Клеър Уайт Келър вече не е в Givenchy. Какво е важно да (не) знаем за това

Клеър Уайт Келър вече не е в Givenchy. Какво е важно да (не) знаем за това

Последната й колекция ще остане Есен/Зима 2020, показана на 1 март в Париж - в галерията тук.

В петък стана известно, че Клеър Уайт Келър напуска Givenchy. Тригодишният й договор, сключен през март 2017 година, не е бил продължен. Разсъждаваме защо хармоничната работа на дизайнера за модната къща се оказа кратка във времето.

Преди три години Клеър Уайт Келър имаше ореола на спасителка на закъсали модни къщи. Chloé под вещото й ръководство се превърна в много успешен бранд, перлата в короната на холдинга Richemont: годишната печалба на марката достигна 400 милиона евро, благодарение главно на линията аксесоари.

Когато президентът на LVMH Бернар Арно обяви назначението на Клеър Уайт Келър в Givenchy, той си призна, че с този ход цели подобряване финансовите показатели на Givenchy и фактическото им приближаване до приходите на Dior, които са към милиард на година. LVMH не разкриват печалбата на Givenchy, но, по данни на Business of Fashion, по-скоро иде реч за около 40% от очакваното.

От тригодишната работа на госпожа Келър като творчески директор на френската модна къща - впрочем това е единствената жена на поста в цялата история на Живанши - ще запомним основно подчертания уклон към висшата мода. Независимо че на предните си подобни позиции - в Calvin Klein, Ralph Lauren, Gucci, Pringle of Scotland и едва след тях Chloé, Келър никога не се е занимавала с кутюрни колекции. За разлика от предшествениците си Рикардо Тиши и Джон Галиано, тя се отнесе с дълбоко уважение към архивите на фирмата и работата на самия Юбер дьо Живанши, отличими с чистите си линии и невероятна хармония. Дори на финалния поклон след всяко ревю Клейр Уайт Келър излизаше с целия си екип шивачи - точно както навремето прави самият Живанши на прощалното си ревю през 1995 година.

Иначе, най-често името на дизайнера изскача в Google наред със словосъчетанието "сватбена рокля". Именно на Клеър Меган Маркъл се довери да направи роклята й за кралската сватба. Формално за избора на бъдещата херцогиня на Съсекс нямаше какво лошо да се каже - да, Givenchy е френска модна къща, но пък креативният й директор е британка, следователно, традициите на двореца Кенсингтън са спазени. След сватбата бившата херцогиня неведнъж се обръща към дизайните на Клейр Уайт, но, въпреки наличния Меган Маркъл ефект, продажбите на Givenchy така и не нарастват.

За Chloé Келър прави няколко последователни чанти, които стават мегахит, и продажбите на които са в основата на търговския успех на бранда. По време на ангажимента си в Givenchy дизайнерът не представи нито една чанта. Пресловутите сиучъри с лого и маратонките от колаборацията със спортен бранд (Onitsuka Tiger) бяха приети доста вяло, въпреки че този от известно време масово възприет прийом често пълни касите на луксозните марки.

Дизайнерката се оказа равнодушна към уличната мода и всъщност доста далеч от нея. Тя не направи нито едно гръмко изявление, свързано с фeминизма или джендър флуидността на дрехите си и почти не даде никакви интервюта. А вместо партита и други публични мероприятия, предпочиташе семейството: в Лондон я чакат съпруга й и трите им деца.

Както се оказа, добрият дизайн, порядъчността и уважението към архивите се оказаха недостатъчни. Тъжно е да се признае, че скромността, старанието и наистина красивата мода, кoито се превърнаха в почерк на Келър, по някакъв начин в настоящия момент оставят публиката равнодушна. Сякаш масово се забравя, че, все пак, модата се отнася до дрехите основно. Индустрията се води по нови правила: дизайнерът не е просто дизайнер, а креативен директор. Модата не е просто мода, а цяла система, и ако няма зрелища и сътресения, няма лайкове и продажби. Както в случая с Мария Грация Кюри, Демна Гвасалия и Еди Слиман, работата на ангажираните в този сложен клас на високата мода не бива да оставят никого равнодушен - тя трябва да е или боготворена, или ненавиждана.  


Уайт Келър и Руни Мара в Givenchy

Лъч надежда за потресените от промяната: вървят слухове, че креативен директор на мъжката линия на Givenchy може да стане Матю Уилямс, дизайнер в момента на 1017 Alyx 9SM и приятел на Върджил Абло. Кой ще замени Клеър в частта Дамска мода предстои да видим.  

Коментари: 1

Реалист (2020/04/13 / 12:56)
КУК просто беше твърде скучна, няма защо да се заблуждаваме, особено пък след Тиши, който превърна Givenchy в една от много желаните и копираните от разни като Зара марки. А сватбената рокля си беше едно голямо нищо, дайте да си говорим честно...

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

Още от ViewSofia