Следва

La Casa de Papel: 3 теории за сезон 5

Art Act: Кой е Олег Касини, дизайнер на Джаки и бивш любовник на Грейс

Запознайте се с историята на главния дизайнер на Жаклин Кенеди, който облича и обича също толкова страстно емблематичните холивудски старлетки

People of art преди 4 години

С кариера, простираща се във времеви отрязък от над 70 години, дизайнерът Олег Касини остава в историята с модните си творения за най-емблематичните жени в американската култура. Представете си бокси костюмите на Джаки, прелестните рокли на Мерилин - особеност в творчеството на Касини е, че твори по начин, който най-добре индивидуално да описва клиентките му, затова и моделите му са толкова различни един от друг. Едно е общото обаче, всички те се превръщат в световни тенденции, които за времето си се разпространяват страшно бързо.

"Философията ми е такава: "Не се намесвам в анатомията на женското тяло; не го маскирам", казва неведнъж Олег. На 11-ти април отбелязахме 107-ата годишнина от рождението на легендарния дизайнер, което ни дава повод да си припомним историята му - трудностите, през които минава, издигането му като дизайнер и стилист и ефекта, който има върху американската модна култура.

Роден като Олег Александрович Льоевски в Париж на 11-ти април 1913 в семейството на руски аристократи - родът на майка му, графиня Маргьорит Касини, произлиза от Имперска Русия, а баща му е руски дипломат. Революцията от 1918-та обаче принуждава семейството да напусне дома си в Париж и да потърси убежище във Флоренция. За първи път там, за да се "смеси с обстановката", семейството започва да използва фамилията на графинята - Касини.

Олег малко по малко започва да култивира интереса си към модата и американската култура още в юношество. Като момче дизайнерът преживява нелек инцидент, който го приковава за болничното легло за почти година, и за да оцвети скучното си ежедневие, започва да изучава американската история, гледа американски филми - съставя си една магична представа за Америка и всичко американско и започва да живее с и за нея. Тази мания изиграва ключова роля в развитието му като творец и дизайнер. В допълнение към това, майка му отваря малко бутиче във Флоренция, който се превръща в основно препитание за семейството Касини, но и освен това сцена, на която да се развива талантът на сина им.

Във Флорентинския университет Олег учи Политически науки, а по-късно История на изкуството при Джорджо де Кирико в Академията за изящни изкуства, отново във Флоренция. Касини прави първите си стъпки в модата като чирак на Жан Пату, въпреки че основната му цел през цялото време е да отвори собствен бутик. В началото на кариерата си Олег участва и печели редица международни модни състезания в Торино - в едно от изданията на Mostra Della Moda печели петте първи награди и 5 000 лири, с които отваря първия си бутик в Рим, с вечерна рокля от сребристо фолио.

До определен момент Касини се развива в Италия, където се сгодява за дебютантката Анна Доннина Тоуплиц, въпреки че все още копнее да изпълни своята "Американска мечта" и да заживее по начина, за който се е готвил откакто е дете. Сърце юнашко не трае, както се казва - навръх Коледа през 1936-та, разваля годежа с Анна и отплава за Ню Йорк.

След няколко година на източния браг - две от които прекарва на съпружески начала с Мери Фарни, наследница на огромно богатство - Касини се отправя към Лос Анджелис (през 1940г.) и започва да тренира тенис в West Side Tennis Club там. По данни от официалната му биография, In My Own Fashion, след като печели няколко поредни мача срещу друг член на престижния клуб, съперникът му разкрива самоличността си - представя се като един от изпълнителните директори на Paramount Pictures и му предлага работа като дизайнер, която Олег приема без колебания.


Джейн Менсфийлд в дизайн на Касини

Първият му ангажимент е на сета на I Wanted Wings (1941) - трябва да облече новоизгряващата звезда на продукцията Вероника Лейк. Бързо след това Касини започва да гради сериозно реноме в Холивуд - облича звезди като Джейн Менсфийлд, Одри Хепбърн и Рита Хейуърт. Като виден флиртаджия, историята разказва за няколко от интимните му, освен строго професионални, връзки със звездни клиентки. Небезразлични към ласките на Олег остават Лана Търнър, Мерилин Монро и Грейс Кели, за която е сгоден закратко преди брака й с принца на Монако.


Fashion Starter: Безупречните стил умения на Грейс, принцесата на Монако



"Да бъдеш добре облечен е като да бъдеш влюбен" - е мотото на Олег.


Най-голям отпечатък в биографията му обаче оставя бракът с актрисата Джийн Тиърни - цели 12 години. Двойката се венчава през 1941-ва, има две дъщери - Дария и Кристина, и въпреки че всичко на пръв прочит звучи като "мода, цветя и рози", съвсем не е така. През 12-те си години живот като семейство, Олег и Джийн се разделят неколкократно - като дори се развеждат цели два пъти (окончателният се състои през 1953г.); в един момент от връзката им Тиърни дори признава на Касини, че е влюбена в млад офицер на име Джон Ф. Кенеди. Всъщност, Касини се превръща в Казанова, често смесващ бизнеса с удоволствията, чак след раздялата си с Джийн. През 70-те дизайнерът се жени тайно за Мариан Нестор - модел, който е постоянна част от екипа на Касини.


Джийн Тиърни и Олег Касини

Със старта на Втората световна война Касини служи пет години в Армията преди да се върне в Ню Йорк, за да започне да обслужва нуждите на собствената си модна къща, която е на прага да се превърне в империя. С вече натрупан достатъчен капитал, че да започне сравнително сигурно, дебютната му колекция получава небивал успех, който, разбира се, е придружен и с известна доза негативизъм. Дизайните на Касиси въплъщават ултра женствени силуети, ползващи се с най-значителна популярност през 50-те; в по-голямата си част моделите му са решени в романтични платове като шифон и дантела, но също така дизайнерът умело борави с популярните рокли с бели яки, плетените костюми, А-образните поли и рокли и много обраните в талията модели.

Името му се разнася от уста на уста в целия моден свят, макар че големият пробив се случва едва през 1953г., когато Олег се запознава с Жаклин Бувие - малко преди да стане госпожа Джон Кенеди.


Олег и Джаки

Когато JFK бива избран за Президент през 1961-ва, Касини е назначен за Главен кутюриер на своята първа дружка - вече Първа дама - която го назовава многократно като свой "Секретар по стила". Знаем от стотиците прочетени и изписани редове за Джаки, че, за разлика от много от предшественичките й по пост, повечето от заслугите й към Белия дом спадат в графата Изисканост, отколкото където и да било другаде.

"Първа дама на модата" - прозвище, което Кенеди си печели благодарение на ненадминатия иноватор Касини. С бума на телевизията в началото на 60-те, Олег се превръща в перфектния кандидат, който да дефинира публичния образ на една първа лейди - опитът във филмовата индустрия прави дизайните му отлични за малкия екран.


Истории от живота: сестрите Бувие или голямата омраза


За гардероба на Жаклин Олег се вихри в изчистени линии, леко преувеличени силуети и много скъпи платове, които не след дълго стават знакови на "Джаки стила". Касини твори с акцент върху масивните копчета, геометричните линии и маликте шапки без периферия, които превръщат гардероба на Първата дама в най-желания, а оттам и копиран, в света. "Обличах Джаки все едно е звездата на огромна филмова продукция - което отчасти си беше самата истина. Отредена й бе ролята на най-известната Първа дама на всички времена!", казва Олег. "Станах неин Секретар по стила."

За по-малко от три години дизайнерът ушива над 300 аутфита за Кенеди - сред тях е и бялата двойносатенена рокля, която Джаки облича на Inaugural Gala Ball през 61-ва (първата й официална поява като Първа дама). Скоро след това същата вечерна рокля е определена за една от 50-те рокли, които с променили историята, от Музея по дизайн в Англия.

След убийството на президента Кенеди през 1963г., Олег се връща към това, което прави най-добре - булчинска мода. Освен преуспешна брайдъл линия, в даден момент от кариерата си Касини започва работа и по колекция мъжки костюми за телевизионния водещ Джони Карсън.

В началото на новото хилядолетие колекцията му костюми за Джаки бива изложена от Института по костюмите към МЕТ, проследявайки огромната следа, която Касини оставя в световната модна история; влиянието, което има върху сформирането на тенденциите, чрез визията си за имиджа на Джаки Кенеди.

Олег Касини умира на 17-ти март 2006-та, оствяйки на света наследство от стотици визии, чрез които изгражда до голяма степен модерното възприятие за Холивудската красота, Американската модна култура и образите на някои от най-емблематичните дами в световната поп култура.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра