Следва

Multitasking: защо и как да се откажем от тази вредна практика

Големите любовни истории: Вивиан Уестууд и Андреас Кронталер

Is this love that I'm feeling
Is this the love that I've been searching for...

 

Love преди 3 години

На 8 април Вивиан Уестууд навърши своите 79. Много харесваме светлорусата й коса, разстоянието между зъбите, вечното внушение за младост, което витае около нея, и модата й - категорична, различна и много брит. Момичето на английската мода ни кара да вярваме, че мечтите са за това да се сбъдват, любовта е за това да се случва, а животът е за това дa се чувстваш щастлив.


Двамата на Британските модни награди, 1994

Темата на материала ни днес, както подсказва Рубриката, е Любовта. Любовта, на която всички възрасти са покорни, любовта, която не признава условности, граници и стереотипи, и, която, напук на всички нагласи и напъни, продължава. Достатъчно дълго и също толкова красиво, за да бъде разказана.

Вивиан Уестууд е бунтар и активист, своенравен до крайност човек, познат на целия свят. Невероятно чепатият и открит едновременно характер оцветява всичките й жизнени действия - и заниманието й, и гражданската й позиция (Уестууд е много силно ангажирана с проблемите на окръжаващата среда), и начинът, по който дефинира и води бизнеса си - бранда й Vivienne Westwood е другото име на пънкарството в модата, и не на последно място, личния й живот. Съпругът на дизайнера - Андреас Кронталер е по-млад от нея с 25 години, факт, към който Вивиан е абсолютно равнодушна - двамата са заедно от няколко десетилетия, а разликата в годините ни най-малко не тревожи 79-годишната Дама на Британската Империя.


Вечната и страстната: Десет истини за Вивиан Уестууд, които обясняват всичко


Запознават се в края на 80-те в Университета по приложни изкуства във Виена, където англичанката е поканена да преподава, а Кронталер е студент. В едно от интервютата си австриецът разказва: "Тя ми беше професор. Спомням си много ясно първият път, в който влезе в клас. Носеше гащеризон с колани на бедрата, а на краката - дървено сабо, което тропаше при всяка нейна крачка. Държеше лупа в ръката си. Бях изумен".

Отношенията им се развиват стремително. Докато са във Виена, прекарват цялото си време заедно. Тя му говори дълго за историята на средновековния европейски костюм, той я влюбва в модата от 20-те години на XX век, непрекъснато са по изложби и театрални постановки, на практика не се отделят нито за минута. "Изключително различни сме, но един до друг правим едно цяло", споделя тайната на съюза им Кронталер. През 1992 стават мъж и жена, и са неразделни.

Вече над 25 години двамата работят над империята Вивиан Уестууд, а британката, за да демонстрира уважението и благодарността си към приноса на любимия човек в общото дело, преименува основната линия на марката Gold Label в Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood. Близки до двойката твърдят, че това ги е сближило още повече. През 2018 година празнуват 30-тата годишнина от началото на отношенията си, като в чест на кръглата дата Кронталер посвещава на своята Вив невероятна колекция, богата на ярките тонове, секси силуети и исторически цитати.


Честити 78, Вивиан: Редки фотоси на иконичната дизайнерка


По думите на влюбените, тайната на отношенията им е проста - те перфектно се допълват един друг. "Вивиан е много събрана и организирана, аз съм крайно нетърпелив, - споделя австриецът. – Но най-важното е, че си имаме абсолютно доверие, не ни е скучно нито да работим заедно, нито да си почиваме заедно. При това умеем да ценим личното си пространство, като се наслаждаваме на всеки ден. Не мога и не искам да живея без нея".

More Love