Следва

Тайната градина: 3-те, които не знаехме за по-добрата половинка на Свилен от "Остава"

ВЕЛИКДЕНСКАТА рецепта на chef Савина Николова от Savini Gelato

ВСЯКА ВЕЧЕР КУЛИНАР

Food преди 4 години

Да меся (козунак) или да купя? Това е въпросът по принцип.

Почти едномесечното карантиниране обаче затри всякакви съмнения, чудежи и размисли по въпроса. Местейки се от спалнята в хола, от хола на терасата и от терасата в кухнята, готварската печка се превърна в приятелска територия - там прекараното време вече се явява като развлечение, а всеки нов експеримент в кухнята - същинско приключение. Та, ще месим тази година.

Не че и сами не можем, но с някакъв вид туториал винаги е по-лесно. Шеф Савина Николова е тук, за да помага - let's get this party started!

Савина Николова е създател и Gelato Master на Savini Gelato, бивш основател и Gelato Master на първата натурална джелатерия в България – Gelateria Naturale и участник в MasterChef 2018. Живяла и завършила бакалавър и магистър в един от най-добрите университети в Милано. На тайните на сладоледа се учи от най-добрите джелато майстори и сладкари в Италия, Франция и Испания. Днес ни преподава най-великденската тема след боядисването на яйца - КОЗУНАКЪТ.


ВЕЛИКДЕНСКАТА рецепта на Иван Манчев


Тази година за Великден реших да замеся нещо средно между ортодоксален козунак, еврейски Challah, френски бриош и италианска Colomba, добавих и любимата си комбинация от домашни портокалови корички, шоколад и био лешници от Пиемонте. Внимание!!! Това, което ще прочетете, е мега вкусно и води до пристрастяване, мога да ви успокоя, че правенето му отнема цели три дни, без да броим захаросаните портокалови корички (+ още три дни), но сега време имаме, нали така? Ако месите на ръка ще изгорите близо 50% от калориите, които ще поемете, след като извадите това величие от фурната.

Да минаваме по същество, защото може би вече нямате търпение.

Необходими продукти за 2/3 козунака:

За poolish или стартер:
100 ml хладко мляко
180 гр. брашно Манитоба
5 гр. био мая
36 гр. активна квас

Всички съставки се смесват в купа, покриват се с фолио и се оставят на стайна температура за една нощ.

За тестото:
250 гр. брашно Манитоба
250 гр. брашно тип 0
5 био яйца
90 ml био мляко
5 гр. био мая
36 гр. активна квас
250 гр. френско масло

За плънката:
домашни био портокалови корички (в Highlights на профила ми в Инстаграм може да видите как се правят), накиснати в Grand Marnier
калети черен шоколад
счукани лешници био крем джандуя - Nocciolata

Към poolish-a постъпенно се добавя брашното, яйцата и млякото, след 15 минути месене се добавя маслото на кубчета и най-накрая портокаловите корички и шоколада.

Тестото се оставя в хладилник за 12 часа. Като през първите два часа се правят по 3 прегъвания във формата на плик през около 30/45 минути. След като тестото е престояло една нощ, се оформя на плитка и се оставя да втаса още веднъж за 2 часа на стайна температура. Намазва се с яйце и се пече на 160 градуса за около 25/30 мин. След изпичане се напълва, посредством пош, с био крем джандуя.

Декорира се с карамелизирани лешници и кафява пудра захар.

More Food