Следва

Дневен ХОРОСКОП - 9.4.2020

Култ: ринопластика за всички в Ливан

Колко е важно да си чип.

Health преди 3 години

Нацията има големи носове, генетично. Момичетата от прекрасен Ливан не правят изключение, и те, като татковците и дядовците си, са е едри, подчертани, изразителни носове.
Само че, в Ливан, култът към красотата е силен като, да речем, в Бразилия, да не кажем повече, затова и не е странно, че около 17-тата си година повечето ливански момичета си правят ринопластика.

Факт е, че в днешно време битката с едрия нос е възможна, от което жените в арабската държава се възползват в пълна степен. Родителите на момичетата в Ливан са напълно солидарни с необходимостта естетическият проблем, както се възприема прекомерно едрия нос там, да се реши в сравнително ранна възраст, преди навършване на пълнолетие. Причината - когато на девойките им дойде времето да започнат да излизат на срещи и да се свлюбват, да са в пълна "бойна готовност" и без излишни комплекси. Татковците и мамите на младите ливанки правят всичко по силите си, за да може, когато момичето им стане за женене, да успее да си намери добър съпруг, а не да се съгласи на предложението на първия срещнат (от подобни съображения, например, в Русия се водят онези, който поставят на момичетата масово брекети).

Карин Халаби (на снимката долу) е на 17, и е супер доволна от ринопластиката си: "През лятото всичките ми съученички си направиха. Всички дойдоха на училище с превръзки на лицата, и аз разбрах, че също ненавиждам носа си. Но пък е толкова лесно да си оправиш носа - в операцията няма нищо страшно! Можех и по-рано да си направя ринопластика и аз, но лекарите изчакваха скелетът да се оформи напълно и тогава".

Майката на Карин - Диана, като по-зрял и опитен човек, разказва: "Всички тук сме под влиянието на култа към красотата, но не съм сигурна, че сме щастливи. Много се стараем, грижим се непрекъснато за себе си, готови сме да пожертваме уникални особености на външността си. Във френските списания, например, непрекъснато пишат, че красотата е различна за всеки, и е в очите на гледащия, но тук това звучи като пълен абсурд. Или си красива, или не. Когато пътувам зад граница, ми е все едно как изглеждам, слагам тениска и шорти и съм щастлива! Но тук, в Ливан, изобщо не ми е все едно, без да знам защо".


Преживяването "Нов нос" - разказът на една жена


Основните клиенти на пластичните хирурзи са момичета от небогати семейства. Една от причините е, че хубавиците по-лесно си намират високоплатена работа, при равни други условия. Броят на пластичните операции дотолкова е нараснал, че от години, Първа национална банка на Ливан предлага специална кредитна програма, която позволява на всяка работеща жена до 64 години да получи необезпечен кредит за пластична интервенция. Лидия от салон Papillon Rouge коментира: "Благодарение на тази възможност всички печелят. Банките, защото много хора искат да получат този заем. Жените, защото изглеждат значително по-добре. И, естествено, докторите, които печелят много. Най-бързата и успешна кариера в момента правят тези, които са специализирали пластична хирургия".

Всичко, свързано с индустрията на красотата, е най-важният бизнес в Бейрут. На всеки ъгъл се откриват нови луксозни салони, в които редовна ходят всички! момичета от града - това е част от живота, като да си миеш зъбите или да си купиш мляко. "Оставете жената без вода и храна, но не я лишавайте от възможността да си направи грим, маникюр, прическа", - споделя Лидия, козметичка в Papillon Rouge. Войната в Ливан, надяваме се, вече е минало. След нея Бейрут се превърна в града, в който живеят най-красивите момичета в света.

Детството служи на момичетата за това, да се научат как да станат красавици. Майките в Ливан се отнасят изключително отговорно към тази част от педагогическия процес. Той започва, когато детето навърши една година. Малко по-късно, наред с училищните занимания, в графика се включват СПА, маникюр, макиаж и личен фризьор. Мая Хилал открива през 2009 година салона си Spa-Tacular Salon and Spa - за деца от 5 години: "Дъщерите ми, както и момиченцата на останалите хора, посещаваха салони за възрастни, но там на децата им е ужасно скучно, тези места не са за детска игра, там се ходи с друга цел - резултат. Затова реших за отворя бюти салон, специално за деца."

Хилал прави салона широк, ярко боядисан и весел. Обича да споделя за концепцията си: "Момиченцата с удоволствие идват, в междучасията и след уроците. По този начин родителите не просто са сигурни, че децата им са наглеждани, но и че са научени на хигиена. Точно така трябва да бъдат възпитавани децата!" Следва да се отбележи, че този тип възпитание е прието масово, важно е не само твоето дете да е възпитано в този дух, но и останалите - всичко очакват от децата да умеят да влязат в общия тон. Така например, когато деца са поканени на 9-ия рожден ден на момиченце, те задължително минават преди тържеството пълния beauty-кръг – от масаж и пилинг до ярък грим и маникюр. Няма как иначе - би било белег на лошо възпитание!

Пластичната индустрия в Ливан се развива толкова успешно, че заедно с много жени от Близкия Изток, в страната прииждат на рояци и момичета от Европа и САЩ. През 2011 година по брой пластични операции Бейрут надминава дори Лос Анджелис!


Истории от живота: Love my Nose, u should 2!


Психолозите са наясно, че, обръщайки се към пластичен хирург, тийнейджърките (точно като зрелите жени) имат за цел не толкова да получат нов нос, колкото да достигнат кардинални промени в живота си - уважение, нови приятели, почитатели. Често се получава - промяната към по-добър външен вид повишава самочувствието, а доброто самочувствие действително прави чудеса! Ключовата дума тук е "по-добре", като преди да смените нещо по лицето си, сядате с хирурга пред компютъра с вашата снимка, за да демонстрира той как ще се промените външно след операцията. Ако се влюбите в това бъдещо лице, ако разпечатката възбуди възторг сред близките и познатите ви, когато им я покажете (включително фризьора - той умее обективно да гледа на външността), значи, има смисъл от промяната.

Цената на проблема

Ако в Европа цената на ринопластиката започва от 3-10 хиляди евро, то в Бейрут тя ще е около 2 000. Хирурзите в страната са опитни и внимателни. Бонус за пациентките са средиземноморския климат и фантастичната храна. Туристическите агенции продават сериозно количество "естетически екскурзии" в Ливан, предоставящи, освен пътя, храната и настаняването, и индивидуален пакет с услуги в пластична клиника. И ако по-зрелите жени предпочитат първо да се избавят от излишните килограми, неидеалния нос, позахабения бюст и бръчките, то при младите момичета от цял свят претенциите са еднакви - нос и уши.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.