Следва

Елегантно: Ким Кардашян рекламира бикините си

Символичното и историческо значение на тюркоазената брошка на кралицата

Плетеницата от диаманти и тюркоази, с която кралицата украси зелената си рокля във вечерта на обръщението към нацията на 5 април, има невероятна история... 

All fashion преди 4 години

За кралица Елизабет е необичайно да носи тюркоазени бижута, това показват годините, в които изборът й на прескъпи кралски бижута, показани публично, отдава предпочитание на перлите и диамантите.

Само че в неделя вечер, 5-ти април 2020, по време на излъчването на записа с речта й - обръщение към нацията в трудното време на пандемия /цялата реч и тълкувание на дрескода на високопоставената особа са ТУК/, едва пето в цялото й 68-годишното царуване - тюркоазената брошка с диаманти, украсила лявото рамо на Нейно величество се оказа доказателството, че живеем в необичайно време.



Синият тон на скъпоценния камък се откроява върху изумруденозелената рокля, а диамантеният филигран нежно улавя светлината в хола на кралицата в Уиндзорския замък.

Самата брошка е бижу, което кралицата рядко носи, след като го наследява през 1953 г. Всъщност въпросната брошка никога не е слагана публично от Елизабет, до 2014 г., когато е забелязана върху дрехата й по време на посещение в Дербишър.

Прекрасният екземпляр става неин, заедно с много други бижута, когато баба й по бащина линия, кралица Мери, почива на 85-годишна възраст. Бижутата на кралица Мери се свързват с много специални поводи. Мери подарява на кралицата тиарата, която носи на сватбата си, и диамантеното юбилейно колие, което често избира по време на тържествени процесии през годините. Тиарата на Меган Маркъл, която видяхме върху черните й коси, когато се омъжи за принц Хари, също е част от колекцията на Мери. Въпреки че наследниците на кралица Мери са притежатели на някои от бижутата й, символизиращи най-щастливите моменти в семейството, сред тях има и такива, които се идентифицират с трудни, дори кошмарни периоди, просто защото царуването на Мери съвпада с някои от най-комплицираните събития в световната история - включително пандемичен грип, може би най-близкото историческо сравнение с това, което преживяваме в момента.

Мери, съпруга и съратник на крал Джордж V, чието царуване се простира от 1910 до 1936 г., е запален колекционер на бижута, изкуство и декоративни предмети, навик, който приема от родителите си, британската принцеса Мери Аделаида и германския херцог Тек. Когато Мери се омъжва за Джордж през 1893 г., родителите й подаряват куп великолепни бижута, включително тюркоазена и диамантена тиара и огърлие, поръчани от майка й през 50-те години на 19 век.

Брошката, която кралицата носеше в неделя, е една от двойката, подарена на Мери като сватбен подарък от нейните свекър и свекърва, принц и принцеса на Уелс, по-късно крал Едуард VII и кралица Александра. Мери е снимана с колието по-късно в живота си, а когато умира през 1953 г., Тек оставя тиарата и комплекта бижута на сина си, принц Хенри, втори братовчед на кралицата, и съпругата му, херцогинята на Глостър. Херцогинята носи тиарата на официални събития преди смъртта си през 2004 г. на 102-годишна възраст, по-късно това прави и снаха й Биргит.  Брошките обаче остават при кралицата.

Когато подбират дрехи бижута за моменти като този, кралицата и нейната стилистка Анджела Кели често мислят за историята на елементите и символиката на цветовете. Тюркоазът отдавна се смята за цвят на изцеление и мир. Но връзката на това колие с кралица Мери намеква за още по-дълбоко разбиране от страна кралицата на текущата пандемия. През 1892 г. Мери е готова да се омъжи за по-големия брат на Джордж - херцога на Кларънс, но той се разболява от грип и умира в Сандрингам. По-късно Мери и Джордж се венчават по предложение на кралица Виктория, малко след това истински се влюбват и са безкрайно близки до края. 

Мери и Джордж V са монарси по време на Първата световна война и грипната пандемия през 1918 г., която засяга Англия през пролетта, месеци преди огнището да обхване САЩ. Първата световна война оказва отчайващо влияние върху психиката на британската общественост до степен, че загубите от самия грип едва се регистрират в историята на периода. Но 228 000 британци умират от болестта през 1918 г., като дори самият крал Джордж оцелява от инфекцията. С наближаването на края на войната тогавашният министър-председател Дейвид Лойд Джордж също се разболява.


Мери, 1895 г.

Запомнена с трудолюбието и милосърдието си, реакцията на Мери към войната е точният модел за подхода на кралица Елизабет към моменти на криза. Тя прекарва войната, като мобилизира всички възможни усилия в помощ - доставки на дрехи и програма за заетост на жените, между останалото. Когато пише за този период, нейният биограф Джеймс Поуп-Хенеси хвали "практичният начин, по който тя обърна конвенционалната роля, която все още се приписва на кралските особи - че те трябва да задават, а не да отговарят на въпроси". Мери вярва, че една държава в криза изисква водещите й фигури да участват в облекчението, вместо непременно да се придържат към правилата на благоприличие.

В крайна сметка Мери може би е оказала голямо влияние върху начина, по който кралицата разбира своя дълг към страната. Мери умира малко преди коронацията на кралица Елизабет през юни 1953 г., като в завещанието си посочва, че не трябва да има публично погребение, за да не се отнеме вниманието от коронацията. По време на церемонията в Уестминстърското абатство Елизабет носи обеците и колието, които Мери също носи 42 години по-рано по време на собствената си коронация.

В речта си в неделя кралицата не акцентира върху коронавируса - невидимият враг, който трябва да бъде победен, а се съсредоточи върху силата на здравните работници и устойчивостта на страната. Но тя се позова на речта си по радиото, която е излъчена като нейно обръщение към децата, когато е принцеса на 14 години, в момент, когато Втората световна война кара много семейства да изпратят децата си в провинцията. Напомняме, че изолацията и раздялата може да изглеждат по-малко значими от военна рана, но са проблем. Въпреки че изолацията ограничава пряката работа на кралицата, тя, подобно на кралица Мери преди нея, прави всичко възможно, за да подкрепи своята страна.

More All fashion