагове на "сърбящия кошмар", както вече писахме, е дълбоката хидратация. Специалистите препоръчват медицинска бяла козметика без примеси и оцветители или естествни масла (кокосово например), като пак зависи от характера на екземата, която третираме, както и степента на засегнатост. Насочваме ви към конкретен продукт в морето от предложения на пазара - дерматологично и редакционно тестван, балсамът LIPIKAR BAUME AP+M на лаборатории La Roche-Posay тази година е и обновен. Емолиентът е с нова технология, която помага за ограничаване на размножаването и присъствието на стафилококовите бактерии, намесени в атопията, като по този начин подсилва баланса на кожния микробиом.

LIPIKAR Baume AP+M възвръща баланса в кожния микробиом, облекчава сърбежа, хидратира много сухата кожа; успокояващото му действие се усеща почти мигновено, подхранва кожата в дълбочина и възстановява здравината на бариерата й, като трайно намалява повторно появяване на раздразнения от трайна сухота. Разработен е за максимална поносимост, а и разфасовката е много удобна, защото продуктът е годен за всички в семейството, които са или с много суха кожа, или склонни към атопия и алергии.

Дори и да нямате склонност към развиване на атопия или алергии, времето в момента е такова, че кожата на ръцете ни страда постоянно - непрестанното миене, дезинфектантите, медицинските ръкавици - дори защитата има нужда от защита. Задължително е да използваме антибактериалните гелове в комбинация с доверен хидратант, какъвто несъмнено е LIPIKAR BAUME AP+. Продуктът е достъпен за поръчки онлайн, както и в аптечната мрежа, така че не би трябвало да изпитате затрдунения в откриването му.

Stay home! Stay safe! Stay HYDRATED!

More Body