Атопичен дерматит: симптоми, дразнители, лечение

Атопичен дерматит: симптоми, дразнители, лечение

Всичко, което трябва да знаем за екземата - от първите симптоми до правилното лечение

Има кожи, които стават малко по-раздразнителни през зимата, и има кожи, които страдат от зачервявания, сърбежи, изприщвания целогодишно - състояние на атопичен дерматит (atopic dermatitis), или екзема. По изчисления на Световната здравна организация в световен мащаб засегнатите са от 15% до 20% при децата и от 1% до 3% при възрастните, което си е живо доказателство, че екземата не е шега работа. Макар че състоянието варира по отношение на обхватност и тежест - при някои хора се проявява сравнително леко, други страдат от непрестанни и упорити сухота, зачервеност и сърбеж, което довежда до свръхчувствителност на кожата и води след себе си ред на брой раздразнения.

Що се отнася до неприятните възпалителни процеси, факторите, които могат да обострят екземата, и дразнителите, които само влошават състоянието, са много - например, сладко, алкохол, люто, остри аромати, груби тъкани и пр. С едно наум за всичко вече изказано, се захващаме с изброяването на начините, по които да овладеем екземите и да ограничим възпаленията до минимум. Всички, разбира се, са плод на вътрешно проучване сред "старило", "патило" и специалисти в областта на дерматологията.

Уверете се, че в действителност имате екзема
Ако не сте официално диагностицирани и търсите предварителна подготовка преди да се запътите към лекарския кабинет, не е никак трудно, само с няколко клика, да определите разликите между екзема и псориазис, друго състояние на кожата, което причинява зачервявания, сърбеж и появата на загрубели участъци. Една от основните отлики помежду им: екземата е "влажна", докато псориазисът - сух.

Трябва ви рецепта
При задължителната консултация с дерматолог вероятно ще получите рецепта за по-силен противовъзпалителен препарат и локален кортикостероид, които да предотвратят по-нататъшното развитие на екземата.

Потърсете и ограничете влиянието на дразнителите
Нещо, което можете да направите сами - обърнете внимание дали екземата ви не е причиненa от нещо специфично. Стрес, промяна в температурата, пот, прахов акар и алергии са сред най-честите причинители. "Екземата е проява на хиперсензитивността на имунната система - като алергична реакция. Откриването и избягването на преките причинители ще ви помогне да овладеете екземата си, въпреки че е възможно да не успеете да се отървете от нея изцяло", гласи допис от лекция на доктoр Дорис Дей, известен дерматолог и професор по Дерматология в медицинския център на Нюйоркския университет.

Следете приемите си на вода

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.