Следва

Да или Не: Yeezy Season 8, по-грозни от винаги?

Tommy Hilfiger за доброто бъдеще на модата

Как мерките срещу пандемията от COVID-19 накараха потребителите да осъзнаят значението на устойчивия избор в модата

All fashion преди 3 години

Днес обществото ни е изправено пред значителна промяна в начина, по който потребяваме модата, но и в начина, по който възприемаме нашата роля в усилията за опазване на природата. Наскоро пандемията от вируса COVID-19 предизвика рязко забавяне в световната икономика, подтиквайки мнозина да посочат промяната в околната среда след само няколко седмици социална изолация. Хората бяха развълнувани да споделят сателитни снимки на Китай, показващи безпрецедентен спад в атмосферното замърсяване или пък кадри от невиждани досега кристално чисти води в каналите на Венеция. Подобни примери ни позволиха ясно да видим значителното въздействие, което натовареното ежедневие и пътуванията ни оказват върху качеството на въздуха в нашите градове, чистотата на нашите води и така нататък. Отрезвяваща картинка за мнозина, които доскоро не се доверяваха на „зелените“ идеи. 

Междувременно някои от големите модни компании отдавна са наясно колко важни са действията им за бъдещето на нашата планета и - като пряко следствие - за бъдещето на нашите деца. Устойчивостта отдавна е мисия на големи имена на модната сцена като Tommy Hilfiger. Американската марка вече си е поставила амбициозни цели и е обединила усилия с партньорите в индустрията, за да спомогне промяната към по-устойчиво производство да става все по-достъпна. През август 2019 г. Tommy Hilfiger подписа The Fashion Pact, присъединявайки се с гордост към международната инициатива, обединяващи ключови имена в модната и текстилната индустрия. През 2019 г. марката пусна и The Jeans Redesign Guidelines, препоръчителен бюлетин в сътрудничество с фондация Ellen MacArthur, целящ да определи минимални изисквания за дълготрайност на дрехите, здравина на материалите, рециклируемостта и проследяемостта на материите. Същата година, Tommy Hilfiger се присъедини към We Are Still In, Хартата на модната индустрия за Climate Action. Марката се включи и в инициативата RE100, като се ангажира до 2030г. да е преминала на 100% възобновяема електроенергия в собствени и експлоатирани съоръжения.

Нещо повече - този пролетен сезон традиционната колаборация между известния британски автомобилен състезател Люис Хамилтън и Tommy Hilfiger бе още по-инавативна, тъй като дуетът представи най-устойчивата си колекция TommyXLewis до момента, като над 75% от моделите бяха произведени по-устойчиво, включвайки 100% органичен памук, рециклирани материали, алтернативи на птичия пух, както и деним с по-малко измивания.Освен това през пролетта на 2020 г. американската марка разкри два нови модела обувки, създадени с рециклирани влакна от ябълкова обелка - като екологична алтернатива на традиционната кожа, получена на биологична основа от отпадъците на ябълковата индустрия. С вариант в бял и наситено син цвят, мъжките и дамските модели имат и 24% рециклирани ябълкови влакна в горната част.

Американският бранд предлага още облекла от 100% рециклиран деним (докато средното за индустрията ниво все още е само 30%). TOMMY JEANS използват за своите продукти шевни конци, направени от рециклирани пластмасови бутилки, докато някои модели включват и рециклиран еластан, за да доставят комфорт, без чувство на вина към околната среда.

Друго усилие в посоката е използването на материали като Re: Down® - рециклиран птичи пух, 100% рециклирани вълна и памук, и други. Мисията на Tommy Hilfiger е да надгражда върху стратегията Fashion Forward на PVH,  базирана върху 15 приоритета за снижаване до нула на отрицателното въздействие, респективно постигане на положително влияние върху живота на поне 1 милион души.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 17 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.