Жените лидери и защо овладяват кризата най-добре

Жените лидери и защо овладяват кризата най-добре

Жените лидери!

Търсите примери за истинско лидерство по време на криза? От Исландия до Тайван и от Германия до Нова Зеландия - лидерите в лицето на нежния пол се мобилизират, за да покажат на света как се укротява завихрила се буря.

Добавете към списъка и Финландия, Исландия, Дания, които в месеците на пандемия разкриват, че жените лидери притежават каквото е необходимо, за да се справят, когато градусът на напрежение рязко се покачва. Мнозина ще кажат, че това не е представителна извадка, но определено е пример за непоколебимо управление.

Цай Инг-уен - Тайван

Сред първите и най-бързи реакции бе тази на тайванския президент Цай Инг-уен. Още през януари, при първите признаци на новото заболяване, тя въведе списък от 124 мерки за блокиране разпространението на коронавируса, без да се налага да прибягва до крайни мерки за тотално затваряне на държавата, станали обичайни по другите страни.

Въпреки близостта на 23-милионния Тайван до епицентъра на заразата - Китай, страната до момента е отчела 393 случая на заразени в сравнение с 82 000 в съседен Китай. Сега Тайван изпраща 10 милиона предпазни маски към САЩ и Европа. Цай Инг-уен е пример за управление, което CNN нарича “сред най-добрите в света”, поддържайки пандемията под контрол със само шест смъртни случая.

Ангела Меркел - Германия

Ангела Меркел, канцлерът на Германия, се изправи пред своите сънародници съвсем навреме и спокойно заяви, че този вирус има вероятност да зарази до 70% от населението. “Това е сериозно”, каза тя, “приемете го сериозно и вие”. Тя го направи, както и нейните съграждани.

Масовото тестване започна от самото начало. Германия прескочи фазите на отричане, гняв и дори наглост, които видяхме в други държави. Смъртността в страната е далеч под европейските й съседки и има признаци правителство малко по малко да започне да намалява въведените рестрикции.

Джасинда Ардърн - Нова Зеландия

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн наложи самоизолацията на хората, влизащи в Нова Зеландия удивително рано, когато в страната имаше едва 6 случая на заразени Непосредствено след това забрани изцяло на чужденци да влизат в държавата.

Прозорливостта и решителността спасяват Нова Зеландия от бурята. Към средата на април страната е отчела само четири смъртни случая, а сега, когато други държави говорят за премахване или "отхлабване" на ограниченията, Ардърн добавя нови, като изисква всички завръщащи се новозеландци да се поставят под карантина за 14 дни.

Катрин Якобсдотир - Исландия

Исландия, под ръководството на министър-председателя Катрин Якобсдотир, предложи безплатни тестове за коронавирус на всички свои граждани за разлика от повечето страни, които имат ограничен брой тестове дори за хора с вече проявени симптоми.

Това поставя Исландия на първо място в света по брой тестове на глава от населението, като страната създаде и система за детайлно проследяване, което избегна необходимостта от тотално блокиране на държавата... или от преустановяване на учебната дейност.

Сана Марин - Финландия

Сана Марин стана най-младият държавен глава в света, след като бе избрана миналия декември за министър-председател на Финландия. Тя умело реши да прибегне до предимствата на социалните медии и така популярните “инфлуенсъри”, използвайки ги като ключови агенти в борбата с кризата COVID-19.

Марин призна, че не всеки чете пресата, но за сметка на това хората следят определени обществени личности. Затова се нае да обедини влиятелни лица от различни сфери на бизнеса и на различна възраст, които да разпространяват информация на базата на достоверни факти за управлението и развитието на пандемията.

 

Мете Фредериксен - Дания | Ерна Солберг - Норвегия

 

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг приложи новаторската идея на своята колежка Мете Фредериксен, министър-председател на Дания, да говори директно със своите малки сънародници - децата. И двете дами проведоха своите специални пресконференции, на които възрастни не се допускаха. Те отговориха на въпросите на децата от цялата страна, като отделиха време да обяснят защо е нормално да се чувстват уплашени.

Колко други хуманни, семпли и сърдечни иновации биха били показателни за успешните лидерски позиции на жените? Съпричастността, с която всички тези дами общуват, изглежда произхожда от алтернативна вселена, с която масово не сме свикнали. Трудно и плахо се приема идеята, че стилът на управление на жените може да бъде полезен. Твърде много политически организации и корпорации все още се стремят да обучат жените да се държат повече като мъже, ако искат да преуспеят.

И все пак, в условията на настоящата пандемия тези 7 държавни лидера показват своята женска находчивост и далновидност, която доста често убягва на мъжете, когато се чувстват притиснати в ситуация на криза.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.