Следва

Запознайте се: Онър Суинтън-Бърн, актриса и дъщеря на Тилда Суинтън

ВЕЛИКДЕНСКАТА рецепта на Мария Конакчиева от Institut Français de Bulgarie

ВСЯКА ВЕЧЕР КУЛИНАР

Food преди 3 години

Тази година подсигуряваме "случването" на Великденската магия, разделяйки приготовленията на три основни части - Козунакът, Трапезата и Виното. След като шеф Савина Николова от Savini Gelato разкри тайните на перфектния козунак с много, много шоколад, обръщаме страница в тефтерите и черпим от друг източник. Мария Конакчиева, ПР на Institut Français de Bulgarie, е изключително фина дама с невероятен стил и вкус, на който се доверяваме в днешната обучителна сесия.

"Родена съм в един прекрасен град - Елена, в семейство с патриархален дух. От много малка майка ми настояваше да съм високо образована, но никога да не забравям хубавото и красивото в живота - елегантна дреха, добре подредена маса; тя притежаваше един вроден аристократизъм, а поведението й към хората изгради личността ми.

На 17 години напуснах родната стряха с жажда да открия нов живот, нови хора - в столицата имаше толкова непознати за мен светове, но винаги се стараех, с малките си възможности на студентка, да бъда елегантна и да посещавам театри, художествени галерии и няколкото професионални клуба: на писателите, на журналистите, Руския клуб. Съдбата ме свърза с дипломат, за който се омъжих, и мечтата ми да опозная света стана реалност.

Живеейки в Ориента, Франция и Англия, се оформих като толерантна и привързана към разнообразието на културите личност. Към днешна дата, работя вече повече от 25 години във Френския институт като PR - по този начин връзката ми с Франция стана толкова силна и промени наново живота ми."

Великденски обяд

Започваме с Гъши дроб и конфитюр от смокини :
Върху филия ръжен хляб се поставя малък къс зелена салата, кръгче от гъши дроб и върху него малко конфитюр от смокини. Съчетава се най-добре с хубаво шампанско.

Във втория курс от менюто сервираме Агнешка плешка с подправки:

Необходими продукти
1 агнешка плешка
5 стръка магданоз
5 стръка босилек
1 с.л. мащерка
1 с.л. розмарин
1 ч.л. горчица
2 с.л. зехтин
2 чаши бяло вино
Черен пипер и сол на вкус

Магданозът и босилекът се нарязват на дребно, прибавят се мащерката, розмаринът, горчицата и зехтинът, след което разбъркваме и върху тях поставяме плешката. Пече се на средновисока температура, докато ароматите проникнат в месото. След около 15 минути се прибавя бялото вино и се пече във фурната за още 45 минути. След това фурната се засилва на 200 градуса, всичко се закрива плътно с фолио. След около час и половина плешката е готова. Сервира се с ориз (около 300г, който първо се запържва със зехтин, чубрица, вода и един пилешки бульон за 10 мин в тигана). Отделно се бланшират пресни картофки в зехтин (1-2 кг) до добиване на златиста коричка. Оризът и картофите се добавят към плешката за 10-тина минути и се загряват на невисок градус.

Запазено място на всяка Великденска трапеза има Зелената салата - необходими са цели листа от зелена салата, 1 чаена чаша стафиди и същото количество орехи. Всичко се смесва и залива със сос винегрет, 1 чаена лъжичка Дижонска горчица, 6 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици лимон, сол и черен пипер. Сервираме с хубаво червено вино. Добър апетит!

More Food