Следва

ВЕЛИКДЕНСКАТА рецепта на Мария Конакчиева от Institut Français de Bulgarie

Новата къща на Дрейк е мерзост - ето защо

If you’re reading this, it’s too late.

All About Life преди 4 години

Първо ни приветства сърдечно с първия си албум So Far Gone през 2009 г., а днес, все така сърдечно ни посреща в дома си.

Миналата седмица Дрейк покани екип на Architectural Digest на обиколка из озадачаващо огромното си имение в Торонто. Канадският рапър нарича импозантната сграда в центъра на имота "Посолството", разбираемо, като се има предвид отличителния размер на къщата - 50 000 квадратни фута (4 645 кв.м.), или едва с 5 000 квадратни фута по-малко от Белия дом. Дипломацията обаче изцяло липсва в този дом, проектиран от самия Дрейк и интериорния дизайнер Ферис Рафаули.

Дрейк прави дебюта на завършения интериор на 2 април в музикалното видео за "Toosie Slide". Заснет изцяло в имота, карантинният приятелски видеоклип е по същество обиколка на къщата, маскирана като промоция на най-новия сингъл на певеца. Снимки от архитектурното достижение на рапъра, публикувани в AD и в неговия Instagram, разкриват дом,  постижим с голямо богатство и видимо много страст .

Можем да завидим на баскетболното игрище с NBA размери, спалнята със скромните й 300 квадрата и терасата на покрива, обаче все пак не харесваме крайния продукт. Ето причините защо.

ТВЪРДЕ ГОЛЯМО Е

"Тъй като строях в родния си град, исках конструкцията да стои стабилно в продължение на 100 години. Исках да има монументален мащаб и усещане, усещането за ”Дрейк, роден Обри Греъм, и едно от нещата, които оставя след себе си". Трябваше всичко да е над времето, силно и вечно", споделя Дрейк пред колегите от AD.

Но на 50 000 квадратни фута не само структурата ще остане дълго, но и влиянието върху околната среда. Строителната индустрия е травмираща за средата, допринасяйки с около 50% за отпадъците в депата и 40% от глобално ползваната енергия. След като купува земята през 2015 г., Дрейк събаря къщата, датирана от средата на века /конкретно 1963 г., дело на покойния канадски модернистичен архитект Джеймс А. Мъри), но никой не знае къде са се озовали материалите от постройката след разрушаването й, защото е малко вероятно те да са вложени в направата на новото жилище. 

ОСТАРЯЛА ЕСТЕТИКА 

Имаше време, когато кич-разкошът беше мейнстрийм - сетете се, че имаше мобилни телефони с кристали Сваровски, феерични луксозни коли с неонови състезателни ленти и хромирани джанти, изобщо изобилие и ужас. Докато прекарваме #stayhome времето в скромните си домове, се упражняваме да си представяме как ли изглежда колекцията снимки на Дрейк в Pinterest, за да избухнат нещата в този толкова естетичен дизайн ала 2007-ма. Сякаш целта на проекта е тотален ескапизъм - нещо като универсален магазин в Дубай, или пародия на близкото минало, вместо простите и разумни удобства, които очакваме от един дом.

ХАОС 

Архитектурата и дизайна в конкретния случай, описани като "съвременни арт деко", по-скоро, благодарение на варовиковата и бронзова конструкции изглежда слабо вдъхновена от лукса, а по-скоро като дело на майстори фалшификатори. Къщата на Дрейк внушава едновременния стремеж да прилича на началото на 2000-те (ерата преди музикалното му изкачване), но да отразява великолепието и на отминалите векове. Резултатът е миш-маш от стилове, които се състезават за внимание и в крайна сметка карат пространството да изглежда напълно разединено.

ОПАСНО Е

Черната мраморна вана на Дрейк за 4000 лири е достойна за лигавене, както и основната баня, която я заобикаля, белязана с мраморни подове, мраморни стени и мраморна суета. Проблемът е с хлъзгавостта на това мрачно бягство, разпростряно на скандално много площ. Излизането от баня с мокри крака си е рецепта за бедствие (може би би могло да се добави постелка за баня?) Острите полилеи плуват над централното стълбище като натежали звезди; теглото им, съчетано с многото завои на восъчните гладки стъпала, се усеща като плашещ лабиринт за гостите, обикалящи имението - особено след чаши уиски и шампанско.

ТЪМНО Е

Точно както растенията (които изглежда не съществуват в имението на Дрейк), хората се нуждаят от светлина, за да процъфтяват. Въпреки че обителта на рапъра има поразителни светлинни приспособления в центъра на нещата, тук е видимо тъмно - може би намигване към нощния живот на знаменитостите, който той добре познава. Студиото е слабо осветено от кехлибар; вътрешният басейн е осветен от меки, цветни клубни светлини; а колекцията от баскетболни фланелки е окачена в кутии с черни сенки. Прозорците участват в дизайна, но не за да пропускат слънцето - почти сигурни сме, че Дрейк предпочита своя витамин D през едно малко, допълнително поставено прозорче.

РАЗСЕЙВАЩО

Двуетажният гардероб е луксозен, но също толкова безличен като съблекалнята на универсален магазин. Лежанката в звукозаписното студио, тапицирана с шарен текстил тип Жан Пол Готие, се пържи под горещи пурпурни светлини. Концертният роял Бьосендорфер, проектиран от Рафаули и японския художник Такаши Мураками, придава на голямата стая приятна вибрация. Липсата на близост в елементите е разочароваща, но, странно, усещането е, че това е най-честната част в цялата дизайнерска схема. За рапър, произвел различен звук в почти всеки свой албум, това има смисъл.


More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.