Масла, ама етерични... Етерични, ама масла!

Масла, ама етерични... Етерични, ама масла!

Използвани правилно, етеричните масла ще ни подарят необходимата доза “Дзен” без да посещаваме спа центрове.

Изследвания показват, че вдишването на различни растителни екстракти повлиява благоприятно на физическото и емоционалното ни състояние, които, особено в настоящия момент, са подложени на повишено ниво на стрес и безпокойство вследствие от COVID-19.

Практиката за използване на етерични масла е известна като ароматерапия. Маслата представляват силно концентрирани течности, които се извличат от растенията - или чрез дестилация, или чрез други методи като студено пресоване. Не забравяйте винаги да търсите смеси със 100% съдържание на етерични масла. Внимавайте с неясни, нерегламентирани термини на етикета като “терапевтична степен” и “ароматно масло”.

Етеричните масла действат чрез вдишване или локално приложение. Те могат да се разреждат и да се нанасят директно върху кожата, което спомага за облекчение на различни кожни неразположения. Но при вдишване, ползите са отлични за ума и тялото.

Проучванията сочат, че етеричните масла се абсорбират от рецепторите за миризма в носа, които са свързани с лимбичната система - частта от мозъка, контролираща емоционалните ни реакции. Това от своя страна влияе на сърдечната честота, кръвното налягане и нервната система. Лечебните аромати попадат и в белите дробове, откъдето навлизат в кръвта и дават своето отражение на хормоните чрез ендокринната система.


Вдишай-издишай упражнения to keep our spirits up


Етеричните масла са доста силни и трябва да се използват разумно. Арома дифузерът е най-разпространеният начин за аромотеарпия у дома. Не го използвайте през целия ден - от 30 до 60 минути е препоръчителното време, като добавяте не повече 5-6 капки. А ако нямате под ръка подобно устройство, просто добавете няколко капки от маслата в купа с вряща вода. Правилата са същите: от 30 до 60 минути на ден.

Може да ги използвате и по различен начин като нанесете избраните от вас аромати върху масажорите си за лице и тяло. Ако имате проблеми със заспиването, напръскайте няколко капки върху възглавницата си или върху чаршафите за пълноценен сън. 6 капки етерично масло или комбинация от няколко са достатъчни за релаксираща и отпускаща вана.


How to: homemade терапия за лице в 4 easy-peasy стъпки


Едни от най-добрите помощници за релаксация и намаляване нивата на тревожност са: – Иланг-Иланг, Лавандула, Гераниум, Жасмин, Нероли, Салвия, Див портокал, Лимон, Лайм, Мандарина, Грейпфрут и Бергамот.

Поглезете се с малко време за себе си и балансирайте енергийните си потоци, за да се чувствате още по-пълноценни след края на карантината!

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.